用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求高人指点?点解二線小学,全级130人, ...
樓主: DATE456
go

求高人指点?点解二線小学,全级130人,   [複製鏈接]

回覆 晴晴小B 的帖子

其實如果家長自己可以谷下小朋友,個人覺得一線小學既級頭並唔難追,小學既野其實好簡單,假如小朋友已經學深幾年野,是咪一線小學唔太緊要。上到中學先至見真章。

回覆 rsx 的帖子

是d家長以為小朋友入左神校,成績就上幾層樓,神校中學所收既學生並唔是全部自己既聯繫學校或直屬小學升上去,唔好以為入左一線小學就sure win。我講既小學淺是相對中學來講,小學分數輕易9字頭,中學8字頭已經好叻,學生叻唔叻中學見真章.如果你認為小學課程都已經好難,咁真是唔好去讀band 1 中學咁辛苦了

回覆 晴晴小B 的帖子

中學既野深小學幾倍,如果覺得小學既野已經咁難,上到中學一定壓力山大。

回覆 hkpapa852 的帖子

認同你既講法,你睇得透徹。而且個d名校好多時睇重特異功能多過學術,因為有特異功能既學生好大機會攞獎見報而提升學校名氣,搞到好多家長疲於奔命咁比小朋友上勁多課外班。二線小學級頭入翻本區band 1英文中學唔難,入跨區神校是難,不過,想要神校光環既父母們願意前赴後繼左插班又插班去追逐,無它,神校既公關及包裝技巧高超,剝左佢層皮睇,餡料都是一樣。

回覆 rsx 的帖子

小學數學真是好易。反而中文對大部分來講拎9字頭比數學拎9字頭難,中學中文科就更加唔使講了。anyway, 讀書好睇資質同記性,小學基礎冇打好,中學就真是補課都唔掂。

回覆 晴晴小B 的帖子

數學要寫既野唔多,反而要寫得多字既科目先容易做唔切,我小朋友考常識科,佢剛好夠時間做完,但見到好多同學時間到左仲寫緊。數學只要是邏輯思維強既小朋友,都可以輕易應付,靠操卷操出來既高分除外。

回覆 ar_mak 的帖子

你講得岩,做數學卷用一半時間可以做完既都有唔少人。不過中學既數學考試,做完仲有時間檢查一次就好唔錯了。

回覆 mcl203 的帖子

數學好睇學生本身資質。任何小學都可能有資優生,只是考慮到大部分資優生都可能會插班去神校,表面睇來就以為是神校培養左好多資優生出來,實質唔是。

回覆 晴晴小B 的帖子

我真心唔明白你講果個人點解要咁做,我見荃天幾乎每年都有人入到林護,既然你講個人,小朋友是級一,何必轉去完全或仁紀?保持級一就好大機會入林護,唔使入善德。

回覆 晴晴小B 的帖子

https://www.twcps.edu.hk/news/%E ... D%E6%B4%BE%E4%BD%8D荃天校網顯示,有人入荃官同林護,呢2間點都好過善德。

回覆 晴晴小B 的帖子

就算唔是級一,都要前三先收。我見林護呢幾年,荃灣大部分小學,固定都會收1個人。而荃官就每間荃灣小學都至少收1個,似乎是慣例。

回覆 PingWu_FB 的帖子

你呢d多2分少2分真是睇到我暈暈地,中英數占比是9,常識6,音樂2,視藝3。你按比例乘翻,應該會容d比較。好彩我仔科科都多過其他人好多分,否則計到暈。

按你比既分數,然後999632咁計,你仔既平均分是最高,應該是級一? 你大可問老師,老師7月派成績表時一定會話你知你仔級名次。

有一樣野你可能未計,例如中文讀本只占60%,仲有默書,聽力,說話同作文,共占40%, 英文又都有呢4樣要計。數學又有實作測評,常識又有專題研習占20%。
‹ 上一主題|下一主題