用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 創價 2008-K1升K2家長, 我地過o黎繼續傾計啦! ...
go

創價 2008-K1升K2家長, 我地過o黎繼續傾計啦! [複製鏈接]

醒目開學勳章

洛遙媽到!
好懶呀~好耐冇入黎tim,我搬左去天水圍喇!

好快就一年,升k2喇,要認真d同亞女讀書先得,細妹都k1喇,好快就開學,8月後好多日要帶2b返soka,仲要快買d新鞋比佢地交返學校!

醒目開學勳章

原帖由 jk923 於 09-7-31 21:55 發表
我黎啦!穎穎呢排好掛住老師同同學仔呀!

洛遙問我有冇吳老師個電話,佢想打比佢傾計,我話冇呀,佢就話咁係電腦睇佢啦!

醒目開學勳章

原帖由 cps113 於 09-8-6 19:49 發表
有無ma ma 知8月份入要唔要交學費.定喺9月份.

8月份係唔使架,因為交11個月學費嘛!

醒目開學勳章

原帖由 天藍 於 09-8-7 11:23 發表
natalielin,

如洛遙好掛住老師可打電話去學校, 因之前家長日
昊藍班主任話如小朋友真係好掛住老師, 老師係學
校當席時可打返去同老師傾電話, 如洛遙好掛住老
師可試下打返去學校, 創幼老師個個都咁好人, 應該
無問 ...

原來係咁架,咁我都可以試下bor,不過都唔使喇,因為sat都返去,因為妹妹家長會,之後又有適應期,成日都返lu!

自己湊係幾開心,希望途中係親子溝通啦,而唔係午睡時間啦
不過佢地返左學,3個鐘唔知做咩好?

醒目開學勳章

原帖由 hauyi_mama 於 09-8-9 00:23 發表
Hi,我是巧怡媽媽,很開心認識各位。

hello!

醒目開學勳章

原帖由 天藍 於 09-8-11 11:47 發表
natalielin,

妹妹今年k1有適應日, 早個姐姐開學, 你就
好可以帶兩個寶貝返學,好開心既事
你諗住平時送完兩個小朋友返學會返屋企先
再出去學校接囡囡? 定係係街上等? 如後者
則睇下附近有無圖書館, 可去睇下 ...

我唔會返屋企喇,因為太遠同埋要比多左車費,我會去圖書館,行下街,買定餸,返媽咪屋企咁喇!
因為近學校都冇咩好做,如果又一城都好遠(唔識行要搭25m),落返九龍城都可以既(因為識路,可以慳車費嘛)!

醒目開學勳章

原帖由 915sooky 於 09-8-23 16:11 發表
有冇第一組既家長呀,原來吳老師冇做啦,都唔知點講比個囡知,佢今日返學校仲搵老師

係呀,唔怪得我返學校幾次都唔見佢啦,因為細女今年k1

醒目開學勳章

原帖由 AnitaHo 於 09-8-23 21:43 發表
有冇人知miss vicky 係咪冇做呀?

應該係,因為細女今年k1家長會都冇提過miss vicky,只得miss hannah咋,上年係介紹有2位架嘛!

醒目開學勳章

走左咁多人呀!
洛遙可能因為婆婆係度,佢唔肯入去玩,攪到我都唔認得d老師tim!

醒目開學勳章

今日妹妹返soka,見到新英文老師mr.david,佢好似好年輕,講野好溫柔,同埋好瘦~

醒目開學勳章

原帖由 babyloton 於 09-8-26 14:13 發表
有關親子小學巡禮,你們選邊條路線,因為我唔熟這些小學。

我都諗緊去唔去好,因為我搬左入天水圍,而家仲諗緊下年會唔會搬返出黎,定長住天水圍~

醒目開學勳章

哩幾日妹妹返學,所以返到去,老師都有同洛遙講,星期一返學,到時就升上幼低,要上一層架喇,到時就會唔同老師架喇,不過我冇聽錯既話,星期一應該會有一位以前老師幫手!

醒目開學勳章

洛遙話今日玩左太陽傘,老師變摩術,變走d花再變返d花出黎,同埋佢話有一個同學喊,要搵媽咪,而李老師就上左去同佢地玩左一陣!
洛遙又好似冇咩特別,我問佢,而家媽咪湊你返學,冇得係車度訓覺,又要行咁多路,問佢辛唔辛苦,佢話有少少辛苦,我問佢咁唔好返創價幼稚園囉,轉去屋企附近返啦,佢即刻話唔好,又話都唔係太辛苦姐,好快行到,我聽到佢咁答,我好開心,因為真係冇揀錯學校比佢,佢真係返得好開心,好鍾意創價呀!
希望妹妹一樣啦!

醒目開學勳章

原帖由 Chickee 於 09-9-11 09:52 發表
早晨!
想問下低班各班今年各小組叫咩名呀?

我仔係第二組, 佢話佢果班分為 單車 A, B & 木馬 A, B。

其他班又點呢? (呢個問題其實係我阿仔叫我post上黎問下其他媽咪的, 嘻嘻...) ...

洛遙係千秋A組,我初初聽都覺得好攪笑架!

醒目開學勳章

原帖由 天藍 於 09-9-15 14:08 發表
all mama,

昨晚個風好勁成晚係咁吹到個窗砰砰、
珀珀嘈到我成晚訓唔到, 昊藍同昊爸
就好好訓, 真羨慕佢地何時段環境都
咁好訓, 我係好醒訓既人少少聲音就
會醒, 仲要醒左有排訓唔到真煩~
個風又走左, 又要趕返工,  ...

我琴晚好好訓呀,連洛遙4點走左入黎都唔知,係遙爸陪佢返房訓,我完全唔知有哩件事 ,我係一訓左就好難嘈得醒架!

醒目開學勳章

原帖由 muichujamie 於 09-9-15 15:41 發表
講開小朋友咳....
你地會唔會去萬X or 屈X氏買咳水比小朋友食架?

唔會呀,因為驚d藥會好重呀,之前問過e生,佢話成藥既藥會重d,所以食左好快好返,不過其實係唔好,因為咁細個食咁重,遲d就唔知用咩藥好!
不過我會睇情況,如果唔係太重病,我會等佢自己好!

醒目開學勳章

原帖由 子霖 於 09-9-18 23:47 發表
請問洛遙係咪同我個仔同一組呀. 佢叫盧卓岍呀.
我問亞仔.. 佢只係話自己第一組喎. 佢跟徐老師ga

岍個音係咪TIM呀?
如果係就係同組,我地上年見個面架,洛遙周圍跑,仲成日叫住你囝囝個名,又拖住你囝囝!!
洛遙成日都有講起你囝囝,上星期四要帶月餅圖片,佢話盧卓岍冇帶呀,所以冇大貼紙,不過洛遙跟方老師架!

醒目開學勳章

原帖由 maggiechu 於 09-9-19 08:05 發表
Hi!我個女同你是第一組,叫滑梯組,分A&B,B是跟徐老師,佢都係跟徐老師的。
我時常都係facebook嗰面,到時add你。  

你小朋友叫咩名呀?我個女係第一組,不過佢係千秋A組,同埋佢上次話仲有係長頸鹿組,可能係課室門口有長頸鹿啦!

醒目開學勳章

原帖由 cheuklokmom 於 09-9-19 12:03 發表
我都想, 又係稔緊吾知點帶佢返學 & 放學.  學校位置鬼甘吊腳  

我2樣都報左喇,因為我日日都自己湊,習慣左,都OK,不過如果2樣都收既話,就想附近搵比妹妹返下,因為學2樣就3個鐘喇,唔使浪費時間,一齊學左野,我同爸爸都可以拍一陣拖,希望2樣都收啦!

醒目開學勳章

原帖由 cheuklokmom 於 09-9-19 12:05 發表
mud泳喬參加左小童軍喇 ?  吾係最細都要5歲先可以參加咩 ?

係啦,我都想比洛遙返架,唔知去邊度有架呢?
‹ 上一主題|下一主題