用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正 2008-2009 小一家長請進 (報到啦)
樓主: wing1128
go

培正 2008-2009 小一家長請進 (報到啦) [複製鏈接]

原帖由 tari 於 09-3-3 10:25 發表
你再留意下呀,本書係講...生氣...架,細細本,正方形,我都係搵左好耐先搵到咋,好容易攝埋一邊唔覺架.而且聽日運動會,睇下可唔可以下星期先交.有多幾日搵都好d呀.
...

我知係邊本書喇, 應該係 "你生氣嗎", 呢本書我有印象大碼已經睇左, 同埋做左報告, but 真係唔知去左邊......我又有 d 印象大碼拎左返學校去交, 唉......我 search 左個出版社喇, 都冇嗰本書.
咁之前農曆年假期嗰本係叫咩呢? 因為我又好似記得 "你生氣嗎", 本書交左好耐......
哎呀! 思覺失調喇......

原帖由 queenie17 於 09-3-4 10:29 發表
不如你寫手冊問吓老師啦,好過想到頭都大埋。  

大碼已經同老師講左, 搵唔到本書, 原本今日我都寫左手冊比老師, but 大碼仔又唔記得左比老師睇......唯有等星期一.

原帖由 tari 於 09-3-4 01:04 發表
我仔1月31日交果本叫"咪咪不再偏食",係咪呢本呢????

多謝幫忙, but 呢本大碼之前已經睇左.

回覆 # 的文章

講起中文8寶箱, 尋日大碼都上唔到, but 今日開, 竟然話佢做左, 仲錯晒...... 激 c 人呀.
仲有呀, 記得下星期一測作文, 下星期二測聖經呀......大家努力!

原帖由 kathy79214 於 09-3-13 00:08 發表

測驗嘅內容仲要教到最後一刻先教晒,冇得早啲溫,難攪好多。

咪係囉, 大碼嗰班尋日一次過教 2 課聖經呀, 仲有呀, 睇返中文測驗範圍, 好似 test 埋本圖書, 嘩, 本書咁 d 長, 都未教晒, 點溫呀!

原帖由 lokyau 於 09-3-25 17:52 發表
終於考完英文,算係鬆一口氣,因為囡囡最差就係英文,其他科都冇乜問題。昨晚我和先生車輪戰,不停出練習題比囡囡做,總共出了十幾頁。今天問囡囡考成點,佢就話:我已經好盡力。我都欣慰,因為我們不停迫佢溫習,佢都沒怨言 ...

你個女真乖, 肯坐成幾粒鐘咁耐, 大碼仔坐耐 d 都唔肯呀.

原帖由 YuYung 於 09-3-25 21:58 發表
唔使客氣, 你女成績真係唔錯架, 我見佢都唔止呢次係100分架喇, 上一次佢有比張分我睇, 今日就無喇, 因為好多小朋友講d分數我聽, 好多都係9字頭, 今次我同我囝對聖經都盡左力喇, 分數都算ok, 但有樣嘢使我好開心就係, ...

yuyung, 仔仔好叻喎, 識得同人分享快樂. 佢自己呢, 又有冇話要獎勵自己呀?

原帖由 kc 於 09-3-30 09:08 發表
我女都係「貼中"座頭鯨",佢估中AIG!」, 重有一題就唔記得問乜喇!

今次好好彩, 貼中左 2 條, 第 3 條 (AIG) 就大碼自己識答. 今日派左英文同數學, 都 ok. but 英文真係比佢激c, 頭嗰幾頁做得好好, but 佢生日卡嗰頁冇睇清楚題目, 扣晒 6 分, 錯晒, 再加埋 comprehension d short question 因為答得太 short 比老師扣左 7.5分......冇左 13.5 分......算啦, 我都滿意.

其實老師都一 d 都冇比 "同情分" 有 d 字其實都睇到, 老師都扣晒全題分......  好在今次測驗大碼都叫 ok.
不過睇返佢哋 d 卷, 時間只有 30 分鐘, 又多頁數, 都幾考起班小朋友......大家都唔好激氣喇. 下次再努力過!

大家有冇報水運會個 "水試" 呀! 大碼仔都報左呀!

回覆 # 的文章

比大碼仔激 c 呀, 原本佢有隻側門牙已經鬆左, 後面又有隻恆齒出緊嚟, 咁今日佢去牙科保健, 我已經同佢講左, 如果要脫牙, 就脫左去喇......
點知, 牙科助理都叫佢脫呀, 大碼仔居然唔肯......激 c 呀......上次用左 $400 脫左兩隻門牙......

原帖由 YuYung 於 09-4-21 22:16 發表
開學頭太多回條喇, 我忘記左有無呢件事添~~聽日問下班主任先,mouth:" />

老師會係手冊寫幾時去牙科保健, 到時仲要帶支牙刷, 一本書係等檢查時睇, 全部嘢用個袋仔袋好, 到時帶去.

原帖由 kc 於 09-4-30 09:21 發表
前天接放學聽到有家長說有一班一年級差不多半班病咗冇返,我女昨天中午都發燒走咗,連我自己都打敗仗呀!
我見亞女嗰班 d 同學好鍾意買魚仔餅吃,d 同學仔係個個都伸隻手入個袋到拿,我見到的話一定會提佢地咁樣唔衛生。各位記 ...

大碼仔早兩日都被學校迫去睇左次醫生, 事原星期一三嗰日, 大碼突然隻眼好痕, 終於攪到紅晒, 之後老師就要佢去衛生室, 衛生室姑娘打比我, 要我即刻接佢走, 睇完醫生冇事先可以繼續返學. 結果我返返下工趕出去帶大碼仔睇醫生, 其實大碼仔只係眼敏感......結果我下晝比返佢返學.
不過學校小心 d 係好, but 是否過份左少少呢, 因為我去到衛生室嗰時, 大碼隻眼都冇紅 lu......攪到我冇啦啦洗左 $200 睇醫生

回覆 1# kathy79214 的文章

聽日將會係大碼第一次游泳比賽, 好緊張呀!

原帖由 YuYung 於 09-6-9 22:09 發表
今日大家的小朋友考成點?
真係好可怕呀 仲有3日....

大碼仔次次都話識o架啦, 咪又係衰唔小心同粗心大意囉

不過大碼最弱嘅中英文都考左, 今日溫數學應該好 d. 常識係考記性, 對大碼仔相對嘅講會易 d.

大加努力呀, 仲有兩日......之後有成差不多3weeks唔洗返學, 大家有咩活動呀? 早知係放咁耐假就去旅行啦, 平 d 呀 ma. 雖然 book 左機票7月中去墾丁+ 高雄, but 而家 "豬流感" 爆發, 都唔知好唔好 confirm 機位.

大家有冇咩心水常識時事題目呀? 我估一定會有 "豬流感".

原帖由 YuYung 於 09-6-10 14:23 發表
係地年年summer都外遊, 真係恨死我喇,
唔係仲有3星期呀, 係仲有下個星期的2天呀, 下星期三開始唔使番學架喇,

咩呀, 19/6 要返o架!

st pual 已經停左課, 唔知會唔會全港停課, 我自己覺得都會, 只係唔知星期五即刻停, 定係等星期一先...不過最好星期一先啦, 考埋科常識先好喎.

原帖由 YuYung 於 09-6-11 20:49 發表
就係囉, 都唔知點好, 溫唔溫好?

見到小二有家長 post, 話問過學校, 一定會補考, 所以都耍溫.
不過我都唔知點好, 而家大碼仔就一定未有心機溫, 但玩多兩玩, 要佢再溫過, 就難重拾心情啦. 煩 c 人.

原帖由 ivywong2301 於 09-6-12 22:13 發表
小五復課,即26/9考報分試,學生需於8:40 a.m. 回校,10:10 a.m. 放學,咁小一至小四是否不須返學???

特別安排:

小一至小四年級常識科考試取消,下學期期考成績以過往三次(上學期常考,上學期期考及下學期 ...

大碼仔知道唔洗考常識, 居然冇任何興奮表現, 後來我問佢開唔開心, 佢居然話唔開心, 話因為冇得試下自己嘅能力喎......
我心諗仔仔, 係咪o架, 不過咁都好, 起碼知道佢都唔多怕考試. 其實對大碼嚟講, 咁樣計平均分都唔著數, 因為上次考試失左手, 因為大碼仔冇按指示回答問題, 冇左 10分, 得 7x, 所以一定拉低晒......算啦, 都係小一啫, 起碼知道大碼仔其實都識嘅.
而家真係可以輕鬆一下 lu.
‹ 上一主題|下一主題