用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 原來所有籃球高手,打羽毛球、乒乓球都極之好? ...
樓主: eviepa
go

原來所有籃球高手,打羽毛球、乒乓球都極之好? [複製鏈接]

Stccmc & Eviepa,

我好支持你們的閱讀派
我個女是小一生, 現在就快被老師的大量默生字, 嚇壞了我同女兒, 我個女好鍾意我同佢看書, 依家好多時要應付串字冇哂時間, 因為每次好多, 對於我個小女不是KLN TONG幼稚園出身的女兒, 不是被老師由K1-K3 TRAIN慣串字, 要佢一開學默一大堆字

我真係覺得費心神和時間, 有傷感情!! 問心我寧願看多本中英書, 學下查字典好過, 依家我叫個女盡力啦, 用想像法, PHONIC方法串, 盡了力唔合格, 媽媽接受的

我個女對中文好有興趣, 從書中知道好多事和字, 佢好開心!! 知道好多人的感受和可以用擬人法, 就好似最近我講一篇文章給她時, 作者形容汗水是頑皮的, 因為會在大汗流浹背的時候, 在背脊滑滑梯。佢覺得好有趣, 原來可以咁樣表達, 就只有幾十個字的文章, 但給小朋友的得著是很難估量

若果我可以唔使浪費咁多時間串字, 我寧願同亞女看多一兩本中英文書仔, 好似今朝等校巴時, 同佢享受一本書仔叫FUN LAND, 我同個女睇到D主角係遊樂場內玩機動遊戲時, 小朋友so scared 有d no scared (玩bumper car, rollor coaster), 佢地休息時又食cotton candy, 只是用左10分鐘, 唔好講我個女, 就連我自己都學識左生字及形容詞,  總好過為左串NICE TO MEET YOU! GOOD MORNING!OOD AFTERNOON, HEADMISTRESS, BLACKBOARD, GROUP LEADER............浪費左好多日的時間 (真係以日計, 因我個女日日串, 但到明天又唔係好記得正確)

好多謝你們的用心分享, 我和女兒知道點做了, 真的唔希望一個六歲的小朋友就這樣的浪費了。亦浪費了我由嬰兒到現在培養對閱讀的興趣。

感謝天主!!!

STCCMC,
今晚我個女放學返黎又把英文明天要默的字差不多忘記了8成, 佢真是已盡力, 但返而記得我今早同佢講的英文STORY的內容

原帖由 eviepa 於 11-10-11 20:14 發表

串字:

默書是個低效率的活動。今天強記了幾十個生字,好像學了很多似的,但通常兩三星期後就會幾乎全數忘掉,所學的是個假象。

要有效學懂串字,先決條件是學會phonics。以我女兒為例,她在幼稚園畢業時,連cat, boy都不懂得 ...

STCCMC,
你真的讓我想通了! 我想的就是讓他們喜歡學習, 書中真的好多更重要的知識

為左應付沉重的功課和默書, 就連我個女知道我最愛看的新聞報導也沒有了快一個月, 好似咩都唔知, 若再想深層將來點考通識

原帖由 stccmc 於 11-10-11 13:45 發表
Wangkaka,

你的是一個很好的個案。相信很多家長在孩子還在幼稚園時也有和孩子閱讀,有不錯的興趣。可是一上小學,尤其入了一些小一便背默大遍英文課的學校,小一成績不好,見其他家長全科補習操卷,按捺不住操起卷來。閱讀?有 ...

ciao,

我女兒都是小一, 若你有看之前我的分享亦可知我的情況與你的好近似, 你小朋友好叻呀已level 5, 我的女兒才剛起步level 2-3

你同我一樣, 真的唔想自己辛苦建立的閱讀興趣, 被自己又一手破壞, 我們的小朋友己好幸福因為咁早明白閱讀的樂趣

真的好開心遇到佢地呢班有心人的分享, 得到解脫後, 今日查定字典準備左四小本英文書 (level 2), 在下午亞女做功課期間有倦意時, 提意佢不如休息10分鐘講其中兩本比佢聽, 佢好興奮要我講哂四本, 見佢咁雀躍, 我又要運用我的生鬼說故事, 攪到佢好ENJOY!!! 當中我同佢或多或少又學左英文, 同埋親子一番。

講一輪後, 哈哈佢清醒哂並帶著好滿足的心情, 去完成埋剩餘的功課!!!!

anyway, WE ADD OIL TOGETHER !!!

原帖由 ciao 於 11-10-12 13:15 發表
大約一年前,我每天堅持為孩子伴讀圖書,慢慢地,孩子亦愛要我說故事給他聽。有時,看見孩子自己拿起書揭一揭,無論是看文字或只是看圖畫,我已經很開心,起碼,孩子終於對圖書起興趣。 有時還問我借了圖書沒有,又或見到新圖書,都會問 ...

Ciao & all,
我個女的英文默書真的進步了!! 剛剛合格!! 我同佢都好開心, 因為佢是自己的承擔以令她自己成功, 透過今日返黎再改正, 反而佢仲記得好左, 最開心的是我們沒有破壞感情之餘, 還可以享受著舊日閱讀的樂趣!!

原帖由 ciao 於 11-10-13 15:21 發表
wongkaka

你好!我就是看到諸位的分享,才清醒過來。真的要多謝各位。如果不是,我想我只會跌進課業的旋渦,把小朋友的閱讀習慣一手摧毀。

而且,我小朋友的閱讀習慣還是不太堅固,還要我伴讀,如果真的只顧默測考拿高分,就一定沒 ...

學校冇所以有幚女兒報出面

原帖由 MonMumMum 於 11-10-13 23:51 發表
你女儿学校有没有得学Phonics?阅读+Phonics对学习英文的效果是非常好的,尤其是英文默书。

eviepa,
好欣賞您!!!

原帖由 eviepa 於 11-10-16 00:40 發表
香港家長,過去幾十年來,培養孩子的英文,主要靠做練習加串字。另一方面,專家認為閱讀是最佳工具,但絕大部分家長都嗤之以鼻。為何有這樣的結果?為甚麼大部分都家長不選擇專家之見解,反而採取一種既痛苦,效果又差得遠的方法?當中 ...

eviepa & stccmc,

我個女的英文默書成績進步了!!!又可抽番時間陪佢看書,真開心!!!! 感謝你們的分享!!!! 

真可惜這裡竟變成了戰場???

原帖由 samuel89 於 11-10-20 10:48 發表

本來不想再對閱讀vs文法練習發言了, 如囝囝爸所言已經反覆討論很多次了, 相信囝囝爸和我跟大部分家長一樣由頭到尾都沒有反對閱讀, 甚至系非常支持閱讀的, 但我反對的是像Eviepa一樣只獨尊閱讀, 將其他的方法都眨到 ...
‹ 上一主題|下一主題