用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 失望
樓主: GH123
go

失望   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 19-4-14 08:35
首先,德望一向不是全收,但最麻煩係無名次,令人唔知自己位置。

但無升中支援呢點,係所有有自己中學既 ...

絕對不是所有有中學的小學是沒有升中支援。

民生是清清楚楚告訴小朋友三次呈分排名,交抽獎表選校前會清楚告訴你小朋友的banding及返民中的機會,最好的是在升中家長會,由校長親自告訴你每間區內外乙部可選的中學大約的情況。

不但有支援,還要支援十足。

王家爸爸 發表於 19-4-14 23:26
其實其他學校點做唔重要,現實係人哋個女讀緊德望小,所以德望小既做法先係重點,不如幫佢估下個小朋友係嘜 ...

重點在於我不想八掛,只想澄清事實。

sam9035 發表於 19-4-15 22:45
GH絕對喺一間學店,甚麼一天Good Hoper一世Good Hoper,當年諗出呢些slogan的學校持份者,你地會唔會覺得羞 ...

也跟此人交過手,感覺相同。

sam9035 發表於 19-4-16 10:30
我女兒是首屆讀呢間GH幼稚園,頭一年都開心,但去到幼稚園中班開始就感覺上有啲不妥,因GH是當年重攪返kin ...

記得第一位K校長(只做了很短時間,之後後換了另一個),在簡介會講學校重設K的目的,是想為小朋友做好15年的培養,希望從小教她們到中學,聽了真心覺得他們是有教育理念,全心由K培養同學上小上中,但經過不斷跟學校接觸了解,事情並非想像中,決定跳船。

hkpapa852 發表於 19-5-16 08:52
的確, 唔收又如何?

只係覺得奇怪, 為何家長認為以下係正常:

認同,這是重點

回覆樓主:

有些有聯繫中學的小學,都可以做到

1. 告訴同學的每次呈分試的排名。

2. 告訴同學派位的成功機會,當然不是100準確,因為學校也不能保証。

3. 校長親自告訴家長每間可選學校的情況(當然是簡單介紹),讓同學對可選中學有基本認識。

3.班主任比選校意見。

我相信以上升中支援,是學校應該做也是有能力做到。
‹ 上一主題|下一主題