用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 <書包> 你認為邊個牌子好用&舒適? ...
樓主: lovek
go

<書包> 你認為邊個牌子好用&舒適? [複製鏈接]

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 mietwins 於 09-7-7 15:27 發表
大家如果想買zeven 09 新款,可以到 圓方睇下,上星期我去重見到有貨,海運就無晒,之前我就你海運買咗,都無吔顏色可揀,

我 5/7 先去完海運, 重有好多款 wor

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 hipo 於 09-7-7 10:13 發表

我都去睇過SPI, Lego & Zeven, Zeven 就係08款細碼, 好似好大, 不過真係好輕, 個sales話1磅多d,  然後仲話係需要咁大先夠,其實我一直冇諗過咁細個豆丁要用咁大個書包。SPI 個sales話佢地今年出的書包都係1磅多d, 但 ...

佢梗係咁樣講啦, 唔通話 " 咁你去買其他牌子的細書包啦"

我囡囡就返 p1, 我覺得一個細書包都已經可以放晒佢上學期全部書有突.

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 Sindy 於 09-7-7 18:46 發表

有陣時仲有美勞袋呀,f4既通告呀.........仲有其他unexpected既野架.......或者有乜大舊又唔重既野.....都可以放埋入去...

呀,冷氣褸呀...之類

係, 不過都要適合o個小朋友用先得架.

對小囡黎講, zeven 就算係細碼都係太大了:(

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 Sindy 於 09-7-8 10:54 發表

我仔一百cm都唔夠,都用到喎

要用, 無話用唔到 ge.

不過個人唔會揀 d 要揹到落 pat pat 的背包用 law.

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 raikkonen 於 09-7-8 14:06 發表
我個女今年升小一, 高120cm, 好瘦, 咁適唔適合同lego or Zeven呢?

帶佢去海運 (zeven) / sogo 6/f(lego & spi) 試下啦

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 HIN2003 於 09-7-8 14:43 發表

請問sogo 買 lego 有無 discount?

唔知, 無問, 因為個款唔啱.

我估有掛. 因為旁邊的 spi 都有.

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 YYML 於 09-7-9 09:47 發表
請問你們所提及的zeven書包在那裡有得賣, 可否明確些說明店舖名稱和位置, 因我昨天到海運行了一圈也找不到, thanks.

Ocean terminal - Barocco G45  Tel 23751137

對面有 ella 書包, 可以睇埋.  應該係 spi + ella 品牌 黎 ge.

-------
other shops:
Element shop 1102
Lee Garden 2 2/F

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 CathyDannyBB 於 09-7-9 16:05 發表
請問幾

唔記得 (因為唔啱款).
唔知 多過 $8xx 定 $9xx. 有電話架, call 去問啦.

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 mmak 於 09-7-13 16:20 發表
請問Lego書包, 那裡會有多D款??

Sogo 6/F 有唔少款.

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 YAPPLE 於 09-7-13 23:09 發表
請問Zeven 書包幾錢一個?

前幾個 post 咪有講到 law, 又要知又唔睇

+3金熱血 貢獻勳章

1.1 ~ 1.2kg, 都唔係真係好輕 wor.

網上搵返黎的數字, 有幾正確唔肯定:
zeven 約 600g
spi active small 約 900g
dr. kong 約 1.2kg

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 Little_cy 於 09-7-29 10:58 發表
SPI not recommend, it’s super heavy

最近先至去攞上手試, spi 應該係輕過 dr. kong wor.

咁當然係 zeven 最輕啦.

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 mmak 於 09-7-29 21:45 發表
係呀??...
我攞上手試咋, spi 4s Vs sanrio 好似差不多, 算輕卦..??

磅過啦, spi active small 真係得 900克 :loveliness:

不過 p1 全年的教科書重 3.9kg :(

到時要呀囡勤d執書包先:)

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 minmin 於 09-8-1 12:43 發表
買左sanrio - kabuto, 磅左得1.7lb!!
如用kg無顯示添, 係咪因為唔夠1kg???

yes.  

1 kg = 2.2 lb

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 鎧惠 於 09-8-7 02:42 發表

我之前去台灣,台中誠品綠緣道見到呢個書包,它有分級別,我在書包王見到我想買嗰種(850g-880g當時有暗紅、柿紅、軍綠、黑)要起碼NT5600-NT7500,但當時我唔知女女學校對書包有無要求,無買到當時做特價,約港幣不到$7 ...

咁都唔係輕過 spi active (small) 好多 (~900g), 不過就貴咁多

呢個價 $$, 不如試下 zeven, ~500g, 不過要小朋友夠高先揹得起

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 Little_cy 於 09-9-24 16:19 發表
究竟邊隻書包好呀.  阿女舊年買左隻spi, 勁重; 今年買左隻dr kong, 又係勁重, 點算.  而dr kong, 未夠一個月已經比佢攪到穿左個小loan......

有無試過 spi active (非令面o個款)? 我磅過, 得 900g (small size). 我估 large size 都唔會差好遠.

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 Little_cy 於 09-9-25 10:09 發表
Last year I bought this one to my daughter, but same as dr kong, 放幾本書已經好重喇

會唔會有新舊版的分別呀? 900g 都真係幾輕下 wor, 而且佢 ge 設計, 揹上身係會好好揹 ge wor?

好似 新版 zeven 夠輕 (~500g), 不過如果放一樣重的書, 我唔信佢會好揹得過 spi
‹ 上一主題|下一主題