用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) [KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~
go

[KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~ [複製鏈接]

Yeah ~
P2 student la ~

原帖由 wasabb 於 09-6-25 17:30 發表
話咁快一年啦,我哋班小豬仔/女升班啦..

我見小四班靚太都開咗新topic,我哋都唔好執輸先..

Hello everyone,
睇咗啦 ! 呀仔讀 P2B !
Ann (^_^)

原帖由 sac.wen 於 09-8-27 09:12 發表
分班名單出左, 可以上校網睇

(不過p2 開唔到 )

各位,
我都好想嚟, 可惜重有個細嘅(K3)返下午班, 嚟唔到 ~
AnnKwok

原帖由 Gicobaby 於 09-8-29 01:07 發表
相信飲中國茶方便傾計, 新世紀廣場都有好幾間酒樓.
就鐘響學校問口等啦!
有興趣請盡量留名, 以便計人數訂枱, 若有意見/好介紹請提出!

9月1日開學茶聚報名處:

1. 1429
2. jc_mom
3. 得意媽
4. kachunma
5. Littlehi ...

今天因時間表有體育堂, 我仔(2B)選擇著運動服, 他放學說大部份同學都係, 只有少部份著校服, 但老師無理會, 同學仔之間就好興奮討論呢個話題, 說這幾天愛穿什麼都得, 好開心!
睇到Taffymom話今日影咗班相, 便問吓我仔, 他
說影了, 我就說張相咪好唔整齊 ? 有啲校服, 有啲運動服, 他說係呀 ! 咁老師昨天又無說明著什麼 !     :(

原帖由 Taffymom 於 09-9-2 15:41 發表
Why只提供小一及小六?其他年級都有就好囉!

p.s. 亞囡話今日影左班相

Yanma2002
你自己都要小心保重 ! 個頭無事嗎 ? Take care.
我細仔(K3)都係病咗 ! 到依家都未返學, 好明白 " 未見過班主任, 同學, 唔知坐邊.... " 的心情.
今天再睇醫生, 醫生說休息埋明天, 睇下返唔返到學, 不過都重有啲燒, 多數休息到下星期一至返到....
流感大流行, 希望大家都身體健康啦 !
AnnKwok

原帖由 Yanma2002 於 09-9-2 16:44 發表
多謝關心先。

今朝食藥就退左啦,so far 都依家都OK!佢就龍精虎猛咁睇電視同玩,我就超倦(我響公司“中”到個頭,“狀”左落張檯到。

睇埋今晚無事,考慮俾佢返學。佢好想返學見下的新舊老師和同學。

佢話連課室同自己個位 ...

Yanma2002
我剛問我仔學校有什麼趣事, 原來你囡有替身呀 ! 他說2B 同 2C 各有1男1女無返, 於是兩班於影班相時, 互相借出1男 & 1女 以湊夠人數 !!
另外, 昨天校長透過課室的喇叭, 講述她於台灣災區經歷風災(當時她在當地旅行)的經過, 他說校長很好彩, 危險時遇到幾位好人, 所以可平安回來.
AnnKwok

原帖由 Yanma2002 於 09-9-2 16:46 發表
咁快影!

唔制我囡無份。

呢兩日佢地響學校做乜?八少少黎聽下,等我同我囡講下。

rubyngan

唔好咁講, 我仔只係鍾意 " 講故仔 "....

AnnKwok

原帖由 rubyngan 於 09-9-3 12:37 發表
Annkwok

你囝囝好醒。。我D女提都無提過。。2夠雲

係呀, 我仔話老師說要查字典, 把解釋寫低,
但佢無拎字典返家 :(  家中得電子字典, 是否要買多一本在家 ?
另外, 第一天正式上課, 我仔就在學校弄失了語文二上第一冊的習作 !!! 不知是否混到其他同學的書包 :(
小一已常有這情況, 唉, 小二都一樣.......
明天不知可否尋回.....
講完頭痛嘅事, 講返啲趣事先, 因我仔本身係 Transformer 超級 fans, 所以都買了Transformer 嘅文具, 筆盒, 書包, 今天回來, 他興奮的說, 班中嘅 Transformer " 大混戰 ", 不是打架, 他是形容 Transformer 用品之多, 除文具, 水壺, 他說連包書膠都有, 大家又會欣賞大家的 Transformer, 很開心.

原帖由 jesspa 於 09-9-7 16:56 發表
聽亞囡講是查中文字典(喜歡)的解釋  

Thanks ! 重以為唔見咗. 因手冊寫了要帶, 我完全無諗過收咗, 呀仔又唔知.
都好, 唔洗周圍搵.
Thanks !

原帖由 Gicobaby 於 09-9-7 20:16 發表
Rachel都冇帶本中文習作返屋企, 應該係老師收左

嘩, 我仔無提過H1N1...... 只說有幾個病咗無返....
Thanks, 總之, 大家都小心身體, 我就成日叫呀仔瞓多啲(因佢一向都瞓得少過人), 唔夠休息會易中招.
Take care !

原帖由 1429 於 09-9-8 07:56 發表
2B parents,

今早同阿囝等校車時, 佢忽然話佢班有1個confirmed h1n1, 開學那個星期只番了星期五, 但昨天又病過, 又冇番啦, 另外再多2女1男都發燒喎, 你地有冇聽過呀?

...

sac.wen
Please check pm, thanks a lot !
AnnKwok

原帖由 sac.wen 於 09-9-10 13:33 發表
AnnKwok & zzss,

睇番小一份contact list, 暫時未有兩位資料, 若你地唔介意加入 contact list 內, 請於 26-09-2009 前 pm 以下資料比我, 謝謝 !

(A) 家長資料
1. Name in BK
2. 真實姓名 (e.g. Mary Chan)
3. Mobi ...

littlehipo, sac.wen,
Thanks a lot !!
Last night , just need to call my friend to confirm the no. of the 筆順, and plan to buy a new 中文字典 at home, now, no need la, thank you very much !!
AnnKwok

原帖由 sac.wen 於 09-9-10 23:51 發表
中文字筆順查詢

http://www.cchar.com/education/hong-kong-student/chinese-for-hong-kong-student.php

活力午餐

各位家長,
請問活力午餐的網上查詢是否要用新編號 ? 因我用一年級嗰個 login 唔到.
在那裡知道新編號?
Thanks !
AnnKwok

sac.wen,
Thank you.
唯有等下啦.
AnnKwok

原帖由 sac.wen 於 09-9-11 09:31 發表
早晨AnnKwok

在那裡知道新編號?>>>>>>>>>>>>我估下張餐單應該會有

sac.wen,
辛苦晒 ! 唔該晒 !!
AnnKwok

原帖由 sac.wen 於 09-9-11 14:04 發表
各位家長午安 !!!

收到以下家長之資料更新 :

Bluesky999, peony2002, kurt-ma, dinopig, lindajacky, littlehipo

若有家長用pm / email 通知資料更新但不在上列內, 請重送, 謝謝 !

我會根據舊年contact list ( ...

peony2002,
祝囡囡早日康服 !
AnnKwok

原帖由 peony2002 於 09-9-11 14:25 發表
ALL,
今日輪到我女發燒(37.4)無返學喇!touchwood只係微燒同有少少鼻水.今朝佢一知道唔駛返學,就用比
平時快的速度食完個早餐,爭取時間即刻玩!!

Dear all,
2B Ms Wong 今日都有打嚟 say Hi, 唔記得去年有無...
不過, 老師打咁多電話都幾辛苦...
AnnKwok

原帖由 littlehipo 於 09-9-11 17:33 發表
Peony2002,

Take care! Our class teacher, Ms WU called me ataround 1530hrs to say hi.

YIYIKO
Thanks .
AnnKwok

原帖由 YIYIKO 於 09-9-13 23:14 發表
温馨提示:

15/09開始
逢星期二帶中文圖書
逢星期三帶英文圖書:)

Yanma2002
剛才接呀仔, 就係淋到濕晒, 返家要即沖涼. :(
AnnKwok

原帖由 Yanma2002 於 09-9-14 11:28 發表
早晨!

我呢邊個天有好多烏雲。希望佢地放學時唔好落大雨啦!

塋光筆

各位2B家長,
呀仔話 GS 嘅 Ms Kwok 話帶支塋光筆上堂喎. (手冊無寫, 希望佢無攪錯)
AnnKwok
‹ 上一主題|下一主題