用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華,可風中學,大家點揀?
樓主: kkv408
go

英華,可風中學,大家點揀?   [複製鏈接]

回覆 kkv408 的帖子

我好記得以下呢單新聞。全港得1個名額,都比可風學生考到。我就覺得1b學校來講,可風算是幾好,都幾全面。曾經聽過可風校長來學校講升學既資料,都是分組式小班教學

出國留學,小朋友可以擴闊視野,又可在英語環境中學習,對小朋友發展絕對是好事。但出國的洗費高昂,不是人人負擔得起。

為了令基層學生都可以享受到外國的優質教育,英國著名的全寄宿男子學校「拉德利公學」(Radley College)與本港慈善機構ARCH Community Outreach(ACO)合作,於2017年底在香港正式成立了其學校首屆的大中華獎學金(Radley Greater China Scholarship),以挑選香港的優秀基層學生前往該校讀書,接受外國的優質教育。

經過一輪筆試和面試的嚴格篩選,最終由就讀可風中學(嗇色園主辦)錢卓謙同學(Kim)(現時就讀中二)成功獲得其獎學金。他將於今年9月入讀Radley College,並獲得五年全額資助至完成中七課程。資助除包括學費連寄宿費、監護人、課外活動等的開支外,更包括一年四次來回英國香港的機票,讓Kim積極投入當地生活,體驗異地文化的同時也能保持與香港的聯繫。

s99667973 發表於 22-5-14 22:16
唔好意思, 呢個獎學金寫明係for 基層。如果我無理解錯,唔係基層但叻嘅同學是不可以申請。試問多少在直資 ...
直資一樣有基層,直資學校有獎學金比基層申請。直資津校都存在好學校。我唔覺得直資是一面倒是所有野都是最好既。

回覆 bobbob 的帖子

好明顯果幾個40分是由英華小學直升上去既學生

回覆 bobbob 的帖子

我覺得冇走晒,之前英華果個狀元就是英華小學升上來既。話晒英華小學咁top, 如果可風有間好似英華咁top既聯繫小學,應該兩者DSE top既果批,成績會差唔多

呢點你絕對要考慮。

放心啦,可風各方面都比較平均,我成日都見到有關可風既資訊,學校既英文辯論隊都幾好架,又見到都有學生拎獎學金去d出名既外國大學讀書。讀得有自信先會考好成績,邊間學校都一樣會有top同普通既學生,唔需要只睇學校名氣來選。
‹ 上一主題|下一主題