用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 e生評估要入s位
go

e生評估要入s位 [複製鏈接]

我仔現2.5歲,剛在cacc評估有自傾,主要問題係只懂幾個單字,但有好多太空話,自己玩時e生話佢無咩聲音發出,大小肌差半年,比s位我,但我想知我仔既情況係咪真係咁差呢?

0    0    0    0

多謝methy解答

我同c6覺得呀仔主要問題係講果part,有上過2間私人言語治療,第一間我地覺得個治療無責任心所以上左2堂quit左,第二間係耀能暑期班,只安排到4堂比我,上星期已完,呀仔係耀能到係有d進步,不過好慢。

至於大小肌我地唔擔心,因覺得問題不大,但另一個問題係呀仔有時唔太肯跟指示做,如尋日見e生,e生試範佢睇砌3個積木(下面2個上面1個),佢係企好多時都會咁砌,但尋日佢就唔肯,自己玩自己個套。

請問有無咩見議? 好驚揀錯比個仔

apple~y 發表於 12-8-24 14:34
0甘你小朋友社交,同人互動,眼神接觸如何?

佢同人小互動,但眼神接觸應ok

回復 methy 的帖子

我之前已排協康既言語服務,黎緊9月有位比我,咁我係咪應該轉綜合能力測試而非言語測試?

衷心感謝各位意見
而家個心定d同有d方向

真係好多謝各位熱心解答。

其實評估前我已係呢度睇左好多資料,都有d心理準備,當e生話比我地聽呀仔有自傾時,我同c6當時都算冷靜,即時排s位,係而家好似想自我安慰咁諗個情況唔係真係咁差,不過經你地提醒,我都要自己接受,應該搵方法去幫呀仔而唔係逃避。

另請問有無好既私人s位推介?我知好貴,都想搵定d資料,再次感謝各位幫忙!

回復 loklok0104 的帖子

Thanks, loklok0104.

我都諗通了,首要做既係睇下有咩幫到囝囝,私人s位真係好貴,但政府又唔知要等幾耐,我而家係諗緊如上私人s位(上午),但我剛等到協康私人言語治療係平日上午,咁我就要放棄協康,還是上協康私人言語治療+其他私人治療好呢,而囝囝本身已係一間有兼收位既幼兒園返全日(當然佢唔係番兼收位),我都唔知點揀好。

loklok0104, 謝謝你的提議及分享。

我原諗住報私人s位,cut言語治療,經你一提,真係要再諗下,再次多謝你!
‹ 上一主題|下一主題