用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德雅小學
go

德雅小學 [複製鏈接]

我昨天同仔仔一齊去交表, 內裡真的很殘很舊且操場好細, 仔仔幫襯過佢哋個廁所, 佢話好暗驚跌咗落去咁話!

不過德雅是一所好學校.

我想問大家, 你哋的小朋友是否都是15號當日接見呀?

原帖由 KwanKwanMammy 於 08-11-7 17:46 發表
Hi

Me too. 15th interview at 10:30am. If accept a seat. don't know confirm study in this school or not? My husband is really unlike this school facility.

我老公同你老公剛剛相反, 佢話讀書最重要係師資同學生既學習環境(安全及整潔)同態度.

自己就唔起咁like.  去過咁多間, 呢間又真係幾失色!

我仔仔15號in 11:00am.

希望大家成功!

原帖由 KwanKwanMammy 於 08-11-7 18:51 發表
總知真係好煩...囡囡暫時in左3间, 1间reject, 2间等消息, 如果all唔得, 都唔知点好??
你囝囝如何嗎?

我暫時只有禮賢同德貞, 英華失敗了!
其餘SFA等緊消息, 德雅交左表.

其實相對上德貞較德雅為好, 大家同是私小, 校舍規模又係咁細小, 但內裡十分整潔!

德貞交左$, 明天參加小一預備班.
禮賢未同老公開會溝通, 唔知成數有幾高.
SFA陪跑!

德雅除左舊, 查實交通都係一大困難! 大家覺得嗎?

德雅派位比培道優勝.

我兩位表弟幾年前在此校完成小六, 分別考入九龍華仁, 另一位獲分派去英華書院.

各位媽咪:-

你哋有沒有看學校給你們的刋物, 內文有小六學生家長的心聲, 仔細看看佢哋都有提及德雅功課/測考壓力都幾大, 令我都有點怕怕!

醉花間或各位媽咪:-

有些問題想請你指教一下, 有勞!

• 德雅是英文私小, 還是中文私小?
  • 功課吃力沉重嗎 (坊間流傳)?
  • 男生應考是否屬陪跑性質, 只得一/二個接納而已?
  • 中文課是否用普通話教授, 還是用廣東話教授的?
  • 是否除英文課外, 其餘均用廣東話教授及用中文書本呢?
謝!
‹ 上一主題|下一主題