用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問中華基金是否已約見所見 interview 學生? ...
樓主: 2LittleMonkey
go

請問中華基金是否已約見所見 interview 學生?   [複製鏈接]

ivyscyip 發表於 17-2-22 18:06
祝你快D收到call!中基在東區呢個B1位足夠的區,應該會有不少人等大抽獎。
雖然B1位足夠,但男仔都未必一定派到B1 英中㗎,因為有2間女校又有B1 中中

wendywoo72 發表於 17-2-26 23:12
昨天收到offer,個心1516中

幾時收到call? 幾時要註冊?

brianhuiyc 發表於 17-2-27 11:18
回覆 wendywoo72 的帖子

有機會入鄧肇堅當然很好又不要交學費!中基的學費踓然不是很多但是學费加雜費加上 ...

大抽奬未必一定可以抽到心儀,係有講彩數成分,直資和津校根本唔可以直接比較,要睇小朋友適合邊類,亦都要睇家長追求啲咩

Melodyxo 發表於 17-2-27 11:04
其實依家CALL 左幾多個呢? 175個? 註冊左有幾多個呢?
睇返上面講,佢哋收到call Offer嘅時間大約係上星期,亦有4天時間去考慮要不要,所以應有排call完!

bobbob 發表於 17-2-27 12:28
其實好少直資強制性去外國交流,通常可去可唔去。官津都有去外國交流(識間津小要學生去維也納表演,都要幾 ...

其實小學都有交流團,睇吓你自己參唔參加嘅啫!亦有平有貴有啲去東南亞有啲去歐洲,睇自己荷包啦,最重要係睇吓小朋友適唔適合去一啲比較多活動嘅學校,還是揀一啲比較注重學術性為主嘅津校

小時了了 發表於 17-2-27 13:19
純個人意見, 中基的學費 2016-2017: $15,600 / 年 (每期都只$1,560), 學校賣點著重 LEGO 機械人, 電腦 Codi ...
你分析的好好呀!一定要比個叻你

brianhuiyc 發表於 17-2-27 10:57
中華基金中學收band2學生的機會有多大?
我覺得現階段所有直資都係擇優而取,先offer 比B1A, B1B.....直至所有學位被填滿,這一兩年出生率即2004/2005都比較低,我相信一定有收B2生,其實津校亦有上移情况。東區始終B1位足,B1A 學生亦未必會選中基,但我覺得選學校要睇或考慮多方面的因素如校風,中基只會收操行成績好的學生。

收B2生也不奇怪,佢地有170學額,又冇聯繫小學或者直屬小學,怎可能只全收B1生,我相信只有神校有咁嘅本事!就算係二缐直資如St Paul Boys, 港同也有B2/B3 生,因為佢哋係一條龍,一定要收晒自己小學部的學生先,所以自行收生位相對較少,佢哋當然可揀收B1 或有特異功能學生,仲要係B1A果班。

如果小朋友想入冿校就尊重意願,但要比小朋友知道冇人可以肯定大抽獎一定可入到心儀中學!如果可接受任何一間津校不會後悔咪放棄,你可以打電話去學校通知佢地你不接受,這樣可以令等緊又好想讀的人可以快點有消息。

tracy1972  agree  發表於 17-2-28 14:38

55104035 發表於 17-2-28 15:00
其實中基係一間好好的學校, 只係未出狀元, 他日一出, 肯定大排長龍

港同申請表約有1100張, 中基約有950,  ...
完全同意,我對中基都好有信心,中基好有前瞻性,佢哋行STEM 已經很多年,配套做得好,好好成熟,嚟緊應該係等收成!校長話嚟緊呢一兩年成績一定會比前好,因為呢一兩年考DSE 同學都是學校自行收生嘅學生,學術性水平不會太參差,等我哋睇下嚟緊這兩年嘅DSE成績!

同意,太多人只想用來當面試經驗,有沒有心讀其實可以睇得出。我真不相信一間學校會因爲你住公屋而唔收你!朋友女兒讀緊,佢地都係住附近公屋。

Thanks!
‹ 上一主題|下一主題