用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 **新聞透視**
樓主: loklok0104
go

**新聞透視** [複製鏈接]

+3金熱血 貢獻勳章

Re: **新聞透視**

Icy_babe 寫道:
2.愉快學習型---
呢種學習係正話「新聞透視」都見到,用紙條砌字,高班砌「工」、「田」...淨係玩梗開心啦,不過「真正學習」果部份咪比番家長law,唔通你地真係相信只係「玩」就可以銜接到小學咩....?除非你地d小朋友將來讀國際學校啦..!

今日要準備搬家, 唔得閒寫多.

愉快學習唔等於淨係玩. 至於'可以銜接到小學', 請留意該節目中的小學校長&老師的評語.

+3金熱血 貢獻勳章

Re: **新聞透視**

Copied from another topic (有冇睇今晚新聞透視?):

By SaSally (04-12-05 17:42)

好似大家都冇題到油麻地天主教小學校長話唔想小朋友係認字機械,連這間比較有名氣的小學校長都咁講,我們點解要自己的兒女去變成認字機械呢?

其實是否愉快的幼稚園就會函接不到傳統小學?
我朋友的女兒是讀靈糧堂,現在是在傳統名校讀小四了,我問朋友你的女兒在升小一時是否很難適應,他說沒有,因為她在靈糧堂時已學懂靈活學習,所以她上小學都好輕鬆,所以其實我覺得是否容易適應傳統小學,是關乎小朋友的學習態度,而不是幼稚園的深淺。深的幼稚園是否一定可以容易跟得上傳統小學,相信冇人敢講一定得

好似我親戚的例子,小朋友是讀民生幼稚園,相信這是一間很受家長歡迎的傳統幼稚園,但當他升上民生小學後,常常追不上,甚致要留班。

‹ 上一主題|下一主題