用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無讀德信小學的家長入來傾吓計 ...
樓主: catcatmom
go

有無讀德信小學的家長入來傾吓計 [複製鏈接]

Re: 有無讀德信小學的家長入來傾吓計

Merry X'mas Supermoms...

放完假又要返工啦 !  我d小朋友同我日日瞓到10點都唔願起床.  下個礼拜又凍, 朝朝肯定又聽到佢地喊住唔返學.  

catcatmom 你個仔係咪係小學上主日學, 我個女可以揀between學校or 堂区.  如果必需在德信上主日學我去唔到噃?    我想弟弟跟家姐一齊!

DWE口甘貴我唔捨得買,  況且個sales好hardsell, 連續日日call我手機, 我好抗拒呢d promotion手法.  唔鍾意人地係
口甘push我, 叫我唔使考慮口甘多.  大那那幾萬蚊諗都叫我唔使諗喎 ! 我睇咗catcatmom post係教育小组嘅意見,  果套碟我有睇過,  我相信对小朋友有一定吸引力,  但其實细路仔求知慾强, 任何卡通呀, 動物呀, 颜色呀佢地都有興趣, my question is   係咪真係冇咗佢我小朋友就唔識英文 ?  仲有係唔係值呢個價位 ?

你親戚個仔係咪由德信上 K中學 ?  我老板2個仔未出国前讀K 架,  英文好醒, 但佢地本身小學讀私校, 英文個底已經好好.

我一直聽聞德信最醒係英文科,  而家補習社又話佢淺 ??
都唔知係咪d補習社嘅口吻.  我侄仔間補習社又係口甘話佢讀緊嗰間,  我打去問旺角學x數 我個女又係相同答案, 可能口甘講可以令d moms唔敢give up補習?  但我個女係d 屋邨上暑期班, 4人一组(一.二年級一齊)個Miss話佢年纪最細, 表現最好, 尤其英文科.  雖然係屋邨補習社, 但每個學生都出自不同學校 !   唔通出自xx小學一定掂, xx小學一定渣! or 補習社要教得 'new lung'先吸引到學生掛 !

hidemode個仔P4, 到P5 P6先有拔尖班架 ! hidemode你個仔之前讀邊樹 ?

栗子媽媽, 亞仔究竟放假至幾時?  3号番學. 我好似冇收到通告幾時完假 ?  另想知 如果凍係咪可以穿大褸other than校褸 ?

I talk too much today, save gas for tomorrow !!!

Bye !

各位早晨,

Tks粟子媽媽cfm返學日,  我唔記得hidemode個細仔都係德幼, 淨係記得大仔P4.  好彩你提醒我有本pink 手册.  我剿番出嚟啦,下次唔使問人 !  我太習慣大女學校之通告形式 & 各樣, 細仔d野成日都錯漏.   hidemode, 已收PM啦, 你2 仔係咪同校車返學, 放學 ?   

星期一一定比2個小朋友著到隻糉口甘!    怕亞仔唔識除褲咋 !

catcatmom, 我大女學校之視學報告係話academic above average level, 尤其是英文科.  但我覺得佢地英文都教得好淺, P1用P1書, 小一有listening同oral test.  反而中文比較深.  P1程度我教佢做中文paper都唔係100% correct.  中學部英文則不用本地書, 自訂外国教科書, 教高1個grade.

我英文唔係醒, 請大家比d意見:
我侄女(大约是P4)英文教科書 :

"Seafood make me happy !"   

Grammer上冇錯, 但我覺得好口語英文, 我即時想到相同句子就係 You make me sick !   

Tks,   

我都知Grammar 上冇錯.  我覺得好口語. 教科書上formal教就令我想到點解唔就口甘教 "I like seafood".   書上教作句 "xxx make me happy"  "xxx make me angry" 好似怪怪地.

今日好彩冇口甘凍, 亞仔冇喊到.  放學番嚟, 問亞仔有冇同學冇返學.  佢答我: "一個小朋友冇番學, 佢病咗咋"  我諗係老師特別講 "病咗", 平時我亞仔唔會口甘講架.  今日新聞話有幾個老師及學生失踪, 真係惨.  

希望2005 to be a better year for everybody !
Happy New Year

我就係覺得如果 教科書 教的有問題, 老師考基準試又大量肥佬, 唔怪得成日話質素下降....

好似好多美国人, 好多字只是習巳為是, 例如check = cheque 仲有成日串錯字. 错grammar, 睇email要上文下理先明白.  加上我bun bun成日同我d仔女講半中半英/mix 菲話, 我就聽到亞仔同工人講 "I tonight sleep you lor" "I go 街街 ya"  真係死, 港式英文 !!!!!  將來佢地英文水平真係冇眼睇 !

hidemode 如果P4有精英班, 你個仔會唔會輸屑係newcomer ?

各位媽咪,

我都好鬼唔得閒, 亞仔手睜脫臼, 又唔識講, 又唔係喊得好惨.  漏夜入急症又照唔到有事,  以為係個仔嗲我地.  结果再睇家庭医生先托番正, 搞咗幾日.    Anyway, 总算冇事啦 !!  嚇到我係急症室連地址都唔記得. 佢冇返學, 下晝老師打电話比我又叫我睇跌打, 又要戒口.  想起先前有媽咪話老師惡, 又唔似係吖.

我大女上星期五先派成績表, 月底又test 啦, 真係冇氣透 !
又新識個Tak Sun媽咪, 大女同我女係同班同學.  大家傾完大女, 又傾細仔    :

我用緊嘅bun bun係睇住我細仔出世,所以特别鍚個仔.  so far so good啦.   我家姐就好大鑊, 我都冇post 去 論盡家傭.

上個月係佢工人renew新约回鄉後幾日, 有個bun bun打去佢屋企揾工人, 話工人家裏找她, 工人沒有回鄉.  Philippine即日乜都到呢 !  我家姐一家每日都係真空冇人, 只有工人.  但口甘橋佢個仔扭傷腳沒有外出.  當日下晝有人按門鐘, 很短一下, 我姨甥在房, 沒有即時出廳.  過了10多分鐘就聽到廳有雜声, 出房門見有一個皮膚黑(like a Philippino) 嘅男人係門口想離開,  個死PK 轉身踢到我姨甥做戲口甘飛埋d 鞋櫃, 鞋櫃都爛咗.   姨甥叫救命, 個PK 仲想番轉頭再有所行動.  好彩姨甥撲去関上鐵閘.  我地成家都覺得好險, 因為個賊有刀.  姨甥入咗医院, 全身照x-ray看有否內傷,  隻腳要打石膏.

大閘閉路影到個Pk, 差佬都話真係好Philippino.  Pk只用了15minutes 就入屋finish 搜掠 , 仲只係開2間房之2個drawers,  家姐屋有4間房, 细路d房都冇搜過.  大門冇撬開, 即係用key開門.   我家姐平日有大量財物放屋企, 呢個bun bun都好和味.   到上星期尾個工人當冇事返港, 我家姐唔比佢stay at home.  我叫佢即時contact police 同immigration black list 佢.  家姐話冇証據charge佢前, 仲要照pay salary, 煩死.  請著呢d工人 咪仲死  !!!!!  

hidemode, thank you.  我暫時冇嘢想問校長,  但係想問你  school picnic係咪要著 PE 衫.  Friday亞仔去旅行呀!
catcatmom 你又真係好夜鬼 !  

Tks,

Hello hidemode,

Thank you.  我個仔冇事啦, 回復平日一樣奀皮.  
佢噚日番學, 老師有問佢隻手仔好番未 ?  叫佢唔好曳

Morning hidemode,

我經綱上係知道有BBQ活動,  但係收唔到通告.  係唔係今日呀 ?  亞仔話要帶碗同义,  又話冇帶食物學校都有供應.  又唔知係唔係 唔使帶茶點, 结果今日乜都帶晒.

今日仲未凍, 希望picnic day唔好凍住 !

Tks,
Tinkerbell

Hi,

我亞仔噚日真係BBQ,  話食咗hot dog (=sausage)同雞蛋.  真奇怪BBQ 燒雞蛋咩 ??  反而自己帶嘅魚蛋就冇食到.

亞仔到而家都未試過叫我帶物件, 希望遲d train up到佢表達能力啦!   我個日曆又要mark亞女d功課(欠交功課數次會有老師打俾我架)同活動, 又要亞仔活動, 自己約會...花碌碌要用不同顏色筆分開.   個玻璃櫃櫃門永遠貼上亞女考試/test通告, 非常重要.

栗子媽媽, 明天北風下見啦 !  吹到個頭癲  

各位好,

同栗子媽媽上星期终於相認    冷親嗰個好似係我呀 ! 亞仔好興

Hi hidemode,

你個仔考親試都有事会好影响成績嗎?  希望你仔仔係小問題啦!  要諗吓計有咩辨法分散你大仔注意力, 唔使次次都頭痛.

皮膚痕好鬼煩架, 我自從陀大女時起濕疹(医生話因為賀爾蒙改变) 到而家都一轉季就出濕疹, 睇過專科話冇得断尾, 叫我每日搽8次lotion.  唔使做咩, 邊有口甘多時間搽, 仲要等佢乾再著番衫.

Viki 可能係Vicky 的short name, 好多外國人都係口甘, 佢個name badge上冇寫姓氏.  玩遊戲時, 校長自己唔負責"班"獎, 叫Viki 做, 好奇怪.     

Tks,     

Hello hidemode,

水痘出完唔係终身免疫嗎?   我個女已經入學前打針,  怕係面上有疤.   我侄女上個月出咗, 佢之前打過針, 所以只出咗少少.   

Tks,

我地上午班玩遊戲時, Viki 大部份都在場.  但係K1完全唔識佢,  更何況係家長.  見佢好悶口甘, 加上hidemode報料, 我咪主動同佢傾計.   我個仔好痴身, 所以一齊都冇去聽歌跳舞, 唔記得聽過乜歌 ?   Please 家長都應該吖, 我地pay學費架.  

Lunch之後, 我同亞仔去咗室內踏單車, then go out for a walk.  係 sir 滑梯到見到Viki 同個小朋友係到玩.  我個仔又走去sir,  口甘Viki 就主動走埋嚟同我傾, 口甘咪傾到夠鐘先返去"班"獎比下午班囉.   所以咪唔見人  !!!

你地係咪笑緊我   點解你地學我寫 "班"獎 ?  我唔諗到點寫 "頒"呀, 今日先記得.   

Tks,

hidemode   

好瘀皮, 成日寫白字.  唔知點教小朋友做功課.  

我女每次考試, 測驗都話識晒,  結果总係粗心大意 !  "識晒"係咪correct answer遲d咪知,  但肯定係小朋友嘅standard answer !  不過算啦, 我細個時咪重"番薯"

好羨慕你做full time mom又有bun bun帮手冇口甘困身. 我個女投訴我成個星期冇返屋企 (其實唔係冇, 晚晚返到去佢地都瞓咗) 教唔到做homework, 又唔可以上到每日一篇.  唯有每朝6點起身陪佢地飲奶, 見吓hug吓   又撻落床瞓過

Tinkerbell

Viki 只教 K2, K3,   no K1

Hi,

各位都好夜鬼 !   呢幾日感冒, 瞓到唔知醒返工添.

德信幼有考試嗎 ?  2月尾話家長日取成績表, 我記得之前收過appraisal report, 係唔係=成績表 ?  

校慶日, 捐贈日 hidemode 你又做義工 ?
捐贈物品, 我諗住捐:  雞粉, 洗面巾, 茶葉,  你地呢?
其他口甘 heavy & bulky 小朋友點 handle ?? 5kg 米 有冇搞錯,  我寧願捐錢都唔會叫亞仔carry d 豉油/蠔油(glass bottle) 危險, 米/油/洗粉 太重.  我個仔 得14kg體重咋 !  又脫過臼,  一定唔會比佢拎重嘢.

每次我bun bun放假, 我都要放大假做maid,  但我老公就反而覺得我冇口甘火爆,  因為公司d嘢雖然仲要做 (电話遥控)  但我乜都唔理, 非緊急的都唔做.   我都知做full time mom有得有失.  我其實好喜欢工作,  亞仔5個月就跟我工幹, 唔係出世後, 係出世前, 大住肚飛.  但做得辛苦又唔想做.  係口甘架, 冇果樣想得果樣.  

Tks,

我細佬出名脾氣好, 抵得諗.  好好先生, 好好daddy.  從來未鬧過老婆.   點知佢老婆話一教仔女做功課, 佢就拍枱拍櫈, 乜Q都冇晒.

我平日已经唔好脾氣, 教女時真係日日鬧到 "猛" !  教仔女好攞命, 所以全職mom我其實唔敢試.  

Hi,

捐贈物品, 學校都唔好口甘靠害.  叫我山長水遠 (我同catcatmom同区) 拎口甘重都tennis手啦.  我年纪大, 機器壞, 唔係口甘操勞得,  仲有如果家長送去, 8:30前去到Jorden, 7點就要起床.  都係叫亞仔带毛巾最輕.  

Family fun day 個日啱啱大女picnic day, 都唔知點好 ?
去得一边就唔去到另一边.  亞女就當然堅持去旅行.
德信係唔係一定要食buffet ?   等我再諗吓

Tks,  

Hi,

呢排flu一定好嚴重, 我都係, 瞓到過龍返工添.  
官小淺d我就知, 乜津小都淺咩?  口甘舊小拔, 喇沙, 都係津小,  我幾個今年P1 friend都話好多功課&worksheet, 好艱辛喎個亞媽 !

07轉全日係EMB嘅目標, 希望成事!  我個仔07 讀P1  :

catcatmom, 你又搞錯啦,  問你有都返去買書嘅係hidemode,  not me 呀 !  況且hidemode 去2/27 family fun day,  佢應可以8到料.  我多數唔去, 亞女喊住話要去旅行呀.

Bun Bun 同 印印 條數一樣口甘計,  唔會多d, 除非用半價印.  工人shower咪好過唔冲涼污糟邋遢.  我唔知幾多水費,  呢個bun 都做咗3個约. 個仔未出世已經係度做, 冇得compare.  但係我唔比bun bun開冷氣, 一定要問過我okey 先用得.   电貴過水好多.  
我工人唔食橙喎, 不過食晒butter & cheese !!  

Tks,
Tinkerbell

catcatmom,

我今日啱啱收到水費單,  都唔使$500/季, 連工人一家6口, 用浴缸, 我覺得平均$4/日 非常平.
cheap  cheap 印, 我朋友用過話 '擔驚受怕' 驚足2年,  可以用到2年都話慳到,  半途抄鱿就得不嘗失.  你個friend果d有痛脚被人捉到, 係咪好大剂 ?  要用, agent冇教點出糧保障自己??  我唔會用印, 怕佢蠢同污糟.  Bun Bun係勢力龐大,  但我又冇刻簿佢, 冇扣糧, 一d都唔怕佢会咬我.  
我唔打工, 都会馬上唔用工人慳番d 錢.  成$4000/月, 應該減至$3000 樓下   
‹ 上一主題|下一主題