用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈二後老師話小朋友屬band 1A成績,咁自行⋯⋯ ...
go

呈二後老師話小朋友屬band 1A成績,咁自行⋯⋯   [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 19-11-23 19:52
沙田區係少數可以盡搏嘅地區,基本上 Band 1 大抽獎肯定得,Band 2 都有得偷雞,你咁浪費吖!

有 Band 1A  ...

今年沙呂中校長已公開說今年沙田學額比人數少了400,今年開始沙田都唔夠位,可以博都不可以太盡了。尤其誇區入沙田區的真係未必有著數。

abirdma    發表於 19-11-25 10:23

1998Ruby1998 發表於 19-11-24 15:53
學額點少都唔會少得過其他區。更何況小朋友 1A,到時候 touch wood 跌落 Band 2 ,要叩 1C 都冇難度。
...

我意思不要太老定,自行除了講成績還要睇面試表現,2間1A無問題但如果兩間都是非常熱門的1A, 都真係要有心理有大抽獎的準備。之前聽過一個真實case沙田區内一間一尾的級一學生,自行落空抽獎亦派得好後,最後抽入了沙田一間1C的中學。

另外,沙田區是有君子協定,9成9無叩門位。沙田區要玩到叩門是異常痛苦。

1998Ruby1998 發表於 19-11-24 16:21
係人都知沙田君子協議,但可以叩外區嘛!你個 case 都只係跌落 1C,樓主本身都係底線呢度,咁做乜一早 set ...

可能在我來說只想在本區就讀,我只想提醒不要老是認為沙田區大把位的人,事實今年已講明不夠位,我係1A都不會㨂1C, 但我也絕不會揀兩間超熱門1A。
‹ 上一主題|下一主題