用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖羅撒小學 CHAT ROOM
樓主: AmyWonglo
go

聖羅撒小學 CHAT ROOM [複製鏈接]

Re: 聖羅撒小學 CHAT ROOM

以前St. Rose 用3間 school bus co. cover all the routes,   而家只用一間.  呢間我女自幼稚園已經係用佢.
相同校車, 相同ee, 相同bus fare.  

我大廈門口係双黃線加黃格仔, 校車一直都照停門口, 從冇詐型怕抄牌等....so far so good la.   

如果自己接送當然好啦, 但找街外車就唔好. 因為考試會早放.  校慶又不同级, 不同時間入場, 呢d街車唔能夠配合到架.  

我自己揸車接過亞女放學, 冇位泊又多車double parking.  都幾亂.  但一直有老師/ee護送上車, 都安全嘅.
仲有唔好以為個条街静冇抄牌, 我見有police抄牌, 萬一收到ticket, 仲貴過搭的士.

Hi cooyee,

What color will be for new PE uniform ?   
We do not receive any notice about it.

We used to have 2 choices of Blue & Pink color of PE uniform.

St Rose校車連上水粉嶺都有線, 當然有土瓜灣同將軍澳!

土瓜灣cover 北帝衔, 偉恆昌, 靠背壟道....
將軍澳cover 廣明苑, 新都城, 將軍澳中心......

每年再按該区小朋友上落點再排時間.  

以前我女幼稚園時只有1個 我個area, 都一樣接送.  

轉白藍色, 咁奇怪?  Pink 係校色, 出外運動比賽都係著Pink PE uniform, not blue.   

'剛上學校網頁看到新款的運動衫褲,比想像中較為好。尢其套運動套裝幾Okay'   
Agree,  不過都係以前果套靚d !  舊生都只可以著多一年舊uniform.    有d唔明以前夏/冬都要著長褲, 而家就全年都要著短褲, 咪好凍 !

逢星期五都係提早放學架,一向係咁 !  校車會早d !

Dear All,

"但以我所知,升中係以小學個網嚟計的啊~
其實我自己中學時係在九龍城校網,在何文田區,我覺得呢區較多band1,2中學,校風亦較好,,,所以即使個女將來升唔升到聖羅撒中學or有冇打算升聖羅撒中學都好,,,我都重有其他好好的選擇啊~"  AGREE  

之前有媽咪問星期五放早2:15pm一事,  噚日收到通告下年起改用Day 1-day 6 循環性上堂,   每日都放3點.   

Tks,

係好似cameo 講之做法.  

以前逢星期二 & 四默書, 而家唔知點安排?  May be Day 2 & Day 4 默書.  

一向冇功課堂,  除非老師請假, 就會用個堂做功課.

Tks,

因為有時咁橋d 公眾期假大部份係 eg. Tuesday, 咪默少好多次書, 所以轉用Day 1 - Day 6 cycle 制.

星期一 Day 1,  星期二 Day 2......, 到第二個星期一就係Day 6, 星期二 another cycle start Day 1 again.  如星期三放假就 星期四順延係Day 2, 星期五係Day 3,  星期一係 Day 4  etc.......明唔明?

好在我個女係Friday學琴, 否則碰正新制第二日默書就趕歺死 !  講定你地知就係Mon - Thur 放學後課外活動要考慮清楚timing 夠唔夠 !

cameo,

佢地本來有早讀堂(once a week非正規), 用來read any books you like.  新制就直接有1堂閱讀堂, 1 堂課外活動正式编入time table, 校內時間进行.  放學時間不变, 校車都不变 la.

另家教會辨的課外活動全部Saturday舉行, 冇校車, 要自己接送.  So it is all optional.

Tks,

Hi song,

我女舊time table逢Tuesday 英默, Thursday 中默.
下年改 time table in cycle,  暫未有資料 !  

聽聞今個星期knock door 的kinder生安排interview, 你個女入咗未 ?   

Tks,

Song, Congratulation  !!

Did you attend an interview with St. Mary beforehand ?   Or only supply a profile can get a seat ??  Please share !

Tks,

If 5 goes to St. Mary this year,  it will be same nos. as last year.

Morning,

你地小朋友買飲品 ????
我好奇怪, 因為我女P1時是講明不准帶$, (家長會上講) 3年級up 可以帶$30.   所以我女一直冇買飲品, 佢有話過有同學買,  但來來去去佢都話係某一同學買.  大部份人冇帶$

P1最初老師叫唔好帶裱,  怕小朋友compare & 太貴.  
今年大d 多咗人帶裱.

Tks,

珠仔,

st Rose幼用广東話教學, 冇鬼婆 !
由幼稚園上小學機會7-8成
小學上中學, Band 1 约5成的不用interview全收.
其餘的就lucky draw.
中學係沙田
‹ 上一主題|下一主題