用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 大角嘴天主教小學 大角咀天主教小學(海帆道) 家長會 - Part 3 ...
樓主: Bowiema
go

大角咀天主教小學(海帆道) 家長會 - Part 3 [複製鏈接]

Re: 大角咀天主教小學(海帆道) 家長會 - Part 3

Thanks Peanuts,

我正拿著件衫諗緊, 唔通即派即著   好彩見到你報料 !   係呢, 你點知架 ? 咁明天是否在課外活動堂上小童軍架啦 ?
Peanuts 寫道:
各位參加童軍嘅朋友仔: 派左童軍服, 20/10(星期五)才穿~
click比小朋友睇-->親子音樂導賞 - 彼德與狼維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

Re: 大角咀天主教小學(海帆道) 家長會 - Part 3

[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_007.gif[/img][img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_914.gif[/img]
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_1237.gif[/img]
click比小朋友睇-->親子音樂導賞 - 彼德與狼維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

[img align=right]http://smileys.smileycentral.com/cat/3/3_13_13.gif[/img]早晨 !

因阿仔被維維傳染了, 有少少作感冒, 昨天吃了藥共睡了十幾個小時. 幸好今早好了很多及精神了. 我還去學校睇他做早操tim![img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_821.gif[/img]

THANKS ngyy123,

你地也要小心身體 !  仲有呀, 佢地在操場做早操好大風架, 最好著多件衫啦 !

背就無咩問題, 因我地1E班余老師教佢地做埋動作(好似幼稚園唸兒歌咁), 星期五返來已識背了.  噚日我同佢試默, 都是錯一些小問題, 相信每天同佢溫習一次, 輕輕鬆鬆到Friday 應該無問題掛 ! 不過佢地可能有一些臨場表現問題, 像上一次, 明明係屋企是識的, 但.... 唔緊要啦 !  下次努力囉 ~

放鬆吧 !  大家一齊加油 !

{re-corr]p.1.2 = 是GE重做改正(如需要)第1-2頁
loyi2121 寫道:
今天英文{re-corr]p.1.2係做哪一本.

另想問其他一欄 (2) 做 ? 器  

我終於知道佢寫咩 ?! 原來是'做澆水器' 用來日後在童心園淋花的   我噚日問佢是那一堂的功課, 佢答唔知 ! 今日問余老師, 才知道不是某一堂課, 是午飯時她才加上家課黑板. 所以阿仔又無錯噃, 佢真係唔知是那一堂的家課.
LOOLOO 寫道:
另想問其他一欄 (2) 做 ? 器  

Edmami, 唔係下化..... unseen dictation ?!?!      

Dear All,

你地有無訂閱'陽光校園' ? 唉 ! 我無考慮到加埋成份星島日報, 比阿仔投訴我整到佢個書包好重呀 !   
可唔可以退訂呢 ?   

[size=medium]GOOD MORNING !
我就是沒有考慮重唔重 ! 當初都無諗過, 差不多成份星島日報, 好似沒有財經版.
ngyy123 寫道:
早晨呀!!!, 我冇訂報紙呀, 因我怕佢重,你知啦平時都很重啦連埋份報紙味更重 不過looloo:我諗不是成份星島日報咁大份瓜!

AgnesMom,
係呀! 我問人拿了一個DIY 時間表 format, 好靚架 ! 有需要pm我e比你 !  但睇大陸/台灣台, 未必吸引到小朋友! 至少我個仔眼尾都不會望一下. 有時 now tv 個 cartoon 台有雙語廣播, 就會睇下 (如 barney..)
julianama 寫道:
AgnesMom,
唔洗 ,試下幫你囡囡做個時間表。
係幼稚園老師教的。我個女試過做幼稚園功課都做五个鐘,之後用咗這個方法後就好好多。這兩日我在家見到佢都算自動自覺。
如果你囡囡能在指定時間內完成功課就給佢小禮物啦,唔一定要買玩具,可以給她喜歡吃的蛋糕或小食都得架。

至於普通話,睇多d台灣或大陸電視就得架啦,這方法我用過好work嫁。

是個 excel file, 請你pm我e-mail add !

ngyy123 寫道:
LOOLOO:

我想要個TIME TABLE, 可否PM 比我! 
唔該死

你收到我e-mail 未呀 !
ngyy123 寫道:
LooLoo:
請收PM

Edmami,

Gordon 話 Edmund 係校車跌親個鼻, 佢無事嘛 !

AgnesMom 寫道:
P. 4  answer is it correct ???

1. Hello. My name is Ben. I an Van's friend .
   How are your , Terry ?

2. Hello.I am Debbie.
   What is your name?
   Are you a tree, Ken?

I am Van's friend.
How are you, Terry ?

無事就好嘞! Gordon 話當時想問候下 Edmund, 但怕EE鬧 !
你會否參加親子合唱團 ? 如會, 可以一齊玩啊 !
Edmami 寫道:

佢唔係跌親個鼻,只係跌親隻腳,不過好少事,可能因為買左本英文詞典,佢今日個書包太重,所上車時失平衡跌一跌,依家無事啦!多謝關心!

[size=large]Good Morning !

1B3X, 我都知你 sunday 未必夾到時間架嘞 !!  
你今日會唔會去做阿"謬"..去整餅呀 ?
自己去湊梗係快好多, 聽講尾班車返到來TY 要成6:20p.m.呀   Thomas 返到屋企攰唔攰呀 ?
係噃, 恭喜你搵到個1B 粉絲 !  唔駛咁悶, 咁多D來爹下啦!
1B3X 寫道:
Good morning , Loo Loo...
你參加親子合唱團嗎?我冇呀...bcoz 就唔到時間...
星期一哥哥有書畫班 , 我去學校接佢 , 5:50p.m.返到黎啦 !

Edmami, 你份家課少了一份常識噃 ! double check 吓 !
另外你接仔放學行去南昌個段路, 曬唔曬呀 ! 有無西斜?

Edmami 寫道:
係呀!我今日接埋亞仔放學先返來,原來家長接放學的是最后一批先放,要成三點十先接到個仔,但搭MTR返到TY都係四點四多D,不過"咩"住個書包就好重囉!

你依家身體點呀?無咩事啦嗎?

放鬆....relex...慢慢來吧 !
可能眼訓, 越鬧越癡呆架 !

我教我個囡做功課教到      ,佢完全冇聽我講解    唔教佢又話唔識做,我遲早噴血而死

我同 bowiema & sandyaloha 佢地傾過, 我地今年小一比佢地個年深好多架, 最少當年初上小一時, 都無我地而家咁多默書, 同埋當時是由淺入深. 都不明白為何今年急咗咁多.   
我們要體諒我地的小朋友, 他們唔識不是他們遊曇, 可能還是在適應當中, 我個仔本家課都成日寫唔齊, 我都是估下估下, 不只你囡囡一個係咁, 他們還有好漫長的路..... 我也在學習中, 鬧少咗, 大家開心d, 輕鬆d, 效果會更好.... 大家努力吧 !
時行開一下, 飲杯水, 再來過 !

老師都話ok 咯! 可能佢好攰, 眼訓呢 ! 我個仔眼訓, 對眼夠鐘關摺, 點叫佢都唔識比反應你架 !
而且我覺得 julianama 講得喏喎, She/He is, I am, We are 日後睇多D書就明啦 ! 可必而家攞來勞氣 !

佢唔係教唔明,..... 我今日打電話比老師想問問佢上堂情況,老師說佢都OK O架!咁即係只在家才出現這情況囉!
‹ 上一主題|下一主題