用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德雅 vs 海壩街官立小學(荃灣)
go

德雅 vs 海壩街官立小學(荃灣) [複製鏈接]

原帖由 fatfatguy 於 11-11-8 09:59 發表
got offer from 德雅 and have 20 marks in 1st round for 官小, can any one give advice on these 2 schools based on education level, teacher's quality and chance in entering band 1 secondary school in th ...

德雅學術水平較高一點
因為學校課程教快半年至一年
尤其要英文一科
德雅入英中(98%)机會較官小高一點

另, 荃灣區英中只得3間根本不足以滿足區內的band1小學生, 所以....我覺得揀深水埗网較安全!
(只是個人意見而已)

原帖由 fatfatguy 於 11-11-8 10:23 發表
Thanks a lot for your kind advice, just wonder is the address important when entering the 2nd round in secondary school selection, not too familiar with this game at this moment!

揀小學~住宅地址
揀中學~學校网
兩者略有不同!

其實官小唔洗$, 的確很吸引, 同埋往後小朋友的仔仔女女亦可follow.

我小朋友讀德小, 很開心, 不過都有壓力!
而且學校小班教學, 老師照顧亦很全面.
另外, 睇吓你位小朋友係男仔定女仔, 因為深水埗區多女校, 有上智, 聖母玫瑰及德雅中學等.

我只覺得ssp好過tw网 (兩者比較而已)唔等同ssp係全港最好個网
因為tw网只得3間英中
3間英中又各自有自己的小學

刪除! 刪除! 刪除!
抱歉!

原帖由 joycelu18 於 11-11-9 00:09 發表
我都係住荃灣,囡囡收到德雅的offer,之前自行15分報的馬灣基慧。依家都唔知要唔要摶大抽奬?
唔知德雅的壓力大唔大?是傳統教學嗎?

德雅過往都係有結果(政府派位)之後才交費的
為確保個私位, 一般先交幾佰元註冊費
德雅是傳統的天主教私小

如果小朋友係BAND1或2都會有保障
同教會
BAND1~聖母攻瑰
BAND2~德雅中學

其實德小亦有好多女仔去咗上智(BAND1)~

好似上年度班女仔, TOP個班去女拔, 瑪利諾等..
可在官网上SEARCH派位就可以
‹ 上一主題|下一主題