用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2016-2018年度(即2017-2018)小六升中派位資料 (7月10日 ...
樓主: hkpapa852
go

2016-2018年度(即2017-2018)小六升中派位資料 (7月10日開始公佈)   [複製鏈接]

回覆 Fivedragon 的帖子

我覺得馬基今年成績差,156人得5個入荃官,入何荃耀仲是一個都冇,唔知點解可以叫佢一線小學。

回覆 subb 的帖子

我就主要睇入band 1a比率,呢個比率如果唔高,唔叫一線小學,葵青band 1a冇幾間中學

回覆 subb 的帖子

Hkpapa852已計左啦,馬基入band 1只是得39%咋,同其他荃灣小學差唔多,點叫一線?

唔理是咪外區,至少要睇是咪band 1中學,39%唔高

回覆 subb 的帖子

39%已經計左band 1abc了。我覺得王少清其實同band 2距離差唔多,何中點都好過王少清

新界區來講,仁立學術級數高過浸聯,睇公開比賽獎就知

浸聯升中唔見得好過仁立,再加上有好多浸聯學生都是靠運動入band 1學校,但你留意,dse是唔會睇你運動成績,是睇你學術成績

我冇放大,是你放大左,浸聯同馬基只是普通學校。版主既升中率,大家都是睇band 1生比率為主,你有冇見果d報紙放榜之後唔是去寫狀元學校,而是寫冇狀元既學校呀? Band 2生是人都知成績同band 1生有距離

回覆 gracelam 的帖子

今時今日,荃灣葵青區既界線已經逐漸模糊,我聽有個有石小插去仁立既家長講,佢女果個精英班,一半學生住荃灣,所以,如果冇清晰數據好難知道2區學生實際差距,不過市場上,大部分都關注間學校既最top既學生同其他學校之間既比較

就我自己來講,我是唔睇b2a數據既,就好似,王少清既水準都話是band 1學校,但實際好多band 1生是唔願去呢間讀,佢都未降到band 2a,但已經同排頭果荃官,可風差好遠,呢個就是差距,大家用腳投票,所以我唔睇band 2a

Band 2a我是唔睇,每個人要求唔同,我只可以話我要求比你高。我留言並冇話仁立是咪一線之類,只是話佢比浸聯馬基稍勝,就好似林護稍勝荃官一樣

我留言都冇講過一線2個字,只是話仁立稍勝浸聯馬荃,同埋亦冇講過其他區。可以話比你知既是,荃葵青區,top果班如果插班,大部分人會選仁立

應該改為: 仁立都好唔過浸聯馬基,好傷各位本區垮區叩門家長既心

我唔會去界定1,2線,只是一個叫法,如果我小朋友去插班,就會選擇去插仁立,而唔是浸聯馬基。

回覆 Tinakan2010 的帖子

荃官dse vs林護,其實你可以去睇升中版既dse數據,根據數據顯示,林護是好過荃官,唔是我講,是數據是咁,建議你去睇下

回覆 hkpapa852 的帖子

Band 1只得34%,我band 2唔計,而華仁又唔是九華,好心唔好放係最top位。好多石小生中途轉校,所以剩低既是咁上下

回覆 hohoho36 的帖子

石小同其他荃灣小學比明顯遜色。思源都有結果了,可風有成20人,嘩!

回覆 Dylanli2017 的帖子

伍季明。http://www.kmw.edu.hk/SSPA_results.html
‹ 上一主題|下一主題