用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (1) 05/05-26/11/2008
樓主: iwff
go

港大同學會小學家長 (1) 05/05-26/11/2008 [複製鏈接]

KooKoo,

我試下答你, 我朋友話適應週放12點幾, 都有校車接送的。

你是否好期待家長日 and 開學的時間, 我都係呀....

Cheer...
iwff

原文章由 KooKoo 於 08-6-6 09:47 發表

哦...原來仲有一班extra校車 , 又問番校車, 開學頭個兩週適應期, 學校會放幾點呀? 同埋係咪都有校車搭放學?

Kookoo,

其實我除了不想太早追校車外,亦都想有些親子時間,係車程上同仔仔傾下計,因為預計小學要早訓覺, 平日傾談時間相對會少(因為又要應付功課同溫書)。又可以每日返學校八掛下呢。

Cheer...
iwff

原文章由 KooKoo 於 08-6-6 10:59 發表

iwff, thank you, 係呀, 好多野都好期待.....我而家都有諗好唔好, 好似你地咁早上送佢返學, 放學就搭校車

kookoo,

唔係呀!! 已經比2/3價錢都唔得, 希望今年係另一間校巴公司啦。

Cheer...
iwff

原文章由 Charlotte_mom 於 08-6-6 16:27 發表
提醒一句(不過again, 出年都唔知仲係咪呢間校巴公司)
我女舊年都係自己車返學, 搭校巴放學的, 點知今年話唔得, 因為校車好full, 如果搭單程就要waitlist wor , 咁我唯有乖乖地搭晒2程啦....
...

BChu,

點解你post 咁多次呀,可否delete 哂佢呀, 好亂的。Thks.

另外Charlotte個女只係讀緊P2, 你有冇睇清楚我們的內容呀!!

iwff

原文章由 BChu 於 08-6-6 17:34 發表
Hi, Charlotte

我的女儿在9月入讀港大同學會小一. 但大坑道真光都會考慮.

最近聽聞有些港大同學會負面消息.

看文章得知你的女儿在港大同學會巳讀了六年.

港大同學會及真光有何意見.

請問你可以分享港大 ...

Cindy媽咪,

係呀。港同不用見家長的, 你小朋友若是主動的, 港同會幾適合, 面試完全係小朋友自己去面對, 好坦白講若家長面試都係會講好的一方面的(即係討好學校), 但小朋友面試係最真的了。

希望你仔仔考到心儀的學校啦。

iwff

原文章由 Cindy媽咪 於 08-6-7 21:21 發表
hello iwff,

你好....我囝囝明年小一,港同係我心儀的學校,因囝囝性格比較主動,所以想俾囝囝試一試....

我本來擔心怎樣應付面試,得知不用見家長 ...

...

Charlotte_mom,

我問了朋友的女兒(讀緊5年班), 她的校車係有單程的同學, 但冇話要後備。我估係因為我朋友住藍田麗港城校車冇咁逼, 可以坐單程吧, 港島多人坐校車所以有限制。

不過, 我朋友不滿校車在課後活動不會有校車回九龍區, 只有港島區, 因我朋友只用鐘點冇用工人姐姐, 每次都要麻煩同學仔的家長幫手接女兒,當然家長樂意的, 但她都不好意思了。

我朋友已向主任反映, 希望校車公司今年會做得好d啦。

iwff

Kookoo,

我又不是好清楚喎, 我要星期五才見到我朋友問, 又唔好意思特登打電話問佢  , 不如等Charlotte-mom答我們啦。

Cheer....
iwff

原文章由 KooKoo 於 08-6-10 14:43 發表
iwff, 我又問番閱讀書本嘅問題, 之前你話1個月要閱讀20本, 咁係咪每本都要做閱讀報告? 定係1個月要做幾多本報告?

你真係好付出呀, 其實可以付出比學校, 自己小朋友見到都好開心的。 希望有機會認識更多家長啦。

iwff

原文章由 Charlotte_mom 於 08-6-11 11:28 發表
呵, 我都試過返去講故仔, 時間係12:30-1:30, 所以要請上午假, 講完仲要飛的士返工, 成$100
不過見到d小朋友開心就咩都抵返晒

TSLiu,

多謝你呀, 將來呀仔問我普通話都可以上去條link都睇下d資料。

你記唔記得你囡囡當年係幾時有小一新生家長會的, 因為我見好多朋友的私校或直資學校都開始註冊了, 我好心急想快些收到學校的信, 早些安排小一入學事宜, 可以安心暑假同仔仔玩了。Thanks.

iwff

原文章由 TSLiu 於 08-6-14 21:18 發表
charlotte_mom, kookoo, iwff
有朋友俾咗條link我係有關普通話嘅, http://www.putonghuaonline.com/
嗰度有試用版, 即時發音或拼音等其他有關普通話的資料, 以後有問題就去睇吓可唔可以幫到手.

...

Kookoo, TSLiu,

我終於忍不住了, 剛打了電話問學校幾時會有家長會, 學校說應該係7月5日下午, 家長遲些會收到信的了, 我們可以到時見了。

iwff

原文章由 KooKoo 於 08-6-16 12:01 發表

iwff, 我同你一樣都係咁諗想知大約幾時有小一新生家長會, 嘻嘻...

TSLiu, 條link真係有用, thank you!!

係呀。我之前send email 去學校問冇回覆, 估不到我上午打了電話去問之後, 下午又有一個譚小姐用電話覆我email(用email比佢check到我係那一個家長), 我再問清楚家長日及新生日時間如下:

家長日: 2008年7月5日下午2:30-4:30pm(不用帶小朋友)
新生日: 2008年8月23日(帶埋小朋友返)
校務處的小姐說如冇改變, 很快會出信通知家長了。

iwff

原文章由 Charlotte_mom 於 08-6-16 15:21 發表
咁早? 我睇返舊年係8月18日wor(網頁有講: http://www.hkugaps.edu.hk/display.php?id=15&l=cht&year=2006-2007)
再之前果年都係8月尾wor, 唔通今年有d野改左

Kookoo,

7月5日不是一定不可以帶小朋友, 學校只係建議咋, 因為家長會兩個小時, 主要係比家長聽, 擔心小朋友悶坐不定, 所以可以的話不需要帶小朋友去, 但我相信都會有家長帶的。

iwff

原文章由 KooKoo 於 08-6-16 16:07 發表

7月5日唔帶得小朋友呀, 咁我要搵人幫手睇仔先得啦

zachnana,

我地係2008-2009年度的新生家長, 我地講緊9月小一的新生家長日係7月5日舉行, 不是2009-2010的學校簡介會呀。希望你明白啦。

iwff

原文章由 zachnana 於 08-6-16 16:59 發表
My friend sent a schedule to me that the three briefing sessions should be 12 July, 23 August and 6 September, all from 2-4pm.  Is the briefing on 5 July confirmed?  How would that be different to the ...

kookoo,

我問過朋友, 她說到小一時, 學校會問家長取針咭去打個支混合針的, 不用擔心。我之前都好似你咁以為自已忘記了冇打。

iwff

原文章由 KooKoo 於 08-6-16 17:05 發表

iwff, 我都明白, 所以都係要搵人幫手睇住兩個鐘, 佢地真係唔會咁有耐性坐係度, 另外, 我岩岩睇開我仔d打針記錄, 小一開學前係咪要打個支 - 混合針(白喉, 破傷風) 加強劑及三型混合小兒痲痺劑加強劑? ...

kookoo,

我朋友說係學校打的, 有姑娘去學校打, 我擔心我仔仔會喊, 佢都好怕打針的。 , 但係大個仔冇辦法的了。

iwff

原文章由 KooKoo 於 08-6-16 17:39 發表

係呀係呀, 我以為要係開學前打, 原來係開學後打, 咦...係學校安排佢地去打, 定係都係我地自己帶小朋友去健康院打?

Dear kookoo, TSLiu,

我今日都收到信呀, 好開心開始辦入學的手續, 我老公因返工可能不能到。唔緊要可以和你們相認!!!

希望今年校車安排滿意啦。

iwff

iwff & TSLiu, 今日收到港同封家長會信啦, 你地收到未呀? 7月5日下午2點半, 唔可以帶小朋友同去呀, 個日要交埋書簿費同學費, 仲可以見到你地啦 ... [/quote]

Morning TSLiu,

我有HK Bank戶口的,所以冇問題,你不如打電話去學校問下啦, 若真的需要用HK Bank 戶口, 可以早些去安排。

iwff

原文章由 TSLiu 於 08-6-23 09:10 發表
iwff & kookoo,

我都收到港同封家長會信啦! 7月5日見, 不過想問吓, 嗰張學費autopay form係唔係一定要有hk bank戶口呢? 我見張form巳經填咗hk bank. 我無戶口係呢間bank. ...

Kookoo,

我朋友的女兒話飯盒不好食的,其實普遍小學的飯盒我都知不好食,我已同仔仔講明要自動自覺去食飯盒,不要剩太多,若真係不好食,才考慮叫工人整飯盒,不過我覺得麻煩。

我都希望校車安排會好d, 我估會加價, 因為油費加了。除非校車係近我屋企上車,否則我都想送仔仔返學。

小一有四班,希望我們仔仔(仲有TSLiu 仔仔)可以一班啦,不過唔緊要,不同班問題都不大, 可以互通消息。

iwff

原文章由 KooKoo 於 08-6-23 10:12 發表
iwff, 係呀係呀, 終於等到開家長會啦, 個日可以相認, 我都希望校車安排滿意, 唔知校車公司和午膳公司會唔會轉呢? 又唔知我地個小朋友會唔會編埋同一班呢? ...

Kookoo,

飯盒當然可以小朋友自己帶去,不一定屋企人送去的,何況我住tko工人不會送的,都係睇下仔仔習唔習慣食飯盒先啦。

我昨天比過書單我朋友睇,應該齊哂小一的書了,因為學校仲有自已的校本課程,不用買的,所以有些是一下,我朋友說校本課程編制得幾好的,學生用得很開心及真係活動教學。

Charlotte_mom請你都比些意見我們啦! thks.

iwff

原文章由 KooKoo 於 08-6-23 11:47 發表

iwff, 我都係畀佢食飯盒架喇, 如果要整畀佢帶, 咁就頭痛喇, 咦....佢可唔可以自己帶飯盒返學校架, 定係一定要屋企人送去架? 另外, 我見到書上要買嘅書有幾本都係一下, 咁係咪代表上學期唔使用書本, 下學期先用? ...

kookoo,

我仔仔的幼稚園不會再有小一的家長會了, 仔仔正忙於為畢業禮表現彩排, 7月19日晚係理工綜藝館行畢業典禮, 之後就告別幼稚園升上小一了。

我都擔心仔仔開學會錯漏百出,不過係幼稚園階段仔仔係好留心老師上堂說話的, 成日提我要帶什麼回校, 及好喜歡描述學校生活我知,希望小學佢都係啦。

kookoo, 你有冇報暑期班比仔仔呀, 我只係報了一個魔術班及英文班比仔仔, 都唔知報什麼好, 又不想走出區外上堂。我會8月1日同仔仔去迪士尼酒店住一晚玩下, 不會出外旅行了。我已叫定仔仔暑假的空餘時間要做課外練習及努力練琴, 不要心散。

iwff

原文章由 KooKoo 於 08-6-23 13:09 發表

iwff, 咁d校本課程又幾好喎 , 我頭先係一個topic度睇到關於小一入學要準備嘅野(之前你都有係個度發表過), 我見有位媽咪, 佢仔間幼稚園已開左個小一家長會(我仔間園就會係今個星期六開), 佢畀左 ...
‹ 上一主題|下一主題