用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港華仁係點?
go

香港華仁係點? [複製鏈接]

港華好似好低調,又無open day。
想請教讀緊或畢咗業嘅家長或學生意見。
最想知該校老師教學態度如何?
似吾似有d名校老師吾教書,學生靠補習?
學校較重視邊類材能嘅學生?
請賜教。
   0    0    0    0

成績差咗,我見其他出名學校嘅forum都有人講嗰d學校都有同樣情況,男、女、男女名校都有人咁講。我相信而家嘅學生係普遍性係咁,所以我諗應該以而家嘅標準去衡量間學校係咪值得就讀。

原帖由 prettyrabbit 於 11-2-19 23:45 發表
heard their academic results are dropping, esp those from their primary schools are not very 'up to standard', not sure if this is real.

majacob

我想知教師們是否用心教書?還是多數學生都出外補習?謝謝

原帖由 majacob 於 11-2-19 12:25 發表

I am too lazy to re-type, pls find some of my personal comments pasted from other posts

About Jesuits education: We are men for others
華仁教育是要有 "常為人服務之心"

Wah Yan might not be the ...

可否擧例?

原帖由 dad1234 於 11-2-20 12:33 發表
質數差左,不過主要係家長而唔係學生...

TwoKidsFather

多吾多學生出去補習?
學校會否支持學生在各方面的才能發揮嗎?

原帖由 TwoKidsFather 於 11-2-22 14:10 發表
我個仔讀緊中一
港華比我既感覺
功課量適中, 好多時, 一份功課會比一段時間, 目的係要學生自己安排時間, 訓練學生既自律同責任感
大部份既學長都幾好, 好照顧d學弟
學校舉辦好多活動, 好多都放手比學生自己攪, 初中 ...

TwoKidsFather

Thank you very much

原帖由 TwoKidsFather 於 11-2-24 17:56 發表
補習既一定有, 多唔多就唔知道啦.

成績方面, 校長話過, 冇刻意追求學生要10a, 但係有能力既學生, 學校都會幫佢地.

幾科主科會拆做細班, 變相小班教學

校隊,中西樂團...各式各樣既clubs和organizations 都相當多. ...
‹ 上一主題|下一主題