用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TSL畢業生出路
go

TSL畢業生出路   [複製鏈接]

學校網頁有齊近三年升中結果,自己可上去慢慢睇,唔需要靠估呀

上年只廿人入顏保,羅氏基金更少,視乎家長學生決定,如果有實力絕對可以考其他更好的中學。

Soundervolt 發表於 17-5-30 01:05
朋友囝仔上年喺TSL考全級6X,報考旅港開平失敗,之後顔寶玲收佢就立即take offer.
...

旅港開平是津校,有可能是自行報或統一派位報,自行亦有分第一選擇還是第二選擇,結果可以很不一樣,統一派位點排12345結果亦好唔同,家長最後亦唔會知派唔到的原因是甚麼,唔同考直資呀,好睇小朋友的實力。

nobletree 發表於 17-5-31 23:21
咁其實如果有間聯繫中学嘅小學是否不會考慮TSL?

未必,找最適合的,我覺得TSL 適合,所以便揀TSL, 就是咁簡單了。我估學校也意識到要再上一層樓,必須先拉近ncs和本地生,故此上年度開始,ncs同本地生同一條隊申請入小一,中英面試內容要求完全一樣,其實對ncs來講,中文入學要求一定比以前難左。另外,我朋友大小都讀TSL, 佢話中文課程近年發展得愈來愈好,不是大家以為只教英文看輕中文的情況。

回覆樓主

中學自行全港排名ED Rank文件中是沒有顯示每個學生的banding, 只會顯示有揀同一中學學生的排名先後次序,所以同一學生在另一自行申請中學既Ed rank是可以不同的,因為會有不同學生報不同學校。

gwenstephen 發表於 17-6-26 14:33
而家啲學校識包裝,請多幾个外國人教,標榜"語境好", 活動教學,愉快學習;  ……啲家長就冧哂
香港地嚟架 ...

相信每位家長入每間學校都會先了解每間學校的強弱,不要妄下定論話所有家長都咁易被宣傳欺騙到,從來唔相信有免費午餐,從來唔相信愉快學習就可以:在升中派得好、考入好的直資中學、dse考得好,全部都是必須靠學生家長學校一起配合,缺一不可呀。無論在弱勢學校、一二三線學校、神校、寶校、在頭六十名也好、在尾六十名也好,每位學生都可以不斷努力,爭取成績。最終結果從來唔會幫你包底,必須靠自己努力上進呀。

hyao 發表於 17-6-26 17:01
直資中學也是嗎?

我只熟悉津校,直資不肯定,唔敢亂比意見呀。

這裡太多專家,我不敢亂講,亦會影響到好多人既思考和心情,我只會講我真正知道的事情呀。
‹ 上一主題|下一主題