用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問讀緊聖羅撒幼稚園K3家長,你們的女兒排往那間小學? ...
go

請問讀緊聖羅撒幼稚園K3家長,你們的女兒排往那間小學?請分享下心得。 [複製鏈接]

Re: 請問讀緊聖羅撒幼稚園K3家長,你們的女兒排往那間小學?請分享下心得。

BK冇乜St. Rose家長咩, 等我入呢撐場 !
有個婆婆放學時話孫女冇宗教分入咗, 可能婆婆唔清楚其他計法我唔肯定.  Ericasia如果是幼園家長, 9月一定開會知道04年究竟有否15分入到.
St Rose家長, 有否留意畢業禮嘉賓是喇沙校監, Sports Day在喇沙校園, 兩校關係密切.

Re: 請問讀緊聖羅撒幼稚園K3家長,你們的女兒排往那間小學?請分享下心得。

Just remind you if you don't choose St. Rose as 1st choice in both 1st & 2nd round,  they will not consider to give you a priority chance for interview in case you lose in the lottery.

Hi Chu,

我個女K.3, 可能個婆婆唔清楚.  我認識有家長是 old girl, 冇宗教分入.  個女話同组有3個連自己入St Rose, 有一個入Maryknoll.  
你派到第幾志願 ?  滿意否?  你會唔會去Interview ?

WaiMa,  我一直都覺得課程比較淺, 但冇壓力lor
女兒日前可說出Tooth 及 Teeth 之分别,  有時D單字like alphabet, chrysanthemum都可讀出.  認字是沒有問題, 寫字根本不多功課.  反而可能不用默書, 很淺的字都未必能串出.  

Chu,  我個女 K3F

Carol -St Rose小學程度我唸是中上,  問過有大女之同學家長話都要父母跟功課, 但可能一般有D名氣的學校都相同有D壓力. 父母唔付出, 邊容易有收成.  可能付出都未必有嘅.

9月初會有講座, 教填表 及update去年收自己幼園之人數.  校長唔會比意見選校, 只會話如果首選自己小學, 將來有優先面試機會, 而且有留位叩門.  

Hi Chu,

我冇聽聞有人考拔萃, 考德雅打底有很多. 聖芳濟各都有.
個女話同學之間都冇乜提入什麽小學, 因為老師都唔提及的.
係最近寫紀念冊先有人講小學.

可能一心考拔萃嗰D老早就轉CCKG呢!  我都有兩個朋友嘅仔入咗, CCKG上.  但係真係好努力參加活動- 游水. 彈琴. 西人會話. 奥數. 美國夏令營....六.日是排滿晒, 賓賓同媽咪都很勞碌.  

至於面試問誰一齊嚟, 個女In幼稚園時已試過有學校問啦.  有朋友教路, 千祈唔好提賓賓, 要說父母請假陪面試, 當然話媽咪全職照顧就更好.  

Hello Carol,

K3 下學期才有默書, 很容易的.  但係就是太容易所以.....
協和係好學校,又有銘賢backup. 不過所有好學校都好難入呢.

Hi DoReMiKa,

"Is that True?"  是指邊方面呀 ?  

上星期畢業禮我家总動員 7人先去飲茶,然後往欣賞,  真係好開心.  專登唔番工添.  家人問我做乜眼濕濕, 將來佢小學, 中學, 大學咪仲緊要..   原來個個媽都係甘 ! 今個星期六要去謝師宴, 下個星期六要小一家長會又要取評估.  為咗個女都唔知請咗幾多假 !  

Hi Amy,

很多謝你提醒用普通話教中文科,  這個更加令我覺得 I made the right choice.  普通話已是大勢所趨, 越早越打好基礎,  作文都可避免甘多口話化句子.  

各位媽咪,  有冇人知點解PE 有粉红同粉籃之分別?

WaiMa,

是有, 但不是绝对正確.  
K3時由小學部外籍老師任教, 以興趣组形式星期六上堂, 需另付費用.  我侄仔小一跟我個女K3本 Phonic書一樣.

我個女學咗幾堂已掌握一般字First Letter 应為什麽 ?
我講单字, 佢估, 除了K 及 C比近, 大部份其他都中七七八八.

係聖羅撒k3呀 !  幼稚園本身冇外籍教師
費用$700/12堂,  另外有普通話興趣班仲平 !

Morning DoReMiKa,

這是校長說的是不會錯. 留位字眼可能不正確, 但总之學校有彈性加位的,由3X人一班加至40人甚至41人, 這是所有學校都有之所謂皇帝位,  去年St Rose有十多個位. 這些位是優先給幼稚園部  "首選自己小學" 之學生面試,  比街外生jetso D.  今年唔知道結果, 去年十多個皇帝位中最少3個是St. Rose的,  ""最少"" 是因為校長有提及某幾個小朋友後來都入咗, 有可能是全部都是 St Rose都話唔定, 因校長沒有提及.
所以冇資料   

Thanks Evelyn for check out that for me.  
That is my 1st time of heard about that the student can have choice on PE uniform !  My girl will definitely take the Pink one.

I think there will only be 2 continual PE lessons once every week.  Nevertheless, I'll wait till next Saturday to find out & buy the uniform the same day.

Best Regards,

係呀DoReMika, 只是幼稚園是隔日uniform & PE.  
我哋係估計小學有多少堂PE, 小學有兩種色PE衫 !

在家長會中校長指明是有優先面試於其他幼稚園生而已, 而且小學部是行政獨立, 故不能保證必收, 決定權不在她手.  她說出的是實情
另电腦籌款方面, 通告是小學校長出的.  附連的一張幼園通告列明"屬自願性質" 而且不是校長名義出的.  是屬於校內非常規活動通告, 這個是另一家長當時留意告訴我的.   所有興趣班, Funny English Reading Scheme 是此類.  同樣校長某次會中也申明捐款與否並不影响收生決定.  

我覺得校長是很内斂, 不善詞令的人.  不知大家是否同意?  這些指控很嚴重 !!

所以咪話幼稚園出另一通知說明因為大家 "同一辨學團體, 需各方友好鼎力相助, 屬自願性質"   
‹ 上一主題|下一主題