用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 2008K1王子公主小天地
go

2008K1王子公主小天地 [複製鏈接]

醒目開學勳章

上午班
1) jk923 -- 囡囡 -- 麗城
2) kpbb  --  囡囡 -- 荃灣
3) kwanchiu -- 囡囡Chloe--馬鞍山
4) nganga -- 囡囡 -- 沙田
5) maggiechu -- 囡囡
6) tym327 -- 囝囝
7) bb-mameme-- 囝囝
8) sharon2005 -- 囝囝
9) ma...mi -- 囡囡
10) Nathan -- 囝囝 -- 九龍灣
11) MelanieBB -- 囡囡

下午班
1) lauhy -- 囝囝
2) angelmeiyee -- 囡囡
3) star14 -- 囝囝
4) Yatlong -- 囝囝 --- 九龍灣
5) pak -- 囝囝
6) 大板牙-- 囝囝--將軍
7) AS1210 -- 囝囝
8) carmenwong0208 -- 囡囡
9) Anitaho -- 囡囡
10)christinaman---囝囝
11)natalielin----囡囡----深水步

醒目開學勳章

我冇申請呀,因為係我自己揀要pm class,我返工返1:30pm,搭校車返去,我就可以送圭個女返學先返工
聽完校長講,我更加鍾意創價,同埋返落課室交留位時,再睇清楚班房,原來班房有埋洗手盤,感覺好好,又方便老師照顧,最衰老公岩岩轉工,放唔到假喇,好想佢睇清楚個女讀間學校係點~

醒目開學勳章

近排靜都唔出奇,因為個個收左唔使煩,下次又6月先返學校,所以小人入黎,你地記唔記得校長話幾時寄學卷表比我地呀?

我聖誕都冇咩特別去邊,係返奶奶度開party,希望下年可以同各位小王子小公主一齊慶祝啦!

我都祝大家聖誕快樂!

醒目開學勳章

原文章由 angelmeiyee 於 07-12-23 01:34 發表
natalielin,

如果我無記錯是一月份寄學卷表比我地

thanks!
因為我要叫奶奶幫我睇有冇信呀,而家同媽咪住,但出年9月會同返奶奶住,所以d信寄晒去佢個邊~

醒目開學勳章

我又想問下,如果10月15日出世,咁做妯女定大女好,因為細b06年出世,如果做細女就要今年考,今年9月我大b就讀k1,不過係大女,佢04年12月14日出世,而家諗緊細b今年考唔考好?比d意見呀,thx~

醒目開學勳章

我都收到張cert喇~

醒目開學勳章

6月14日可以同遙遙去soka,希望佢快d鍾意啦,因為佢而家都話唔要轉學校,不過而家n班,我係媽咪屋企附近返,正式k1唔想讀哩度~

醒目開學勳章

原來大家都係同個b講大過要轉校,我都係同你地一樣,亞囡都係同一反應,
但佢有時都唔想返n班間學校,可以因為老師會鬧人,佢驚左,其實我諗囡囡唔鍾意返學,可能同佢而家n班間學校有關,今日聽返另一媽咪講,老師會大聲鬧小朋友,又會叫小朋友咩書包,跟住推佢出課室,叫佢走,又會嚇小朋友話佢唔乖就打比你媽咪,我聽左就好唔開心好心痛,原來亞b平時過d咁既生活, 有d後悔揀哩間學校比佢,
雖然亞b就冇同我講老師咁對過佢,表面對佢好好(實際唔知喇),不過佢會見人地咁,都會影響到佢既情緒架嘛,可能咁就令佢好怕返要自己上堂既course,而家3歲半,有好多course都要自己上,但佢就勁喊,希望返左創價後,會令佢知道,自己返學唔使驚,老師好好人,好鍚小朋友,咁佢會有改變啦~

醒目開學勳章

原文章由 nganga 於 08-5-31 17:46 發表
我囡囡有陣時都話唔返學, 但佢都係鐘意返學居多, 好多時, 佢都會講返學校既情況俾我聽, 而且我亦都知道老師都好鍚佢。但唔知點解, 我囡囡都同你B一樣, 要自己返既COURSE, 佢都唔鐘意, 好似上次我就幫佢報左芭蕾舞班, ...

咁樣真係好頭痛,唔知幾時先可以好d,我而家比佢返話劇,24堂親子之後,就要佢自己上,希望佢會習慣啦,ballet之前去過王仁曼試堂,不過冇入到去,佢唔肯自己入,冇計~

醒目開學勳章

原文章由 Oscar媽 於 08-6-2 20:47 發表
夏天小王子 & 小公主都係著運動服白波鞋返學,
只於工作袍日日返學都需要著架!!

這是我的個人意見,
因為運動服同工作袍日日都要著可以買 3 套替換,
大家要預小朋友大汗 & 落雨天洗唔切...

...

我都會買3套,因為怕唔干
遙遙n班我都係買3套~

醒目開學勳章

原文章由 jk923 於 08-6-2 22:08 發表
oscar媽:
有野想請教你,我收到書單,想問裹面phonicsVCD-ROM,Reading ProgrammeVCD如何使用,是配合書本用,有無遊戲/溫習功能?你有無買?有用嗎?

我未收到信呀,有埋書單tim架~

醒目開學勳章

原文章由 nganga 於 08-6-3 09:07 發表
我而家幫囡囡報左兩班暑假班, 全部都要佢自己上。我諗住到時工人姐姐帶佢返, 佢應該會好d, 起碼佢無咁痴姐姐, 希望佢到時肯上堂la!

我聽日都出去交YMCA PG,日日返2.5hrs,等佢好似返學咁,我預左佢喊,喊幾日就ok架啦,最緊要佢喊住都比佢入去就ok,入左去可能就唔喊架喇,因為開心嘛~

你報左咩比囡囡玩呀?

醒目開學勳章

原文章由 nganga 於 08-6-3 09:09 發表
係丫....有齊書單ka! 你可以係學校買或者出去買都得, 但我覺得d書簿費都幾貴下, 要成千八蚊

wah~
千八都真係幾貴bor
我收左信,不過係奶奶度,未返去拎,聽日返去先~

醒目開學勳章

原文章由 Oscar媽 於 08-6-3 17:39 發表
操作式數學書係開左後先買架!!

書單裡面既書唔一定要買晒,
睇你自己決定需唔需要買晒返屋企溫習

oscar媽,

咁係咪都係有一套會好d,有得同佢溫習嘛~

另外想問下,會唔會日日都有手冊寫返比我地知,囡囡當日學左d咩架?咁我要知佢教左咩,我先可以同佢溫習嘛,thx~

醒目開學勳章

原文章由 Oscar媽 於 08-6-4 09:54 發表
natalielin,

學校唔會日日都寫手冊話比家長知小朋友今日學左 d 咩架!!
不過學校會每個月派一份教學主題比家長知
今個月小朋友係學校會學 d 咩架 la !!
你可以跟住份主題同小朋友溫習

書我係 k1, k2 都有買齊..係方 ...

明白喇,我好鬼懶架,又驚唔知點同佢溫,佢又唔專心,而家仲唔記得d顏色,數字同abc,一日教佢一隻色or一隻字,但佢都唔記得,好頭痛,我好驚佢一路都會咁,有咩方法可以做得好d,平時婆婆湊,而家返n1全日,我d返工時間又唔好(1:30-9:30),返黎佢都差唔多要訓lu~
有冇小朋友好似我個囡咁,唔肯記架?

醒目開學勳章

原文章由 Oscar媽 於 08-6-4 09:56 發表
如果你唔買 vcd 唔洗咁貴架!!

其實都唔算貴 la !! 因為學校已經唔洗任何雜費...

不過我會買埋vcd,因為我自己唔識拼音,冇就唔識讀~

醒目開學勳章

原文章由 Oscar媽 於 08-6-4 15:58 發表
natalielin,

唔怕架!!小朋友上到 k2 會自然識晒架!!你唔需要咁擔心!!

真係架,我好驚人人都已經識晒,得我個囡唔識呀,因為佢已經係大人成年,佢係2004年12月架,老公又成日"俄"我,好煩呀,我都知應該慢慢黎既,但有時真係好心急想佢快d做到,不過多謝你既幫忙,因為身邊d朋友都未有小朋友,有都係bb,我個係最大,想搵人傾都冇,只可以上黎搵人解答我既疑難~

醒目開學勳章

原文章由 jk923 於 08-6-4 20:37 發表

不如你同佢玩下—配色遊戲先,用lego就最簡單,紅色配紅色,每次只左成推裏面揀一隻色先,等佢認一隻色先,之後用兩種色,對比要強,如:紅同藍/紅同黃。之後用色紙,紙埋形狀黎玩,順便學埋形狀,最初用3種形狀好啦,咁可以玩配色/配形狀 ...

好呀,我都試下啦,不過佢只可以專心好短時間,可能仲細啦,唔該晒你比d方法我呀,等我再試試先~

醒目開學勳章

原文章由 Oscar媽 於 08-6-4 21:06 發表
不過小朋友係媽咪教唔吸收就唔好迫佢 la !!
因為學校教學方法會令小朋友唔需要強迫都會學識

咁我就放心喇,可能我個大囡係唔鍾意我教啦,但會唔會係因為我地好少時間陪佢,變左相對時間少,佢只想同我地玩,唔想學習?
如果真係咁,我會考慮唔做野,陪佢多d,同教佢,你地覺得關唔關事呢?

醒目開學勳章

原文章由 jk923 於 08-6-4 21:21 發表

我靜靜地話你知丫.......我以前係學校都係咁教d小朋友嫁。

原來你教書架,而家做左full time ma呀?
係咪自己去教bb,bb會好d架呢?我有d想自己湊呀,最多唔學咁多野,咪可以用少d ,但就可以多d親子時間~
‹ 上一主題|下一主題