用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 今日亞仔老師罰佢唔準食午餐!!
go

今日亞仔老師罰佢唔準食午餐!! [複製鏈接]

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 TOTORO^^^ 於 11-1-10 18:30 發表
係o係葵涌o既!!

有無同老師傾過? 無其他方法可以罰? 之後完全無比過野佢食? 校長知道/讚同此做法嗎?

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 TOTORO^^^ 於 11-1-10 19:22 發表
開頭打俾個老師但佢唔聽電話,咁我就打俾校長,佢話會同個老師傾o下,轉頭個老師打番俾我,話佢同校長傾過,佢都覺得咁做唔係咁好,但係佢話唔係完全冇俾佢食飯,而係o係最尾o既5分鐘先開始俾佢食.但我個仔食o野好慢,佢話淨 ...

咁即係無比佢食

校長有無乜野跟進? 老師有無話以後會點做?

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 TOTORO^^^ 於 11-1-10 19:37 發表
校長話叫我同佢老師傾o下先la!!咁老師就話會注意o下!

咁即係點? 校長唔覺個老師咁樣做有問題?  如何覺有問題佢唔會/唔需要同老師交待點做至啱下

會注意o下即係乜? 下次比夠10分鐘佢食

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 kikiboy 於 11-1-11 15:34 發表
雖然我覺得過份, 但冇必要投訴個老師囉.

咁如果老師覺得佢無錯呢  (呢度都有家長覺得佢無錯啦 )

投訴只係後話, 現在要搞清楚老師/校方對呢種處理方法的意見 & 以後會點做....

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 kakabbbb 於 11-1-11 21:38 發表

郁D打電話俾校長呢D最令人討厭...
依家D家長太緊張D小朋友...
好多時會令佢地愈來愈難教...
你0係小朋友面前話老師唔岩...
只會令之後的日子佢愈來愈反叛...
大DD既時間.... 你又搞佢唔掂...
學校既老師佢又唔尊重 ...
...
最後,個老師都真係唔岩...

既然你都認同老師咁做係唔啱, 咁當家長搵老師, 老師唔理/唔回覆, 咁唔搵校長, 可以搵邊d人呢? 定係應該乜都唔做, 等個老師良心發現, 下次比夠 10 分鐘佢食

另外, 樓主好似無話過佢有無在小朋友面前話老師唔岩呀?

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 TOTORO^^^ 於 11-1-12 19:14 發表
你講咁多o野又話唔想同我講!!你又知我成日投訴??我覺得今次好過份先投訴咋wor!!同埋你又知我無教個仔,佢返到o黎話俾老師罰,我就已經即刻同佢講,玩粉筆係唔o岩o既!!唔可以亂搞老師d o野!!唔知又o係度亂講!! ...

網上乜人都有, 有D 人講唔明, 咪唔好再理佢LAW...

連最基本GE 野佢都唔認同[唔應該罰小朋友無午餐食], 咁當然覺得你做的都唔啱/唔需要啦, 仲有乜好講落去呢?

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 BookloverJ 於 11-1-13 14:20 發表

咁小事又確唔需要咁罰!

不過No lunch or just 5 min for P1 boy本身, 我唔覺大問題, 現代小朋友大多無嘗過饑餓既知味, 而且營養充足, 什至過多. 比佢地試下, 可以令佢地更加珍惜食物, 珍惜所有, 未嘗唔係好既磨練 ...

咁好 ge "磨練", 作為一個家長, 你完全可以試下比你的小朋友試下, 不如就黎緊的星期日試下啦, 好唔好

不過記得要跟返全日制學校的時間表 wor, i.e. 6點幾, 7 點食早餐, 上午有 2 個小息時間 (~10點 & 11點) 先至可以食一些小食, 跟住要到 4, 5 點(甚至 6 點) 至好再比野佢食 wor....

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 BookloverJ 於 11-1-13 15:53 發表

都想試下架, 不過佢地都幾乖, 無端端好難搵個好理由等佢地接受, 最好下次帶埋佢地參加饑饉!:D  

幾乖, 即係都會 naughty 啦, 咁以後咪每次 naughty (事無大小), 都咁樣罰佢地 law

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 lauerica 於 11-1-13 16:22 發表
呢度你最高,冇無人明,你最叻,教到個仔拿30分,跟住又賴冇尿痾,下次默書前叫個仔屎都痾定,到話唔定會拿100分,不防試下。

無謂同佢嘈啦

樓主明大家 ge 意見咪算 law
‹ 上一主題|下一主題