用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我囝囝派了兼收位啦
go

我囝囝派了兼收位啦 [複製鏈接]

06年9月入紙申請, 今年9月已經可以入讀兼收位的學位, 真係好高興, 希望囝囝用左兼收位後佢真係可以有進步啦!

其實呢一年黎囝囝都進步左好多, 排兼收位同時都有安排早期訓練俾佢(自費), 見佢理解力同埋表達都進步左, 洗咁多錢都值得的

不過唔知係咪之前過份著重佢的整體發展, 忽略左佢的性格, 依家佢的發展都可以話慢慢上軌道, 現在又要執佢d脾氣, 佢一唔鍾意就打人, 拎玩具丟人, 而且好牛黃, 都有少少覺得樣樣要兼顧真係唔容易, 做一個盡責的媽咪更加困難, 不過當發現佢有少少進步我就好開心, 以前佢打完人就走左去, 到依家佢打人後就話呵番, 當然我都唔准佢用呢種表達方式, 但係要執佢打人真係好大張力, 教極, 勸極佢都仲係咁, 有時真係好忟, 希望未來可以同兼收老師一齊執埋佢呢種性格, 咁就very good啦
   1    0    0    0

原文章由 llcathy2004 於 07-8-10 19:13 發表
我個仔又係啱啱開學,初初果兩日又喊又唔聽話好失控,呢幾日完全分離反而乖啲,又可能熟左個環境同兼收老師啦,無咩點喊喇,今日肯自己食飯添.不過都係唔識控制情緒,希望第日會好啲啦.

點解你地咁快可以開學? 係咪舊年讀開? 囝囝將會讀果間話要1/9先可以入讀!

原文章由 anhemama 於 07-8-12 23:55 發表
garytai,

我同你仔仔一樣,9月正式入兼收位,真係好開心,佢依半年都進步咗,我想問下你,仔仔對外語會唔會特別有興趣同好記性

你好呀, 我囝囝對外語又唔覺特別有興趣, 不過會容易記d囉, 好似玩abc拼板佢日日玩, 玩左半個月現在都認abc啦, 在街見到英文字都識得讀, 我都冇刻意教佢, 佢都好鍾意玩, 反而數字拼板都有玩, 不過就成日撈亂, 仲係唔多認得咁, 認真奇怪!

[ 本文章最後由 garytai 於 07-8-13 23:14 編輯 ]

原文章由 Charlotte_mom 於 07-8-11 17:11 發表
唔係..........係間學校本身早d開學姐, 6/8已開學, 不過學校講左, 出年開始, 為左就返學券9月開始"派錢", 都會改返9月開學
我比你好彩, 我2月至開始排, 仲只排左而家果一間(因為社工朋友贊好), 結果今年就入到 ...

嘩, 你咁好彩既, 原本今年囝囝派唔到嫁, 因為我家住將軍澳, 所以揀親都係將軍澳的熱門學校, 當五月知道派了位六月打去問社工, 佢話派唔到, 仲話我揀果幾間都好多人排, 未有耐到我個仔, 我好勞氣又成日打去同社工講我囝囝好需要兼收位(是實亦都係好需要, 因為前幼稚園校長都不斷催我快快攪兼收位), 個社工先話有幾間有機會派到位, 問我轉唔轉? 我就即刻轉學校, 直到後備位派第三輪先派到囝囝....如果唔係之前日日打去哦社工囝囝都未必派到位

[ 本文章最後由 garytai 於 07-8-13 23:15 編輯 ]

原文章由 amon28 於 07-8-14 00:07 發表
garytai

我都係住將軍澳,囝囝岩岩先排i位,我都唔知揀邊間,暫時揀了明德話要排一年,囝囝依家2歲,今年要揾定學校3歲入學,到時排到又要轉校,真係好煩.
請問邊幾間係熱門學校,我唔會揀啦因我唔想等咁耐我 ...

amon28,

如果你現在才排i位我勸你不要排明德了, 因為我問過社工明德今年只派到06年3月遞表的人, 我是06年9月, 所以我估我唔轉下年都未必到我, 何況你現在才遞表....

其實你真的可以打去問社工那些學校不要排咁耐, 佢地知道的, 下個月囝囝便轉去保良局彩明幼稚園,據社工資料這間已派到07年5月遞表的, 如果仍是這樣你的囝囝有可能下年便派到位, 不過一切都問左社工後再作決定! 如果囝囝在彩明讀得好我再話你知, 因為保良局彩明02年才辦學, 而且是混齡教學, 雖然混齡概念很好, 不過也要看囝囝夾唔夾間學校, 所以如果返得好再報料告知!

至於將軍澳熱門的學校有: 明德, 播道茵怡, 司務道, 因為我選的學校是沒有宗教及基督教, 至於其他宗教我沒有揀, 所以不知道他們的熱不熱門, 你可以問問社工, 還有健明村那間我記不起什麼名字都熱門, 我所提供的是這幾間!

其實之前有人教我成日煩住社工會派得快d, 但我覺得咁做唔係咁好, 所以冇咁做, 到五月派位時知道囝囝沒有位, 開始心急, 又記起有人教煩下社工, 所以當時一星期都打成兩三次, 果次煩多佢地幾次佢地真係會著緊d (唔做衰人都唔得), 最後囝囝今年便派了位, 而且以我了解 i 位真的會幫到有需要 i 位的小朋友, 至少1位老師對6個同學, 囝囝進步都快d, 而且言語治療, 物理治療等都會有得做, 所以為左 i 位我都寧願揀一間唔係自己心水果間都要快d俾囝囝入到 i 位!

原文章由 llcathy2004 於 07-8-17 17:55 發表
我之前排第一志願果間個兼收位老師就係話無教其他班嘅,不過實際都唔知佢係點安排.可惜呢間好多人排,而家都好似到06年1月乍.

聽人講有d學校的兼收老師要做埋行政d野, 根本冇時間做兼收小朋友的野, 有等於冇...

尋日兼收組老師應該黎家訪, 約了四點半, 但係過左時間都未到, 我就打電話到學校, 老師問唔係20/8咩? 我話我一定唔會俾呢個期你喎(因為一, 三, 五我都唔得閒), 佢聽後話即刻黎做家訪, 我都奇怪, 覺得老師似唔記得約左我, 心中都有少少唔鍾意, 覺得兼收老師點解咁唔細心...不過媽咪話睇耐d先下定論, 希望今次事件只屬個別事件:cry:

我果間學校的兼收老師應該淨係專職睇番自己果六個小朋友, 因為學校有文員做行政野, 而且學校係有18個兼收位, 即係有三個兼收老師, 所以要做行政野都應該會分均黎做卦

原文章由 samesame 於 07-8-18 14:50 發表
HI, 各位,

其實我仔都讀左一年兼收位,間學校係有12個 I 位,即係有兩個兼收老師,但我發覺佢地都好小主動同家長講番小朋友係學校既表現囉,次次都係家長自己問返,講返岩岩過去既一個學期,負責我個仔既兼收老師, ...

聽你咁講真係令人幾失望喎, 不過想問你仔仔讀左兼收位有冇進步左? 因為讀兼收位都係想幫個小朋友盡快追番貼d發展進度, 你囝囝係咩原因排兼收位? 我都覺得派到好學校真係好講彩數...:cry:

其實大家覺唔覺得好無奈? 可以揀的學校唔係多, 好的學校有排排, 好似我咁唯有放棄心水校都要讀兼收位.....:cry:

你有冇打電話問社工你排果間學校仲要排幾耐? 有可能k2, k3都冇位咪慘:-|

[ 本文章最後由 garytai 於 07-8-21 23:47 編輯 ]

原文章由 mercysheep 於 07-8-24 17:50 硐表
各位媽媽,

我都想同呀仔轉學校 (2y9m),呀仔都未識講野,  因為而家讀緊呢間d野好深,同埋我覺得d老師麻麻地, 加上唔你好識take care佢. 而家都排緊政府做評估, 自己就去左私加做, 都話佢口肋有問題. 想問吓係唔係要等 ...

i位的學校唔可以自己收兼收學生, 你可以打去健康院問下你仔仔的情況, 睇下佢有咩建議俾你, 又或者睇下社工可唔可以幫到你, 因為真係要快, 你仔仔兩歲九個月應該同我囝囝參不多, 因為兼收位都要排一年以上, 所以你都要快快的攪, 聽校長話發展遲緩的學生如果在六歲之前攪得掂上到小學冇問題, 不過協康會都有d自費的早期訓練做, 學校未排到做住早期訓練先都好啦!

囝囝已在保良局彩明幼稚園讀了一個星期, 感覺一般, 感覺兼收老師粗心大意, 有次話俾書包我又搵極都搵唔到, 要第二個老師提佢先搵到, 又有一次口頭通知我星期二上言語治療, 佢話會有通告通知, 點知等到星期一都冇通告, 我問佢星期二幾點?佢話通告未俾我咩? 真係俾佢吹脹, 希望佢淨係行政混亂啦, 呢位兼收老師會跟到囝囝到畢業, 現在就知佢行政上比較粗心, 我好希望佢教我囝囝既時候唔好咁大意就得啦:-|

[ 本文章最後由 garytai 於 07-9-11 11:03 編輯 ]

我都知啱啱開學係亂d, 所以我都會觀察住老師的表現

囝囝啱啱做完言語治療評估, 評估佢理解比同齡慢幾個月, 表達只係得二歲頭:cry:  佢都有問我有冇問題問佢, 我就問未來的治療會針對邊方面, 同埋在家我應該怎樣教佢會更好, 其實上左九個月綜合訓練都知道點解train小朋友啦, 其實再俾多少少技巧同時間囝囝我相信佢會好快追到!:

囝囝讀左兼收位2個半月, 感覺好好, 可能老師係一對六的關係, 佢d問題行為都少左, 因為佢一想百厭已經有個老師提佢或者stop佢, 所以佢d行為冇變本加厲, 而且自己心理上都覺得好d, 因為知道一對六, 囝囝一定有老師關顧佢, 同埋日日都有training, 佢識野都多好多, 認知同埋講野都進步左, 紀律同埋守秩序都好左....呢間幼稚園唔係我心儀的, 不過因為呢間學校有兼收位, 所以為左囝囝快d讀到兼收位, 結果揀一間有位的學校, 意外地囝囝可以得到適當的訓練同埋關顧, 所有野都進步左, 一個月有兩次言語治療, 二個月有一次物理治療, 感覺好多人幫我及囝囝, 成個人都開懷左, 唔再覺得無助....

以上係我對呢間學校的兼收位的一d感受!

[ 本文章最後由 garytai 於 07-11-17 15:20 編輯 ]

好耐冇入黎啦, 星期一終於在容鳳書健康院同囝囝測三歲後的智力測驗, 結果評佢為自閉症傾向, 我地兩公婆都有哂心理準備, 我仲識得問醫生我地仲有冇咩資料可以攞, 最後可以排埋聯合醫院的精神科......

其實點解我地兩公婆冇太大反應? 係因為囝囝在兼收位中的進步好明顯, 所以我地覺得囝囝仲可以有得進步, 所以如果繼續train佢我相信佢可以同普通小朋友冇分別, 不過當醫生話佢有少少傾向時我都即刻問囝囝可唔可以讀到主流小學? 醫生話以佢進步的步度黎睇係可以既, 不過要在升讀小一時那年再做一個 IQ test, 睇下佢最後的情況, 而且囝囝係10月出世, 醫生都建議我地俾囝囝遲一年讀小一, 咁樣對佢黎講可能會好少少...醫生仲讚我地咁快可以攞哂政府d資源, 仲話我地可以做既都做哂, 所以我地都唔太擔心

至於其他媽咪, 未派到兼收位既要追社工追緊d呀, 因為兼收位對於我囝囝呢類型小朋友好重要, 仲有我覺得派到兼收位都唔好放棄早期訓練,我覺得經濟許可雙管齊下會事半功倍! 我囝囝呢類型的小朋友最大敵人係時間, 如果我地可以盡早train 佢地, 佢地就越大進步, 到六歲時可能一d 跡象都冇添! 加油呀, 各位媽咪!:

原文章由 kikiboy 於 08-1-17 13:44 發表
仲有我覺得派到兼收位都唔好放棄早期訓練,我覺得經濟許可雙管齊下會事半功倍!
>>>入咗兼收位就冇得讀早期訓練o架啦喎, 你係咪指自己俾錢嗰D(e.g.協康, 私家) 呀? ...

係呀, 我地現在每星期都有一次自費的早期訓練, 雖然好貴, 但係我覺得為左囝囝我寧願慳d都俾佢做訓練, 所以我話經濟許可囉, 不過我知唔係人人都負擔得起
‹ 上一主題|下一主題