用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 加拿大留學討論區
發新帖回覆
go

[加拿大] 加拿大留學討論區   [複製鏈接]

沙律 發表於 22-7-21 23:07
SP/Student Visa有咩分別?
我試過坐AC 香港/溫哥華買Wifi, 去到韓國就用唔到,要搵CS攪先可以繼續。到回 ...
A Student Visa or TRV is a document that allows you only to enter/re-enter Canada as long as it's valid. A Study Permit, on the other hand, is a document that permits you to study and stay in Canada legally as a student as long as it's valid.

沙律 發表於 22-7-22 11:24
Thanks!  So for Hk passport it is ETA?

如果係特区户照,有eTA就得,唔洗visa,但當然要有其它permit, e.g. work permit, student permit,etc.

PINKAVA 發表於 22-8-9 09:40
想問一問, 入境時給予的eTA及SP letter, 人已經入境, 也在passport chop 左visa, 現要轉機去安省, 咁呢兩張 ...
1. 每次入境都要出示eTA, or Visa, 2. 如你在Vancouver入境, 檢查完你封 SP Letter後會發出張如下圖的靚靚SP Cert比你, 咁你去到Toronto後就可直接走人, 因Vancouver to Toronto係Domestic flight, 沒有海关的.
3. 如返在hk后再返Canada, 过海关時出示eTA同張SP Cert就Ok了

祖兒媽 發表於 22-8-16 14:40
多倫多用咩插頭?
https://www.google.com/search?q=canada+power+socket+type&oq=canada+power+sock+&aqs=chrome.1.69i57j0i13j0i13i30j0i5i13i30j0i8i13i30.8078j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8

祖兒媽 發表於 22-8-24 11:28
回覆 twhkleung 的帖子

有2款,請問邊款先啱用?

两款都可以

洋蔥頭媽咪 發表於 22-10-3 17:29
Computer Science

你仔仔好叻呀!
昨日去完Ontario Universities Fair. UofT d 代表話佢地CS 今年收OSSD 最少95%平均,比舊年93%又高左。

j87cheung 發表於 22-11-10 10:21
唔好意思想請教下大家一d到加拿大讀書個問題:

1. 如果Grade9 過加拿大,請問申請至批,需時約耐?

見意你揾agent幫手,因為似乎还有不少問题你可能暫時自己都未知。但我可回答你一点点。
如你打算去讀G9 public  school, 大約在二月左右开始申請,先要選school board再選high school,到收到offer同study permit约四五個月。high school主要睇HK成绩同要考online英数。我囝退學時係在暑假开始時通知香港學校,式收到Study Permit后才通知

j87cheung 發表於 22-11-10 23:18
謝謝你的回覆
我地有親友係當地 所以無諗過經Agent

住 homestay 同住親友家对申請中學冇关係。你指的“係米要另外申請”係指乜呢?

j87cheung 發表於 22-11-11 00:44
學校個邊話 需要親友申請做homestay 先可以住親友度

未听过,你指的是否custodian ?
又或者各個省有d唔同,sorry, no idea.

j87cheung 發表於 22-11-11 07:53
我諗係Custodian
如果父母唔一齊去加拿大,係咪要Custodian?

如果父母唔一齊去,如果係安省,你當地做小朋友custodian果friend同你地一齊要填張form,佢果部份要去揾當地notary ,而你地填好要去民政处宣誓,再交比Ircc先可申請study permit.

洋蔥頭媽咪 發表於 22-12-1 13:10
匯豐出售加拿大業務

https://hk.news.yahoo.com/%E5%8C%AF%E8%B1%90%E5%87%BA%E5%94%AE%E5%8A%A0%E6%8B%BF ...

係呀,冇左HSBC,真係会几唔方便,加拿大citibank又唔做consumer客

洋蔥頭媽咪 發表於 22-12-1 13:37
所以一開始我同阿仔就揀咗 RBC.

但RBC唔可以好似HSBC咁,由HKaccount 做global transfer 比呀仔,但点都要面对現实

洋蔥頭媽咪 發表於 22-12-1 14:16
係要收費呢個係真,唯有一次過匯過去囉。

我通常響香港中銀匯過去RBC比仔,去到RBC連加中行會扣佢CAD20. ...

明白,請問通常咁样电法要几內先到倒呀小朋友RBC户口呢?

回覆樓主:

提提一点,所講在申請時要已拿到畢业证明才可,即如在deadline前畢業但未有証明是申請不到的!但又有d news講,在deadline前只要Submit左申請,畢業証書可后補,唔知边個版本真?

洋蔥頭媽咪 發表於 22-12-25 19:07
正常到達溫哥華轉機係無須提取寄存行李清關,放心機組人員到時都會同乘客確認,行李通常會直接送多倫多, ...

在Vancouver 过immigration 便要先取行理

Jessie531 發表於 23-4-18 01:32
阿仔今年DSE,有意過加拿大升學,我係呢方面又無乜經驗,想搵留學中心幫手搞,請問邊間機構好啲啲?
...

你是指今年九月还是明年九月呢?如果係今年九月年d大學应該好多在一月二月時deadline晒,可個別打去問有冇late application.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊