用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何能提高小孩子的英文寫作能力?
樓主: sarahdad
go

如何能提高小孩子的英文寫作能力?   [複製鏈接]

其實呢D帖發生咩事? 好似有好多故事係背後......有無人可以講下。

好在我對呢D不斷追求高英文水平既內容一D興趣都無..........免疫免疫.......

奇怪EK有批人不斷出推學英文既帖,又無數學、中文、常識、宗教、健康、音樂、體育....做得好又有心得既人,出下帖寫下書分享下點樣提升小朋友至超高水平,如每星期計兩本數、伴計數學、教小朋友自己derive下D formula咁,個17歲數學教授及呀爸又唔出書分享。

可能英文先有市場價值啦....不過呢D學英文好帖,不如叫EK版主置頂,唔使出完又出咁辛苦。

MrBeast  2b fair,教主係有po關於通識等等  發表於 17-1-21 10:29

樓主個問題本來簡單易答,寫作想高分……寫多d咪得囉,睇書唔好淨睇,同小朋友傾d好文章寫得好係邊,慢慢應會從傾談中潛而默化,倣效繼而創造更好文章。若小朋友唔太鐘意無端端去寫野,用實際需要引發小朋友去寫,如去旅行,幫手寫d行程;扮廁所漏水,要佢幫手寫信去管理處講下情況;扮忙叫佢寫d野告知自己今日學校發生咩事;同仔女講好鐘意詩,要同佢地一齊玩下作詩等。寫d野去參加比賽,萬一贏左好大機會會激勵到小朋友繼續寫。

據說閱讀對學習詞彙效果麻麻,研究過睇多次個字都未必記得,如果聽說讀都得,係寫唔得,相信就死左係閱讀較無效地方。寫係要有d野記入腦,詞彙、句子等,然後慢慢習慣寫出黎,齋睇唔記,無不斷練習同創作,未必寫到好文。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

還不明白學習可從環境長時間自然吸收去學,或用智能去學,智能差不多係學習、特別高階學習之基礎。
小朋友從小學琴,不斷浸不斷學,可能5至8年才考到8級,但成年人去學,我識好幾個由零開始,2至3年就8級了。老師會講,大人懂性,學咩都會快過小朋友,我就加埋有心學動機高,有埋能力自然更快。

有人好心急小朋友識到咩程度,如咩都無純學術生活,未夠10歲就送個小朋友入大學,我個人就絕唔會buy,因其實個小朋友有potential,遲10年先做,都會追得好快,亦無損日後成就,最後只係幾年時間(如18歲定22歲做教授),人生咁長,無謂係小時生活咁極端。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

我一個讀語言(碩士)的朋友同我講,critical period主要係指發咅,能否做到native之聲調,過左就好難。但文字及寫作....um....我朋友好似無點講,以下網頁內容同我朋友所講幾吻合。

https://kknews.cc/zh-hk/education/8xkamq.html

當然我唔知樓主既寫作係講咩,如香港英文考試之寫作,其實寫得靚既工具式文筆已夠爆分有突,如普通business writing、academic writing或report。但若然寫作要求係高到文學式作品,又另一個層次,香港應該好少學生去到呢個水平,甚至逹官貴人中,相信都無幾多過可以用英文寫到散文或小說。

其實見你係EK回應,睇得出你對英文特別有興趣,有機會同你屋企都算有一個英語環境有關,祝你學業有成,英文可以幫你日後搵到好既工作。

回覆 shadeslayer 的帖子

香港英語水平對於叻果批學生 (可能佔全港10%),其實真係唔差,要知道英語只係我地第二語言,係同時保持高水平既中文程度下(甚至係寫到散文小說、睇古文之程度),仍能夠用英語算流利溝通、學習同工作上寫得正常英文,真係算好唔錯。

但呢批學生,大部份都有一個背後支持佢地英語學習既環境,如家庭、學校、金錢,英文....有語境好難唔好,一個正正常常既人,係咩語境就會識果個語言。 其他學生,除學校果幾堂英文堂外,完全無用、無見英語機會,根本無可能學得好,打你10幾年又如何? 接觸英語時間唔夠係純英語環境浸泡兩三年。

我識一批英語好既FTM,日日同D小朋友用英文,係香港既環境下,英文唔win晒先奇,佢地之仔女特別叻? 唔一定會,但英文的確比普遍香港學生好,因家庭有用英文。

我突然諗起我幾個女性朋友,18、9歲先去美國或加拿大讀書 (有個仲成30歲先去),去前英文叫會考C既程度,唔太差但一定唔叫好。20年了,讀書、工作,仲嫁埋比鬼佬,生兒育女,偶爾返黎香港.....見佢地都好似近唔記得廣東話點講咁濟。

佢地寫、講、聽、讀到今日相信都極流利,呢度應無人敢挑戰佢地英語能力,但當然,佢地應該都係唔可以寫英文文學作品。

語言....或英文,本質根本就係咁。
‹ 上一主題|下一主題