用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 九龍塘官立小學 - 叩門面試
go

九龍塘官立小學 - 叩門面試 [複製鏈接]

九龍塘官立小學 - 叩門面試

我今早剛收到電話,  約我同囡囡在今星期五下午面試, 唔知有冇人一樣收到電話呢? 有冇人知面試內容會問乜呢? 我而家都心大心細, 唔知去唔去好, 因先前九龍城聖家已取錄左囡囡, 可以比D意見我嗎?

Re: 九龍塘官立小學 - 叩門面試

我囡囡讀根德園, 但我決定唔去interview, 留番d機會比其他想入讀既小朋友.

ICHUN,

I will choose private school for my daughter. My first choice is APS (on waiting list), second choice is KTS (admitted).

Toby豆,

係呀! 下星期一開始, 我囡囡要去KTS番小一預備班, 共四星期.

ICHUN,

我囡囡第一輪考唔到APS, 係第二輪(即6月尾)去考筆試, 而家係備取生, 而學校講明, 會優先取錄第一批備取生, 而我囡囡就係最後一批, 所以我諗冇咁快輪到我. 不過我早兩日都有拎信去宣道, 希望會有機會呀!

你囝囝係唔係在DBSPD waiting list? 我諗你會仲有機會, 記得上年我囝囝都係 waiting, 大約8月初學校就通知我有位, 希望你都同我一樣; 而SFA的確係一間很好既學校, 我囝囝P1係SFA讀, 不過課程就比較緊迫, 最重要係小朋友跟得上, 無論你囝囝讀邊一間, 都希望佢開心啦.

littlecat        

BoMomMom,

Yes, my son applied P2 for DBSPD last year.

hot1234,

我都未決定放唔放棄九龍城聖家, 我想再諗一諗先. 我囡囡都又考SFA, 但佢考唔到.

BoMomMom,

DBSPD唔主張做太多功課, 所以功課量好少, 平時只得一兩樣, 而學校會比d時間學生在上堂到做功課和練習.

littlecat  :wink:  :wink:  :wink:

MLMaMa,

我對大角咀天主教唔係咁認識, 我都唔知好唔好. 如果想明年去考DBSPD既P.2, 應該就冇位, 除非有人退學, 不過你不妨出年三或四月寫信去試下.

littlecat       

MLMaMa,

我既情況跟你一樣, 都唔知比囡囡讀津校好定係私校好, 如果揀聖家就可以慳番六年學費, 如果揀私校就比較吃力, 又怕囡囡跟唔上, 但我相信私校質素一定較好, 所以我都未決定好. 我都想等埋APS收唔收先作決定.

‹ 上一主題|下一主題