用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 醫生,智力評估中心出錯,我小朋友是正常的(真實例子) ...
樓主: crabooo
go

醫生,智力評估中心出錯,我小朋友是正常的(真實例子)   [複製鏈接]

6437oooo 發表於 17-6-19 11:33
我個女都被那打素醫生評錯

其實是我有自閉  我個女正常   只是我個女細個時跟得我多  學咗我啲行為

其實醫生都係睇小朋友行為去評估有冇自閉症特徵, 如果你個女學左你既行為, 而醫生睇到佢有特徵, 就自然評估佢有自閉症,所以其實個醫生係冇評錯你個女, 只係佢既自閉症徵狀好轉或消失左姐。其實大左可再評一次, 冇晒徵狀,叫醫生幫佢除去呢個病名囉!
你已成年, 針灸未必有效, 之前研究都話針灸對6歲以下小朋友最有效, 大左效果減少。

wan628 發表於 17-7-6 16:57
自閉係有"踩界"例子,因為目前評估方式只係靠行為推斷,當然結果亦視乎當日小朋友狀態,所謂"踩界"就係唔係 ...

以我所知, 冇自閉症治療師呢科讀, 你應該是特殊幼兒老師再讀過一些ABA 同RDI 課程而已, 不用如此標榜自己好識治療自閉症吧!

wan628 發表於 17-7-9 22:22
當然係冇一科叫「自閉症治療」,令你誤會我曬命或者呃人,唔好意思,但我的確係同做相關工作。盲目信名定係 ...

唔好意思, 我只係唔想有家長誤會有呢種治療師既存在, 因為如果你是PT, OT 或ST可以直接講, 你話自己係自閉症治療師好易令人誤會你想有家長找你去治療佢地既小朋友姐。
‹ 上一主題|下一主題