用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Urgent comment needed!!
go

Urgent comment needed!! [複製鏈接]

ipro,

我仔仔係港同讀緊小一, 他讀得很開心, 我亦很滿意學校的課程同老師。冇錯港同今年9月會轉新校長, 因為舊校長合約屆滿, 我很相信學校的安排, 我選這校是對教學團體有信心, 不是因為校長而讀, 當然校長的質素都好重要的。家教會同學校都有好緊密的聯繫, 所以轉校長我一點都不擔心。當然外間一定有好多不同的說話, 只有用家(家長)才會明白的, 所以不要聽聞傳言, 要去證實才作決定。

真道我都有朋友讀, 讀得都開心, 學校應該係未行IB的教學的, 點解你唔去問清楚學校先呀?但我本人較喜歡港同的教學方法。你如果兩間都喜歡就選擇一間近家的就讀吧!

早日決定, 讓waiting 的學生可以入讀。

iwff

原帖由 ipro 於 09-3-22 23:09 發表
Hi all, my daughter will start P1 this Sep. She is admitted by both 港大同學會小學 and 真道 which we definitely cant decide which to pick. Can any parents share yr view?

Also, I got following questio ...

Charlotte_mom,

估唔到在這裡同你傾另一間學校。真道以往4月,5月都仲有簡介會的, 但它的收生過程比較長, 6月1st in 完, 10月才叫去2nd in (我見forum好多家長這樣寫), 所以等待結果過程都唔知有冇份2nd in的。我有幾個朋友讀緊真道, comment 有好有唔好, 各人睇法唔同, 最緊要家長同意學校理念及適合小朋友學習發展。

希望你仔仔都考到港同, 和家姐一起返學啦, 真道對你來說都幾遠喎。

iwff

原帖由 Charlotte_mom 於 09-3-24 11:21 發表
我女讀緊港同
細仔而家k2, 應該都會考港同, 真道亦係我目標之一(不過對我黎講好遠)
我相信2間都係開心學校, 我女讀港同讀到p3, 對於佢claim自己愉快學習, 活動教學, positive reinforcement等, 我覺得學校做得好好,  ...

係呀, 我識一個小一家長, 係舊年小一新生日前一個星期(大概7月)收到通知可以入讀, 佢即刻拿拿淋去註冊了。

iwff

原帖由 Charlotte_mom 於 09-3-26 10:46 發表
每年約1200申請, 其中400個入到second round, 再其中120人係正選其他waitlist, 只有好少好少會fail
經驗話我知: 入到second round, even不幸係waitlist, 只要努力d寫信, 總有機會(我自己都係waitlist入的), 始終最sm ...
‹ 上一主題|下一主題