用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解想入DBSPD/DGS ?
go

點解想入DBSPD/DGS ? [複製鏈接]

我囝囝現時係DBSPD讀六年級, 我最初揀呢間學校, 主要係唔需要為升中煩惱, 所有學生都可以升讀其中學, 而學校既設施很完善, 囝囝係呢幾年學校生活, 佢讀得好開心,  對學校好有歸屬感, 佢仲喜歡參加學校既活動. 我唔敢評價DBSPD係咪好既學校, 因為各花入各眼, 不過我可以肯定, 每一位學生都會喜歡在DBSPD上課.

DBSPD大部份採用活動式教學, 每天功課量不多, 約半小時做完, 每星期默一次書(中文或英文) , 學生要做PROJECT, 大多數是分組進行. 學校很着重訓練學生的思考, 但不大着重成績, 只要合格就可以, 又不分名次, 所以家長們都沒有壓力.  以我知道, 大多數學生的學業成績很不錯, 他們在音樂或運動上都有出色的表現, 可能是學校的資源充裕, 加上又有訓練場地.

其實DBSPD常被人說是貴族學校, 我本人就覺不是, 當然有些家長是很富有, 但以我所見, 大多數都是中產家庭居多, 家長們之間都相處得很好. DBS一向很有school spirit, 而每一位學生都喜歡在學校上課.  

以上只是我個人意見.

Era,

如果低年級學生, 家長可能會幫手做project, 但我囝囝已是六年級學生, 就不需要幫他, 他會跟同學商討後怎樣做, 跟着完成project.  我只是做聯絡工作, 約時間和地點.
‹ 上一主題|下一主題