用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 得15分, 點排位選荃灣學校?
樓主: a1093carol
go

得15分, 點排位選荃灣學校? [複製鏈接]

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 BOBO1229 於 09-8-7 16:18 發表
思源 is 大熱小學 or not?

自行分配階段已用多過一半學額. 咁你話唔知算唔算呢?

以上資料出自:
http://blog.uncledos.com/p1-nt.html

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D1

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 ziyi 於 09-8-7 17:00 發表
你一定沒有看銀羔多士的"小一選校藝術",我看了才知道,如果自行分配階段超過50%,是代表必收生 - 有哥哥姊姊在校/父母在同一小學工作超過了30%,所以要在統一分配的學額抽一些滿足這些人
只代表20%計分的部份 ...

唔使睇我都明點解會用多過 一半學額

& my question is really a question, doesn't imply anything

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 surewin 於 09-8-7 22:46 發表

如果不將熱門學校放1-4位, 如派不到熱門學校, 想叩門時機會未好秒汒?

你都識講係熱門啦, 擺第 (3,) 4 仲有機會抽中咩? 不如擺間保險 d ge 在 (3,) 4.  就算真係派到 (3,) 4位, 又咁唔好彩叩門失敗, 都無咁傷

至於 第 3 位擺唔擺熱門, 真係要家長自己考慮清楚了.

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 kiukiudaddy 於 09-8-7 23:08 發表
我的諗法和妳一樣,為咗保險D揀咗荃景基慧為3rd choice,亦大吉利是「順利」派到,但後來發覺荃景基慧及柴天下等根本大把位剩,叩門時完全唔使In直入,變相浪費了3rd choice,所以我覺得3rd choice可以揀思源、伍季明、深天作為 ...

深天放 3rd choice 未必有得叩門 wor

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 kiukiudaddy 於 09-8-8 09:33 發表
我講過喇,要睇幼稚園同深天係唔係「關係良好」lor。

咁係咪關係良好就算排 3rd choice or later 都一定會叩門有得 interview 先?

我囝囡讀的幼兒學校同深天關係良好, 校長都叫我地一定要揀深天 1st choice. 好彩全校揀深天的都唔使叩門姐.

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 peggytys 於 09-8-10 17:39 發表
請問邊度係深天

深井天主教小學, 前身係柴灣角天主教小學上午校.

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 kiukiudaddy 於 09-8-10 19:28 發表
要睇幼稚園校長幫唔幫你特別寫推薦信,有個朋友個case係完全無揀深天,派位派了聖十架,老師同校長都好驚佢要入聖十架,校長亦覺小朋友屬好學生,特別推薦後一樣有得in。

...

校長直接打電話下? 不過就算有得 in, 睇怕都唔會收掛.

揀都無揀過, 即係根本都唔想讀深天, 就算收咗, 最後咪一樣會轉走

如果收咗, 咁對其他有揀深天而叩門失敗的會好唔公平

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 blytheBB 於 09-8-12 11:54 發表
我想問你地好o似無提及馬灣基慧,
我就超like個校舍,要讀六年咁長ga bor?

同埋有無家長知e+荃灣兩間官小是否容易入左ar?

如果唔係因為柴天上變咗深天, 馬基 會係我個囡的第一志願 . 雖然得 15 分, rd 1 係無乜機會:(
‹ 上一主題|下一主題