用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 創價 2008-K1升K2家長, 我地過o黎繼續傾計啦! ...
樓主: 天藍
go

創價 2008-K1升K2家長, 我地過o黎繼續傾計啦! [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 AnitaHo 於 09-10-14 10:40 發表
係啦冇哂下文, 但我估老師啱啱忙完 出"兒童戲劇班"取錄信卦, 我女尋日收通告被取錄左 a2組, 好開心...
比多日時候,睇下今日再有冇聲氣先問老師...

...

我女又係a2呀,之後水墨畫,佢2個可以一齊玩喇!
聽日記得就問老師係咪有得參加先,不過一早9點返左去,下午又要返去,怕好攰呀,同埋只可以一個家長,咁妹妹同daddy冇得去~

醒目開學勳章

原帖由 AnitaHo 於 09-10-15 23:01 發表
好呀, 但係到時唔知點相認..
我女叫文慧  上午幼低第四組.  你女呢?

我女叫洛遙呀,係下午第一組!
等佢地自己玩,應該好快會熟~
文慧鍾意水墨嘛?洛遙話好好玩,不過好臭bor~

不過我地住得遠,一諗起要好早出門就驚,我地住天水圍架,而家返9:00am

你知唔知學校附近有咩岩3歲學呀?
因為可以比細女學,唔使浪費時間嘛,thx!

醒目開學勳章

原帖由 AnitaHo 於 09-10-16 00:24 發表
你有冇玩開facebook呀,  如果有, 不如你比 email address 我, 我@你, 果边都有D創價媽咪架..

我有開呀,不過冇upload野,因為懶,只係開左,haha~

[email protected]

醒目開學勳章

原帖由 子霖 於 09-10-17 00:18 發表
洛遙媽,
亞仔今日同我講. 佢同洛遙係公園玩得好開心呀. ^^

係呀,佢地係咁叫對方個名,跑黎跑去,好開心!
之後我問過佢,原來洛遙話卓岍係佢個好朋友,佢講左幾個名係好朋友,其他個d係同學,原來佢有分架bor,haha,真係大個女左喇~

sat表演亞女企係卓岍隔離,因為我hb拍左返黎比我睇,原來佢話好多人2公婆一齊去,早知就去啦,我有同佢返到學校架,不過之後我同妹妹走左咋~

醒目開學勳章

原帖由 子霖 於 09-10-20 10:09 發表
hahah~ 洛遙星期六嗰日公園都有同我講,卓岍係佢好朋友呀 ^^ 佢仲指住另一個,不過我唔識佢
係呀. 我係facebook 到,都upload 左段片呀,add 左之後,入黎睇吓la  ^^

...

你唔講都唔知佢同daddy去左公園tim~
我岩岩都睇左次呀,好開心,佢初初怕羞,因為佢知daddy拍緊佢,係度咬口指,不過一開始佢就跳得好開心,我冇諗過佢跳得咁好,因為以前返drama時,佢成日都跟唔到拍子架~

醒目開學勳章

28號去九龍仔公園,老師問我可唔可以做義工家長,我話左ok,唔知有咩幫手呢,驚幫唔到手tim,又可以睇到亞女平時同d同學仔一齊玩,真開心~

醒目開學勳章

原帖由 jk923 於 09-10-21 11:32 發表

係咩?如果有機會我都想去幫手喎。

係呀,老師8點幾打比我架,真係辛苦,8點幾都仲要做野~

醒目開學勳章

原帖由 AnitaHo 於 09-10-21 23:55 發表
Hi

I already add u (Natalielin), waitg u cfm me .. tks

我cfm左喇,一開就發現好多個等cfm,因為我唔係好識玩同懶,所以冇野睇haha~

醒目開學勳章

原帖由 RM1213 於 09-10-22 13:46 發表
想請問下各位K2嘅媽咪,你哋嘅小朋友喺學寫字方面情況如何?我覺得學校啲copy book(除咗英文)太少臨摹喇,要一個啱啱學寫字嘅小朋友臨摹完一行就自己跟住寫,實在太難喇!另外,你哋有冇捉手寫字? ...

我就冇捉手,不過佢真係寫得麻麻地,不過老師話唔好擦佢,除非佢寫錯啦,不過而家都開始好好多,之前真係好差架!

醒目開學勳章

原帖由 chy1015 於 09-10-22 14:18 發表

natalielin,
Oh, 太好lak, 真係會有義工家長架. 我要返工做唔到義工tim,學你話齌睇到阿女同d同學一齊玩,又可以識吓佢d同學仔真開心lak.

之前我担心阿女去廁所就咁坐落去or根本the public toilet 無小朋友廁所,唔 ...

係呀,每班有一位義工家長加一位老師去,希望幫到手啦~

洛遙講好朋友之中係有個叫吳珈璉架,佢話有個同學叫黃沛如成日都鍾意同吳珈璉玩!

醒目開學勳章

洛遙聽日跳絲帶舞,所以唔使帶野!
佢係屋企拎d長既布就fing一餐!

醒目開學勳章

原帖由 天藍 於 09-10-23 11:10 發表
natalielin,

你真係好有份做義工家長, 好羨慕可睇自己既
小朋友同同學仔一齊玩, 感受個份喜悅和熱鬧,
又可為學校出一份力真係好, 如我唔使返工都
好想做義工家長。
希望可快d聽到你做完義工回來分享你的喜悅
給我們 ...

係呀,我都好開心,因為岩岩個日係我既生日黎tim,可以同亞女一齊去活動,最哀細相機懷左啦,大機又唔方便,唔係可以影d相返黎分享下麻,我都有d緊張,因為未做過義工家長~

醒目開學勳章

原帖由 chy1015 於 09-10-23 13:29 發表

Wa ha ~, 原來有咁多表演項目,成個東亞運動會咁, 又游泳,絲帶舞,舉重,打功夫,仲有啦啦隊tim,好期待下次條片上網.

係呀,洛遙有講東亞運動會架~

醒目開學勳章

原帖由 子霖 於 09-10-23 22:52 發表
我都無捉手寫. 有時寫得好離譜. 我會擦左佢.
乜老師叫唔好擦呀? 亞仔都有同我講.. 我以為佢自己講咋

係呀,上年吳老師講架,最好唔好擦佢,唔好傷左佢個弱小心靈bor~

我都盡量唔擦佢,除非佢寫錯字啦!

以前媽咪做保母時,個d小朋友寫得好好,因為我成日擦佢,同埋佢放學返黎係自己讀書比我聽架,唔係我讀比佢聽,但佢都唔識,真係激c人,而家發現自己係eq低能

醒目開學勳章

原帖由 子霖 於 09-10-23 22:55 發表
洛遙媽.嗰日辛苦你la.
哈哈. 亞仔都好鍾意同吳珈璉 & 黃沛如玩. 仲有李柏毅呀

唔辛苦,我好開心有機會參與~
係呀,洛遙成日都講哩幾個名架,不過李柏毅相對就少d~

醒目開學勳章

原帖由 子霖 於 09-10-23 23:01 發表
你亞囡都好,佢都答你有份表演 (雖然答唔知)
我問我個仔. 佢話無表演喎,其實係有ga~,但到e家,我都唔知佢表演乜?

佢應該同洛遙一樣跳絲帶舞,因為亞女有講男仔到最後個姿勢係點,佢話分3行架,第一行坐地,第2行係跪,第3行係企
你問下卓岍呀!

醒目開學勳章

原帖由 天藍 於 09-10-27 11:16 發表
今日天氣唔太熱和涼, 仔仔今天學校旅行(九龍仔公園),
好開心~
昨晚和仔仔去超市買左好多野食, 今早帶埋個水壺、
小食.....上校車好開心, 好期待今晚返屋企同昊藍
仔分享旅行既趣事, 以家係公司個心都好想飛去九
龍仔 ...

我都好緊張呀,唔知聽日我要幫手d咩呢,我同亞女都好期待呀,我老公今日問我,佢可唔可以去,因為佢想陪我地,咁岩我聽日生日,佢找拎左日假,不過我唔好意思問老師呀,同埋一齊去好似唔係幾好~

醒目開學勳章

原帖由 jk923 於 09-10-27 17:55 發表
穎穎今日話玩得好開心呀,佢話有玩配對遊戲,攬大樹(佢話棵樹唔污漕,有一棵有蟻所以唔攬),重話有鋪地墊坐低野餐,有好靚的風景同天氣,重話我聽廁所有坐廁同踎廁。 ...

配對遊戲,攬大樹都幾得意bor
野餐.......記得上年洛遙話去慕禮道公園野餐,佢話真係笑死人,坐係地下度食野,唔知今年佢有咩唔同感覺呢?

廁所我都有d擔心,踎廁我驚洛遙唔識去,整到一褲濕晒,我未試過架,我諗緊使唔使帶埋旅行廁板去,因為佢好重,我冇力抱佢~

醒目開學勳章

原帖由 子霖 於 09-10-28 00:54 發表
洛遙媽. 生日快樂!

多謝~

原來而家卓岍唔係同洛遙同組喇,今日去做義工家長先知,之前洛遙都有講過,不過我記得吳老師話唔會轉組嘛?

我今日都影左d相呀,因為hb自己去左九龍仔join我,佢就影相囉,我就幫老師手睇住d小朋友,玩得好開心~

我地有訓下草地,摸下大樹,係草地上玩拋豆袋(即細個時玩拋手巾仔),係草地跑下,ms hannah唱下歌仔同玩狐狸小姐幾多點(不過當然係英文啦),仲有野餐,影下相,睇下花,行下個公園咁,好快就夠鐘走~

醒目開學勳章

原帖由 chy1015 於 09-10-29 14:14 發表
[quote]原帖由 natalielin 於 09-10-28 23:07 發表

多謝~

原來而家卓岍唔係同洛遙同組喇,今日去做義工家長先知,之前洛遙都有講過,不過我記得吳老師話唔會轉 ...

我唔知有冇同學仔笑佢呀,因為義工家長只係跟自己小朋友個組,其他組就唔知架~

‹ 上一主題|下一主題