用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 怎樣訓練小朋友考幼稚園
go

怎樣訓練小朋友考幼稚園 [複製鏈接]

上年,我個女考K1,我由5月開始訓練佢,唸住Sure Win 啦。跟住,我找來一位陌生的姨姨(我的幼稚園教師朋友)模擬一下面試,感覺完全唔得,我個女面試時好驚,唔係好肯答,而且,老師的問題我都沒有準備(因為我都唔知會問乜),而我的幼稚園教師朋友又只說了少少她幼稚園要注意的問題,其他幼稚園她都不清楚。當時我好驚,因為仲有三個月就要考。後來,經朋友介紹去上面試班啦,最後考到St PaulSt Catherine及根德園,好似中左六合彩,真係好開心,所以只要再練習多D就得啦,努力呀。

原帖由 123mandy 於 09-6-22 14:40 發表
Hello, 我係初來報到,有D問題唔知其他媽媽爸爸可以幫到手嗎?

我小朋友今年準備考K1,我聽過好多朋友的建議, 但我小朋友總是做不到,你地點訓練呀? ...

都難架,St Paul 只收180人,不過St Catherine收約600人,考之前我大約都知道個流程,因為個面試班導師比D料都好足,不過,家長真係有好多野要學,又要知道點教小朋友,導師連怎樣令小朋友講野都教埋,我都用左足足三個月才使我個女不怕陌生人及肯答問題。雖然辛苦,都值得!

原帖由 123mandy 於 09-6-24 19:18 發表
你考到的st paul及 st catherine 難唔難呀?

Check PM la....

Sorry for the late reply.

Sorry... 很久才回覆,我已PM 資料給你們,往年,那位老師會給考試題目及形式我們,又教到我小朋友回答到問題,努力呀。

原帖由 judy_francisw 於 09-6-23 11:46 發表

Do you mind PM me which interview class did your kid joined?
‹ 上一主題|下一主題