用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自己動手做 profile!!
go

自己動手做 profile!! [複製鏈接]

我個人不大同意, 我係自己動手做profile的,好簡單有仔仔個人資料,成績表及課外活動證書, 一張相都冇的。結果考4間直資全部都收。

所以我相信都有好多學校係睇小朋友面試的表現及學校成績多過睇個profile做得好唔好, 如果兩個小朋友同分但因為profile冇咁好而考不到, 我反而覺得學校好有問題。

iwff

原文章由 KEITHRITA 於 07-12-18 11:51 發表

我感同身世, 自己動手做profile, 考5間全部都唔收, 請問可以提供有關資料, 我都希望有意想不到的結果!!!

煩請e-mail : [email protected]

我不是說不交profile, 當然小朋友的學業成績及課外活動對考小學固然重要的, 學校都會從中選學生。

我想說的問題係只要profile資料齊全供學校參考已足夠的了。若小朋友沒有特別學東西及證書就可能真的比較涉底。

iwff

原文章由 elok 於 07-12-18 16:28 發表
當然面試的表現一定是最重要的, 就算做profile, 自己做好, 比人做又好, 都要自己有足夠資料做先得, 如2人表現差不多, 一個份profile 中小朋友學不同的東西, 另一就沒有學或接觸過什麼, 如你是學校, 你會怎選? 學校睇 ...
‹ 上一主題|下一主題