用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 由依家起倒數到大抽獎結果揭曉果日,仲有...? ...
go

由依家起倒數到大抽獎結果揭曉果日,仲有...? [複製鏈接]

Re: 由依家起倒數到大抽獎結果揭曉果日,仲有...?

教統局會呈名單到各私校的..
其實今年有些私校的做法已經是冇情講GA LA..如簽了CONFIRM 信之後去抽, 私校收到教統局通知的人名後就自動將這學生名列入BAD LIST..即是吾再收他/她.  好像VICTORIA PRIMARY 上年都試過里種CASE 了.  尤其較好的私小跟本佢吾會要

正路吾會法律行動可告人的, 只是會列入這學校的BAD LIST.
晴B媽 寫道:
簽左confirmation唔抽獎, 但最後抽中獎唔讀私校,咁又會點? 有法律效力嗎?  學校用法律行動可告人嗎?

當然不是直資才要簽.. VICTORIA PRIMARY SCHOOL 是私校都1樣要簽confirmation.   所以K3 開學時我都冇幫囡囡簽.
淋雨 寫道:
私校不要簽confirmation,直資才要簽.
所以,私校收了,一樣可以大抽獎,
若因時間偏差,你於直資學校簽了confirmation,又交了大抽獎,或許抽中您心儀的學校,也沒有你份.
我是問過教統局的.

當然有 BACKUP la, 抽緊MARYMOUNT, 總會寫信去另一間, 若抽到MARYMOUNT 先再諗點...
bbqueen 寫道:
[quote]
思樂媽媽 寫道:
當然不是直資才要簽.. VICTORIA PRIMARY SCHOOL 是私校都1樣要簽confirmation.   所以K3 開學時我都冇幫囡囡簽.
[quote]
淋雨 寫道:
私校不要簽confirmation,直資才要簽.
所以,私校收了,一樣可以大抽獎,
若因時間偏差,你於直資學校簽了confirmation,又交了大抽獎,或許抽中您心儀的學校,也沒有你份.
我是問過教統局的.
[/quote]

Do you have any p1 seat on hand? Or just waiting for the lucky draw?[/quote]

由今年05/06 開始已講明k3 時簽了 confirmation就吾可以參加自行派位及大抽獎的, 若簽了都照參加自行派位及大抽獎的話, 就當作放棄了個小一位, 校長已講到明冇得求情GA LA...

我本身就冇簽的, 所以可以抽MARYMOUNT, 自行得15分正路冇得入MARYMOUNT ga la, 我個囡都係得15分, 都入吾到.  我有幫佢考其它私小...當然現已有BACKUP, 但大抽獎我都係只抽MARYMOUNT la, 若抽到第2之後個D 志願我地都吾要GA LA.  MARYMOUNT 係英小英中就叫好D.  反正我老公有EDUCATION ALLOWANCE 比小朋友, 所以讀吾太貴的英文私小都OK 的.

其實睇妳點諗LA, 維小行IB 都OK 的, 輕鬆地學習, 但學費就小小貴LA, 中學總會貴D TIM...若行IB 我會覺得將來條路應該出國讀較好.  私校來說NET 12, ST. PAUL'S CONVENT 就較好, 所以若妳怕MARYMOUNT 難入, 可以放棄吾參加自行和大抽獎而簽VICTORIA 另再考多幾間私小博下.

LokB 寫道:
思樂媽媽,

你好! 我囡囡都係讀 victoria 的.  我想請問一下如果係 k3 時簽了 confirmation 仍可參加自行派位及大抽獎嗎?

我心儀既小學都係 marymount.  但我囡囡只有 15 分.  你認為我第一輪選校應唔應該照揀呀 (因為好似無機會入到)?

thanks!

基本上聖心私小冇信要我簽的, 所以我仍會抽第二輪的, 教署亦冇比任何信我地, 所以正路是可以的.
vanessamom 寫道:
思樂媽媽

我記得不知在哪一個topic知道你女兒好像給聖心私小收了,但你仍可以抽第二輪的大抽獎嗎,因聽聞聖心私小不容許這樣做,是否現在已轉制?

可以咁講LA.. 每年出生率吾同, 咁機會命中率就自然有偏差.  好似今年千禧入小一里班小朋友咁, 多過上年個批咁多, 就算 第二輪的機會想中MARYMOUNT 都吾大的, 誇區同本區一齊分喎...等如抽六合彩咁JA.  所以好像我咁吾會期望得太高吾好諗會易中咁就吾會太緊張了.  
LokB 寫道:
思樂媽媽,

多謝你的意見!  係啦, 第一輪應該無機.  所以會consider 搬去 net 12 區, 等第二輪機會大 d

係掛..冇理到ar... 因為好肯定多
‹ 上一主題|下一主題