用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 09年畢業生SAR BB 大個囝大個囡
go

09年畢業生SAR BB 大個囝大個囡 [複製鏈接]

我嚟報到!

mmak

嘩, 咩zoe出左咁多牙...

我個囡未有聲氣, 可能, 要7 歲先甩牙! 都好, 佢擦牙咁是旦, 遲出易保養d

all

若果嚴牙e 貴, 可以好似我個囡咁, book Philip Dental Hospital,  http://www.ppdh.org.hk/b5/index.htm, 佢地係教學e院, 您話小朋友出牙有問題, 好似頂住, 就實俾您睇 (有教學value 嘛)! 但要預早book, 每日小朋友quota 唔係好多....我姨生女係嗰殊讀緊牙科護士, 我就有佢幫我跟lor! 但聽佢講, 每個patient 都有at least 2個正規牙d 傍住d新手睇, 所以無問題架! 幾10蚊, 抵到爛!係唔就腳lor!

Talie

ok 嗎?使唔使出嚟呻下? 我家下都好近IFC :)

all

d 畢業相 ~ 好矇呀!

我係中環吖, 如果唔過ifc 我就會搭地鐵去pp / cwb lunch, 平d又多位d...

係la, 9 月開左學la, 無咁忙....

原帖由 talie 於 09-8-10 16:38 發表
meowross, fyeung, Karen8888
多謝您地既開解 :)

meowross
開學後一齊 lunch 丫, 您近金鐘定上環?

mmak

嘩, 有成個月適應期, 咁嘆! 咁唔使提早tune佢既時間la, 唔夠訓, 咪訓住妟覺先, 再慢慢執...

我囡學校得1st week 返半日咋, 7/9 開始返全日la, 但頭個月家長可以到校倍小朋友食飯....我度緊邊幾日蛇番去倍囡....

hee, 我地可以7點先起身, 校車ee 話初頭早d 上車喎, 0745 希望遲d 轉番0800la, 可以再訓妟d

原帖由 mmak 於 09-8-27 22:55 發表
birdbird,

"朝朝6點幾起身".... 其實我都想開始練習吓早D醒...
不過.... 真係唔想起身  hahaha
我囡學校有適應期的,  係首4天 放10:30am
10月開始返全日... 佢地9月係夏令時間 返半日放1:15pm
學校有咩特別課 ...

fyeung

聽到都驚, 咁快要黙書....好彩亞囡間學校p1連功課都無咩架啫, 如果唔係我要c 先...

忙左成個暑假, 呢幾日狂谷番個囡d 英文, 摷番以前k3 d [email=read@home]read@home[/email] 俾佢睇....e??? 原來k3 成年我都無倍過個囡睇d 書....啱啱先知原來係連續劇, 仲唔知個囡可以讀到咁多字添! 我先醒起我仲買左另外一套magic key俾佢....今個week同佢睇番先....d 書擺左成年, 封晒塵....

亞囡仲話琴日係學校睇dvd - ben & jerry??? (唔知咩嚟?!) 睇到成班卡卡笑.....但有個小朋友睇睇下電視玩筆盒, 之後仲攪到成組人都掛住玩, 老師即刻息左個電視要小朋友停止先再開番喎! 家下超鍾意返學!

今日返去玩排隊...

free 過龍??!

原帖由 BBWarmm 於 09-9-3 08:54 發表
Luckily there's no such schedule for my daughter.  She even wrote 20% wrong (the most important words) in the handbook: Paak lesson text book, bring 3 photo"....  How can I imagine if she needed to ta ...

mom1118

good to hear that

原帖由 mom1118 於 09-9-8 13:54 發表
The school bus company has changed the nanny and changed the driver and re-did the routing again. So we are almost the last station to get on the bus at 7:15 am.  So it seems everything is OK la.

all,

見到您地d post ~ 我都搭唔到咀咩滯....個囡間學校好free, 日日返去玩咁.....好彩亞囡好聽我支笛....學校無咩功課做咩?? 我每日要佢做3本我係出面買既英文練習 + 寫中文字 + 黙書... 佢都無咩怨言, 仲叫做肯做....但英文串字la, 就真係迫佢唔到....都唔知點算lor!

請問有無人知荃灣嗰頭有咩ballet centre 同畫班係好架.....呢兩樣仲未安排到呀....

thx!

Thanks ai BB Warmm.

咁有無人知葵芳有無??? 我考慮呢兩個地方....meifoo 無咩野學吖!

原帖由 BBWarmm 於 09-9-14 12:06 發表
Please check PM.

老老實實, 我聽您講之後, 都好有興趣返喎....點可以waitlist, 幫我問下吖唔該, thx!

原帖由 mmak 於 09-9-15 00:02 發表
fyeung & vhunghk,

原來上一堂(太子英文班), 有Quiz...突擊的....
阿囡做完都無同我講.. 今堂派返嚟我先知咋...
今堂開始有閱讀理解..??? 好似愈來愈深, 唔知個囡搞唔搞得掂???

問佢鐘唔鐘意返, 佢又話鐘意??? ...

唉, 算把la, 我一填亞囡讀邊間學校, 佢地一見唔係d 傳統名校, 就會連in都無得in 架la....唯有靠自己la....

原帖由 mmak 於 09-9-15 15:05 發表
5月 再 apply la....

fyeung

我想要呀, e 嚟我公司吖thanks.!

原帖由 fyeung 於 09-9-16 13:41 發表
mmak,

我係自己報架,要經過學校選左先可以經學校報.
個日普通話老師問左蒑蒑幾句,佢話只知道答個名,年齡,跟住就無聲出咯,因為佢唔知老師問咩,佢D普通話真係有限公司.

我有"風在那裡"架誦材,要唔要??

...

聽到都想暈...............

原帖由 Karen8888 於 09-9-17 17:25 發表
She's in St Mary's, 我估唔到咁快要背默, 比佢嚇到措手不及

mermaidmom

我個囡都係咁吖, 呢頭抄完10 次叫佢寫第11次佢都唔記得點寫, 我就嚟嘔血c....

原帖由 mermaidmom 於 09-9-18 14:27 發表
咦, 點書計分ga? 我真係烏dun dun!
唉, 呀囡寫完功課d生字食完飯再考佢已經即刻唔記得, 下星期...真係no eye see囉!

擺到明無心記la....終於我忍唔住, 一支筆就咁星落佢隻手到, 兩條痕.....佢即刻大叫好痛, 標晒眼水咁.....我咪話 "唔痛打您仲咩!!!"

d 字又畫符咁....終於俾我擦晒成版要佢寫過....續條筆畫同佢執.....6組生字每個5次寫左個半鐘.........  

第2 日放工返到去d 字靚晒, 又做晒功課, 仲可以同佢溫埋書默埋書....咁先似樣架嘛!

玩左一個暑假就喪晒, 想c 定!

原帖由 mermaidmom 於 09-9-18 20:00 發表
唉, 有時真係唔知呀囡係冇記性定係冇心記!

mermaidmon

yeah! Give me five!

birdbird

自從上次亞囡派番本功課部番嚟, 發現miss 俾分架, 得90分咋....亞囡就好乖咁做得好好la, (又驚我再癲過呢!) 佢話要100分喎! 我同佢講, 100分奬一蚊.....等佢慢慢蓄, 買咩都得.....佢發錢寒....聽到好開心 我諗住, 順使教埋理財嘛!

原帖由 mermaidmom 於 09-9-22 10:13 發表
唔單止你, 我有時都會做惡人架, 溫柔得滯呀囡會當我冇到, 真係唔鬧唔得!

fyeung

八卦....您e 家星期日係邊到游? 我知亞蛇有個新學生, 我都識佢架, 佢有我以前住嗰殊既住戶証....

我仲未搵到新亞sir 係我呢邊教游水吖.....想得閒番嚟游兩場咁lor.....叫做keep 下咁.....

您e 家咩鐘數???

原帖由 fyeung 於 09-9-21 18:29 發表
mmak,

唔試咯,星期日唔想有課外活動,而家係游水&朗誦.朗誦上幾堂就完.游水唔去早d講聲,唔使計錢.若果轉左星期日成日都心掛掛,唔好咯,而且佢個度轉堂好麻煩.
你呢個星期日點呀,咪要轉時間??!!

...

Karen8888

要個囡發錢寒先work 架喎! 仲要打左先

我個囡好緊張錢, 佢聽到我同亞媽投訴工人打斧頭打得狼c得滯, 佢好心痛話: $100買一餐餸, 3 日就300, 一個月夠錢買機票去旅行la......仲要一路講一路隻眼掉住滴眼淚....佢投訴我嚟緊xmas /新年唔同佢去玩, 最快要出年easter, 要佢等咁耐..... 又唔諗下今年飛左兩轉la, 您估亞媽發左達咩!

個傻妹仲話, 出年佢會join 學校個homework club, 5點半等我收工去學校接佢放學, 咁就可以炒左姐姐, 省番d 錢喎! 幾好數口.... 我真係唔肯做埋姐姐嗰份吖!

fyeung

fri 0745 官塘泳池right? 問下隻佬先.....

原帖由 Karen8888 於 09-9-23 11:25 發表
Fyeung:

Miss Law轉佐去邊?麻煩你比佢個 address我啦, 得閒同佢 .

阿女啲字都寫到烏呢單刀, 好似打耿緊10風球咁飛起晒, 試吓用meowross的方法利誘佢先

...

mmak

90 分, 聽就好聽, 只係我囡間學校無咁嚴, 鬆手d , 咁個小朋友開心d咁啫!

zoe 嗰間又點同, 名校嘛, 努力加油! zoe 小姐扭完發現唔work 就會cc氣乖架la, 您估佢傻既嘛.....係唔c 心想試下用唔同方法扭多陣睇下食唔食到個miss 啫, 您嗰位班主任都唔係善男信女, zoe 會醒架la, 比多少少時間佢la! 係.....辛苦您lor!

原帖由 mmak 於 09-9-22 21:10 發表
ross,

嘩~有90分好好啦....
我囡6X分都試過.... 校長講到明每科都要有85分以上..

我囡都仲未達標.....

原帖由 fyeung 於 09-9-24 07:37 發表
恭喜,恭喜!!
mom1118個囝囝出左世啦!!
‹ 上一主題|下一主題