用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 45區排位
go

45區排位 [複製鏈接]

我亦是一樣, 本身我首選是canossa, 如選真鐸為2nd, 應冇機會...
我而家都好頭痛, 都唔知點選... 而我囡囡係細囡, 11月出世.... 如搵一些傳統的學校, 功課多, 催谷型的學校, 我怕我囡囡應付不來, 如搵一些活動教學, 輕鬆的, 又怕升中方面有問題..
以下是我排位
1.) Canossa
2.) 基華
3.) 彩雲聖若瑟 or 聖博德

原帖由 worry 於 10-1-19 00:01 發表
PYEMILY

點解你第3會揀聖博德 / 陳X昌既? 可唔可以比D COMMENT我呀?

慈雲山天主教同可立你又覺得點呀?

我本身是住在彩雲, 所以想考慮區內小學, 我曾經有諗過陳南昌夫人小學, 因在web內見升中派位都有保一同協和, 都好似幾好, 亦去過參觀校舍, 校舍反新過, 但因收生小, 之前果年, 好似收得一班, 都冇人讀的, 怕殺校, 所以唔考慮了.

而聖博德, 我亦問過讀緊該校的家長, 程度會冇咁深, 校風好, 小朋友會好開心, 但升中派位, 好似unknow, 我現在仍在諗緊此間排第3好唔好..

至於慈天, 聽聞都好谷, 可立就唔知了...

回覆 26# worry 的文章

鳳德的聖文德, 我都有諗過, 我有同校的家長他的小朋友是派去此間學校, 學校支援都做得好好, 老師會主動打電話給家長問小朋友的情況, 我都睇過web, 升中派位, 派1st自願的中學都有82%, 而且又有直屬中學, 如我個女入到此校, 對細佬就著數.

我聽我鄰居講, 在學校村, 3間小學中, 以聖博德程度最淺, 慈天同保良局, 就好谷... 校風就一定好, 叫我不需要膽心...

可立, 我都有諗過, 大家有咩comment..

原帖由 worry 於 10-1-21 16:29 發表
咁聖文德直屬中學是否聖文德中學? 呢間係男校, 女仔味無囉? 學校村, 我就只LIKE慈天, 其餘2間我覺得一般囉

是的, 我見他派到的中學都幾好, 不論男女, 只是男的話, 會多間聖文德中學可以選.

而家2nd 和 3rd 的choice仲未諗定..

原帖由 worry 於 10-1-21 20:56 發表
你不是話2ND CHOICE選基華?  

是呀... 而家應該聖文德第3...

而家我仲諗緊, 此兩間的排位, 好心大心細

1.) 基華, 就近我屋企, 不過校舍就細和舊些, 都係注重成績, 英文都好強, 以我所知, 校風就ok... 此校有50個位
2.) 聖文德, 就離我屋企遠些, 校舍就大好多, 配套設施就好過基華, 校風都好 .... 此校有64個位.

而家呢兩間都好難取捨... 我妹妹suggest我選聖文德, 交通不是問題, 可以坐校車, 因為位多些, 升中方面都幾好, 學校設施又幾好, 如果2nd聖文德選唔到, 基華排第3都冇咩機會, 因位小...

真係好矛盾.... 仲有一天ja, 我真係要諗清楚.

哪你的排位確定未呀...

原帖由 worry 於 10-1-22 11:15 發表
我覺得第2 CHOICE, 無論選基華/ 聖文德, 應該9成入到嫁, 所以真係要唸清楚

我就暫時, 都應該差不多定左

1. 聖嘉勒X
2. 慈天
3. 聖文德
4. 可立

有無咩意見比我呀?匡 ...

你1st是否嘉諾撒小學(新蒲崗)? or 唔係45網小學 ? 如果是選嘉諾撒, 就真係好多人爭, 如果是誇區小學, 機會仲微, 咁慈天都就好大機會入, 不過慈天都係幾好既小學, 都ok架..

各位45網的家長, 下星期六大抽獎啦, 你地緊張嗎 ?
我真係好想囡囡入到CANOSSA......

原帖由 worry 於 10-5-31 19:29 發表
THANKS

本profolio都準備好了, 最好唔好用到佢啦... 大抽獎心情真係好緊張... 想當年自己會考放榜, 都未係咁...

‹ 上一主題|下一主題