用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 2011-12家長招集區
樓主: ziyi
go

2011-12家長招集區 [複製鏈接]

等我來踩下場先。見到你地新一批家長可以係度暢所欲言, 真係好開心呀, 未返學已可以互相認識。

想當年未開這個小一港同 topic 前, 我要周圍找家長問意見, 又遇到有刻意抨擊港同的人, 幸好有Charlotte_mom 的意見, 令我信心大增, 所以我要求版主開港同的topic比家長有個落腳地。

你們新一批的家長係學校將來的棟樑呀! 有什麼意見都可以向學校反映的。

iwff

嘩! 真係開心呀, savoy 都出埋來一起傾, 她是港同係BK的元老級,她仔仔由港同小學升到書院中二了。你要繼續得閒上來比多D意見我地呀!
我12月4日唔得閒去開放日,但相信仲有好多機會的。今日明報都有刊登兩大版港同的廣告呀,我仔仔竟然有相登埋出來。哈哈!
iwff

原帖由 savoy 於 10-12-2 13:41 發表
好熱鬧呀 歡迎各位準小一港同家長,希望你地小朋友個個係港同快樂成長﹑認真地愉快學習(加個認真因為怕你地誤會學校的approach只係活動但學術未夠班)。其實任何學校都要學校/老師﹑家長﹑學生3方面配合,有良好的溝通 ...

嘩!ggoo , momohh 開了這 topic 就比你地可以相認了,囡囡又可以一起升同一間小學,真係開心呀!
iwff
原帖由 momohh 於 10-12-2 15:54 發表
哈哈...佢地兩個呢排好似行得好埋呀 ! 因佢地呢期好似坐埋一齊呀 !

ggoo,
我答你啦! 港同一班約 28-30人。
iwff

原帖由 ggoo 於 10-12-6 17:09 發表
momohh:
我都好開心認識到你,仲有其他港同家長,因為你地既意見好有用好中肯.(希望我女冇令到你女感到唔開心,因為我女是過度熱情,只顧自己,唔理人地感受.)
ziyi,希望你老婆隻腳快d好返.
charlotte_mum:
想問下 ...

回復 128# ggoo 的帖子

我只係答下咀架咋, 我一定唔夠Charlotte_mom答得咁咩盡。可以解答的一定答。

iwff

Charlotte_mom:
唔該晒,你是我地既港同百科字典,問物都解答到.(仲有iwff都是)

仲有飯盒錢,每日好似17.5元,你乘返上課日子,大概 200-300 幾百元不等。另外校車錢,過海就會費d過千元。其他雜費唔多,書部費每年唔同,小一大概千多元一年包哂。仲有學校課外活動都係幾十至百多元1個學期。
主要都係學費,飯錢,校車及書部費,雜費一年真的唔多。
iwff

原帖由 mimi1102 於 10-12-9 16:09 發表
每個月學費係 $2100, 雜費果d 我就唔係好清楚, 要等Charolotte_mum or iwff 回得你勒 ~

mimi1102,
我當初咪又係要解釋, 人人都問點解要去到咁遠呀?間學校好好架?..... 後來都唔講太多了, 只要我同老公都覺得適合仔仔讀已好足夠, 唔需要人去認同的。
d人成日話學校新, 5年又話新, 到現在差不多已10年都話係新, 同老牌學校永遠比較唔到的。
iwff
原帖由 mimi1102 於 10-12-10 09:31 發表
各位決定左讀港同的家長, 你地的心情, 唔知會唔會同我一樣, 好想快d 到下年九月呢 ? 我依家成日都會imagine 佢著左校服之後個樣 ..哈哈 ..

但係 ..另一方面, 當我開始話比人知我決定左港同之後, 開始要不斷 ...

我都覺得好煩呀, 成日都係講換校長的問題 , 有冇新鮮D既問題呀? 問到我都唔想回應呀。我地係用家都用得好安心, 唔怕比外人插喎。
iwff
原帖由 ziyi 於 10-12-10 13:08 發表
插來插去都是校長換了3個
毫無新意

另外,改返你回ggoo的回答,delete 引用啊

ggoo,
你住邊架, 要6:45上車既? 我住TKO, 要6:50分上車, 因為係頭站, 架車次次都早到6:40分-45分已到, 所以現在已慣了6:40分上車, 不過係樓下上車都好方便, 阿仔都習慣了。

小一及小二時我都係送阿仔返學,因為我係上環返工, 不過都要6:50-55出門口, 沿車會有親子時間傾下計, 訓下覺 。不過現在要阿仔去程唔坐, 佢已唔肯了, 因為唔捨得d 校車同學。
iwff
原帖由 ggoo 於 10-12-10 16:54 發表
momohh:
初初返學應該都會自己接送,因為自己接送可以遲d出門口,如果坐校車要6:45上車,對我來講早著d,自己送可以7:05出門口.

ziyi,
算啦! 我們無需再回應那個topic, 因為真係無謂比較的, 有家長可以不斷發言去講自己學校有幾好, 唔選擇會後悔, 我覺得最終都係留返比樓主自己去衡量決定吧!
都係在這裡發言開心好多。
iwff

原帖由 ziyi 於 10-12-12 11:26 發表
如果自信代表"白鴿眼"去看別人
如果自信代表"去所謂blue blood"
如果自信代表連SPC 跟SPCC是2所不同學校的簡寫都未分開
如果自信,代表眼光只有自己的狹窄
我想我不會要我的囡囡這樣
好學校不只一間,那些家長 ...

我都睇過, 其實書院部是真的有待發展, 我又不是太擔心, 有人讚書院好亦有人對它有不同的批評, 平常心吧!
iwff
原帖由 mimi1102 於 10-12-14 09:15 發表
今日無意中睇左中學交流個邊一個關於書院的thread, 睇完之後, 令我有d 心緒不靈, 唔知大家睇完之後會點睇呢 ?

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... 6887&extra=page%3D1 ...

mimi1102,
之前有個家長savoy 係書院家長, 佢仔仔由港同小學直升至現在中二的, 聽她的意見書院都是一直發展中, 她仔仔都讀得好開心。其實你女女將來升中時, 書院都已經有哂公開試成績及入大學比例, 發展一定比現在更成熟, 所以你到時再考慮是否升書院部都不是大問題。
iwff
原帖由 mimi1102 於 10-12-14 09:35 發表
我都明一間學校都一定有人話好, 有人話唔好, 好似小女依家讀緊的幼稚園, 當年响 BK 亦都比人鬧得好勁, 但係我自己一直有個信念, 所以有D "一意孤行" 比佢讀左依家間幼稚園, 到依家K3, 我覺得我的選擇係正確的, 而且 ...

ziyi,
我都見有其他車線的投訴, 但我仔仔坐了3年TKO線, 都算冇乜大問題 , 可以放心。其實每間學校的校車線都會有不同的問題了, 學校盡量都會幫手。 睇下下一年會否投標另一間校車公司啦, 分開線做會比較難的。
iwff
原帖由 ziyi 於 10-12-15 11:54 發表
Charlotte_mom
其實我反而擔心校巴的問題,好似樓下那topic-校巴咁
都有一些家長對校巴的質數好多意見
我見有些學校是以線來投的,即不同線不同公司經營,有競爭,有進步
好過一間過,這是八卦下
...

我仔仔已小三, 我可以講港同一d 都唔"HEA", 只係學習方式唔同。有時真係好討厭其他不是讀港同的家長對港同不公平的批評, 已經選擇唔回應出面的topic, 但在這裡我就一定要同準港同的家長講, 港同一定係你們小朋友學習愉快的地方。唔好受別人影響, 真係愈講愈嬲。

iwff

ziyi,
我都唔會回應的了, 講幾多都冇用。
我仔仔當年K2開始係香兒上普通話班, 上了兩年後讀小一, 普通話上堂完全沒有問題 , 好多時仲話返我發音唔正添。

我仔仔係寶林讀普通幼稚園, 英文底一般, 但有工人姐姐, 所以他很夠膽講英文的, 港同就是喜歡夠膽表達, 唔怕錯, 再從錯中學習, 現在要仔仔睇1本60頁的 Chapter 英文書並不是問題,  只是他會較喜歡選擇中文書。

另外, 仔仔都有學琴, 係柏斯學, 現在是3級, 不過因為3級開始要用更多時間練習, 多了技巧上的練習, 有時阿仔會偷懶的, 但阿仔又不想放棄學琴, 所以我都會比佢學, 幸好學校功課不是太多, 阿仔仍可安排有時間練習。

我覺得小一前的暑假要訓練小朋友早點訓, 如何處理日常書包的執拾, 學習寫手冊等。阿仔最初小一成日倚賴學校有內聯網手冊, 所以冇自己寫手冊, 比我鬧他才肯慢慢改善了, 因為內聯網的手冊有時老師都會有漏的, 所以一定要小朋友自己寫手冊。

仲有培養小朋友睇書好重要的, 無論中文或英文, 對小一開學都很有幫助。

iwff

原帖由 ziyi 於 10-12-20 21:30 發表
算啦,可能我得一個囡囡,入了適合她的港同後,我都開始少了係那邊,因為對我來說,再也不用update什麼學校,什麼資料了
反而上來吹下水,看一下需要準備什麼出年小一
看一下課外活動/小學離談多一些
當年你點幫你囝囝準備 ...

年尾公司特別忙, 所以少了上來同大家傾。就快2011年了, 祝大家新年快樂, 身體健康 , 小朋友快高長大, 聽聽話話 !

又係我呀。係呀唔一定 net教英文的,我仔仔一二年班係中國臉孔母語係英文的老師教(ABC),今年3年班係香港人教了.不過上堂一定係講英文的,放心。

iwff

原帖由 mimi1102 於 11-5-18 17:02 發表
oh ...o ~~
‹ 上一主題|下一主題