用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE2023中英數排名
發新帖回覆
go

DSE2023中英數排名   [複製鏈接]

10090 發表於 23-12-26 22:36
我不清楚大家在爭論什麼,但我認為這個表最大問題係:佢寫住排名,好可能令人以為香港所有學校都包哂
...

唔係, 有remark的, 不过d字细, 加上重要度高但放最尾, 易被讀忽略.

micmic37 發表於 23-12-26 23:52
開宗名義話係比較緊DSE成績,個別學校咩校生考咩其他考試,理所當然地已排除在考慮之列。
大家都係用緊同 ...
d 有分流部分同學去考其它試, 可令有d校DSE成績好左(如同只計精英班成績), 也有分流後DSE成績冇咁好(如DB),咁点算用緊同一把尺去量度

micmic37 發表於 23-12-26 23:52
開宗名義話係比較緊DSE成績,個別學校咩校生考咩其他考試,理所當然地已排除在考慮之列。
大家都係用緊同 ...
#14己問緊有两個試的比例了

gabejang 發表於 23-12-28 08:03
唔知呢個結論點得嚟?個人感覺?
边个难,边个易,其實好难比,睇下"难”的定意係乜
講考題难,DSE应该难d,因為会問得刁鑽d

講個syllabus ,应该就A-level大d,即要讀多d同会考多d

講考生人數,相信AL多d或多好多,詳細d就要比較拿边個grade既比例大d

但從另一角度冧,如果兩個考試,認受性一样,人地話或有数句顯示某個試易d拿到同級成績,咁係咪应該简果個

學生係為乜考試?最終目标係想入到心儀的大學同degree
,而唔係為左考試而考試

如果為左顯有能力考個难d既試而捨易取難,一時唔小心,咁米好唔底

bettyay    發表於 23-12-28 09:24

retriever 發表於 23-12-28 11:16
正苦強推 "優才計劃", 按受養人身份將帶來一大堆來港就讀中學生!
咁咪好羅, 多d學生唔洗殺校, 學校同老師都雙贏

liverpool2023 發表於 23-12-28 16:20

排名表上面嘅都係名校

sorry, 我講得唔清楚令你唔会.
表上都是不錯致超好的學校, 殺校点計都冇佢地份

我意思係近年中學就升學海外人數多左(己前多數係高中或公開考試後, 而家初中, 什致小學都有, 2021呀升S5果介, 佢話佢果班有三分一人会海外升學). 不管神/名校, B1a, 什致B1/2/3都有位剩, 現像是,

- 神/名校, B1a, 空位由b1校學生插補
- b1空位由b2校學生插補
- b2空位由b3校學生插補
- b3就冇插補

最后b3校受压最大, 但高才子女大都睇住個表插班,理論上这上移現像可放缓, d B3校咪会好d

happyjaguar 發表於 23-12-28 18:01
十年后名校版图可能会有变化,他们只是英文弱一些……

如果上移現像是真, 敢可能唔单只英文, 整体也可能弱一些
返而, 有additional精英學生加入,或可keep 到水平

bettyay 發表於 23-12-28 15:03
有冇覺得都唔係我同你話事,世界都係有能力者就有選擇!全世界都搶人才,人口都在走來走去,自己能做就係盡 ...
其实, 呀爸呀媽都向HK出世, 但呀公呀婆向大陸出世. HK早年也是移民城市, 吸引四方人才是成功要点, 不过要定好游戲規則, 最好fair d, 但, 即使看不上眼, refer 網友金句, 保持沉默都係一種尊重. 我会學唔再講原則了

gabejang 發表於 23-12-28 13:04
你講出咗重點,冇話一定係較強嘅同學會揀dse/ial,係講是否合適。唔知點解樓上有人會斷言考ial 就係冇實力 ...
会唔会係話當年呀? 因為果時HKAL vs GCE A-Level, 难度真係差好远好远(HKAL肥左但GCE A-level 可以羅A (當時未有A*))

mcl233 發表於 23-12-29 10:10
事實上仲係有不少學生係行倒插,自己年輕人有兩位同學,於學校係中列成績,兩個都係目標升大讀醫,分別係 ...
咁聽落都幾有道理

liverpool2023 發表於 23-12-29 10:10

咁最後嗰句我唔會咁講,無數據,只知讀緊的眼見的, ...
都係嫁, 識早期果d 優才, 學历家底都非常好, d細路都係十项全能, 近 期d優才就唔識了, 估應唔差好远
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊