用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SMC 聖瑪加利男女小一面試
發新帖回覆
樓主: ashash123
go

SMC 聖瑪加利男女小一面試   [複製鏈接]

happymeme 發表於 23-10-18 10:04
高分嗰批大把offer啦,到人哋唔hold 學位咪call 啲後報的1st in囉,總之唔會call waiting
...
1. 先offer 比d 高分的, 有什么問题? 如果有個小朋友高分, 但果間學校唔比offer佢, 但就比左個低分的, 咁會係公平d?

2. call d 後报1st in, but 唔call d waiting 住先也很正常, 已經In 左, 並分到waiting 条queue即係評分未係最好, 是一個"已知"的结果, 但后报果d, 係In 都未In, 即"未知"水平什么, 如果唔In佢也而 去call waiting 的小朋友, 咁即名額是先到先得而非擇優而取, 咁对叻果d小朋友(但报得後)公平d嗎?

我都明會有很多申請人最终會失望, 但沒办法, 學校小, 只能收66人, 但申請人有三千幾, 平均50人先收得一人, 就算大多數人最终不來, 如果位小朋友排較后, 理論上, 要前面三四十位小朋友最终放棄才有機會. 这只能話係事实確是这样, 反之, 从學校角度, 資源不多, 為不影响同学上課, 只好在周末, 一小批一小批的見, 目标是公平的每位申請人, 有同等机会面試, 最后Interview变成要等好内, 咁係咪覺得(希望)令願不是全In, 收表后覺得不合适便正接reject, 咁你返而得係公平d?

其实要問的, 應該問那些有大机会有其它神校收的家長, 点解要报这間又小又没名气的(其它EK網友叫SMC為二线)小學? 影响學校运作, 也影响了其它真正想讀这校的小朋友.

manyik 發表於 23-10-27 11:20
點解唔公平? 間間學校都有自己既收生/面試安排,同埋係band 1, 唔係brand 1, 你覺得間學校扮野,可以唔 ...
唔明個logic, 碓实係會对SMC有不少唔解的, 佢如果用另一角度去睇, 或許佢會明白學校的难處

HK-CR7 發表於 23-10-27 12:43
咁又咁講, 邊個咁夠膽話神校一定收自己小朋友? 如果SMC遲幾個月先出報名, 肯定少一班人報, 佢因為一早可以 ...
哈哈, 咁埋位面試班老師真係好有地位, 佢講一句, SMC就变得熱門.
利申: 用家

SerenaYuen_FB 發表於 23-11-1 07:31
但又甘講,佢in 最後個批,同第一批in 的時間係差3-6個月,差幾幾個月,小朋友係可以識多好多野,甘都一樣 ...
都認同你的睇法, 所以, 真係要選自己合心意, 小朋友又喜欢的才好, 龍校一讀12年, 又冇呈分, 要中一轉校末必咁易.

我常常見意網友, 如不是很了解間學校, 就真係要想清楚 (當係报名做backup吧), 特別係埋d 冇名氣的地区小校.

manyik 發表於 23-11-1 10:18
遲in既題目就唔會一樣,會難d
重点係唔buy間學校, 就冇必要花時間, 反正In家長時, 發現對學校並不了解, 機會其實係好细
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊