用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 英華女學校交流區
樓主: johnnywalker
go

英華女學校交流區   [複製鏈接]

CX111 發表於 18-7-17 12:01
所以四月應該一定要搬走,SSP校舍到期了
Yes.

一定搬。

希望家長能夠有機會參觀新校舍

fionaytwong 發表於 19-3-2 22:42
留意通告啦,有架

smlsml 發表於 19-4-4 12:49
請問有沒有同學当年在SPCS和YWGS掙扎过而最後选YWGS呢? 有心得可以分享一下嗎?
...
反而問你,SPCS收又點解吾想讀?

smlsml 發表於 19-4-4 18:53
因為女兒在中文小組討論部分沒有信心,雖然英文(個人)部份表現滿意,仍恐怕七月沒有獲派英華自行位,所以袋 ...
英華不設叩門。
但放榜後,會call番有自行過並收了自一或自二,卻沒有注册的同學。

Good luck!

smlsml 發表於 19-4-8 17:11
2jkidsfather:
謝謝!意思是即使我已take SPCS offer, 不參加大攪珠, 仍有機會被call?
...

如果自行時你有選YWGS,有interview過,而YWGS又選你女,有機會放榜時Call 番你女。
注意:你是絕不知道有否被YWGS揀選。YWGS亦未必會Call 人,今年YWGS自行創新高,大把人爭住讀。

jackiesoon 發表於 19-9-18 14:44
請問自行時係睇interview 表現及學校成績嗎?沒有特異功能係未一定入唔到㗎?
...
自行時係睇interview 表現----------->Yes
及學校成績---------------------------->Yes
沒有特異功能係未一定入唔到㗎----------->可以入到

tautaub 發表於 19-9-20 12:32
請問各位家長,貴校今年何時舉行中一收生簡介會及中一新生面試日,謝謝你! ...
中一收生簡介會- 14/12/2019 (Sat)

中一新生面試日- 29/2/2020 (Sat)

tautaub 發表於 19-9-23 12:51
回覆 2jkidsfather 的帖子

謝謝你,請問是否會有新校舍開放日以及是否知道何時可報info day? ...
新校舍開放日---- 28/3/2020(Sat)-29/3/2020(Sun)

可報info day----- Sorry, I don't know.

seavl 發表於 19-10-10 16:02
請問中一新生們讀得如何嗎?辛苦嗎?會唔會教得好深?

同學相處如何,大家合作嗎?

請問中一新生們讀得如何嗎?辛苦嗎?會唔會教得好深?-->
見仁見智
我認為不辛苦
程度中等偏深

同學相處如何,大家合作嗎?-->
我認為相處融合

如想插中二,唔知多唔多位呢?而離開是怎麼原因呢?去外國升學?-->
應該唔多位
離開多數係去外國升學

今年中一入學座談會居然有超過4000人報名參加

medicine 發表於 19-11-4 13:33
睇來英華搬回新校舍,熱度大增。能否一撼BPS在港島最熱頂級官津女校的地位,有待六年后DSE的證明。
...

又唔需要咁爭嘅。
各花入各眼,
鍾意報英華女校,
就自然會報。

DOCTORGG 發表於 20-1-22 16:37
請問知唔知 M2 是那個老師教的?
此外 S4 的數學老師是否教埋自己班的 M1/M2 呢?
...
請問知唔知 M2 是那個老師教的?----------->教物理的男老師
此外 S4 的數學老師是否教埋自己班的 M1/M2 呢?---------->今年新制度,不知道

seavl 發表於 20-1-22 17:59
想問下今年中一生,多唔多人離校,去外國升學呢?

另想問一下一般插中二有機會嗎?謝
想問下今年中一生,多唔多人離校,去外國升學呢?--------->中一唔多離校

另想問一下一般插中二有機會嗎?----------->機會微

DOCTORGG 發表於 20-1-22 23:23

請問M2 是否大馮? D or E 班?

請問M2 是否大馮? --------> 不是

D or E 班?------------> 用小組分,不是用班分
‹ 上一主題|下一主題