用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 黄芴南中學 交流區
樓主: lauffj
go

黄芴南中學 交流區   [複製鏈接]

Hi LML,

學校有泳隊, 但只係在學界比賽前, 學校會出外揾教練同學生上幾堂課, 完咗比賽後就冇任何訓練.  我囡囡都係學校泳隊, 但佢都係跟自己泳會練習, 到時報名參加比賽, 相反呢間學校很注重田徑, 成績都唔錯, 如果有興起, 你小朋友不妨考慮加入, 因為學校提供老師訓練學生, 一星期兩天, 最緊要唔怕辛苦.

我囡囡都係學習吹長笛, 難唔難, 真係好睇個人, 如果鍾意, 又肯練, 點難都會吹得好好, 好似我囡囡咁, 佢就麻麻地鍾意, 從來冇主動練習,  拉牛上樹, 所以進度好慢.   

LML,

我囡囡話考樂器唔係好難, 老師會視乎你你程度.

我囡囡都係田徑隊隊員, 佢都有份12月去烏溪沙青年新村集訓, 見佢咁開心, 就比佢去啦!

回復 mky9842 的帖子

我囡囡今年F.2B, 請多多指教

回復 minijelly 的帖子

我覺得呢個trip唔錯, 我叫囡囡去參加, 但佢唔肯去, 話無同學陪, 無奈!

唉! 我囡囡都係讀英文精英班, 我都以為執到寶, 點知係草. 今次我見囡囡好努力温英默, 但竟然唔合格, 佢話全班有36人, 有廿幾人唔合格,  共有18人捧蛋, 囡囡話個外籍老師讀得好快, 班學生叫佢讀慢d, 佢就鬧班學生, 攪到班學生唔敢出聲. 我都好想下學期唔讀精英班, 我囡囡話佢上堂時, 大多數時間只係叫班學生做默書和作文改正, 浪費好多時間, 實際教既野好少. 我真係好想打比班主任, 叫佢正視下呢個問題, 如果如此下去, 我怕囡囡英文科下學期會唔合格, 升唔到班.      

我諗住家長日同班主任講可唔可以唔讀精英班, 我寧願囡囡讀番普通班就算, 好過而家咁樣, 英文科成績一落千丈.

聽聞校長都知道呢件事, 因為有家長投訴, 希望學校會好好同呢位老師傾下, 有所改善

昨晚囡囡講咗比我聽佢全班&全級排名, 整體上比往年跌咗, 跌得最多係英文科, 但冇辦法, 由於冇得揀老師, 我唯有叫佢下學期再努力, 留心上課. 今學期只係佔全年35%, 下學期就65%, 假如今學期成績唔理想, 下學期肯努力, 一定會可以追回. 囡囡答應我下學期會再比心機讀書, 希望佢真係做得到啦!  

我哋F.2 都係咁, 我囡囡話好多同學都唔夠時間做, 我囡囡班有12個唔合格.

baekdoosan  小朋友都話做唔哂份卷... skip咗幾題.  發表於 13-4-23 17:30
第二任媽媽  我仔果班都話MATHS有大部人唔夠時間做, 我仔係其中一個, 佢話全班有3份一日唔合格  發表於 13-4-22 14:28

我都想知中三點樣分班,有冇人知呢?

我收到通知, 所有中三學生要係7月8日(星期二) 將選科表交回學校.

係呀, 阿囡有比張通告我睇

我哋琴晚為揀科都諗咗好耐, 阿囡話要讀理科+ M1, 我驚佢應付唔嚟, 我叫佢諗清楚, 最終佢都揀咗,  我同佢講, 科目係你自己揀, 你要比心機讀, 以後要靠自己努力, 唔好埋怨讀得辛苦.
‹ 上一主題|下一主題