用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 係咪唔係咁易考到英國大學獎學金?
樓主: rubycourt
go

係咪唔係咁易考到英國大學獎學金?   [複製鏈接]

Ruby1219 發表於 17-10-10 08:57
我諗樓主女兒是也有興趣讀醫?
我很反感那些父母一見孩子"讀得"就期望甚至要求孩子讀醫!甚至聽過有孩子自 ...
同意。我亦聽過有孩子因為唔想讀醫,所以故意考差少少,希望岩岩唔夠分,唔駛被迫去讀。
其實如果無興趣夾硬去讀的話,真係會好辛苦。唔止話讀果陣讀得辛苦,之後成世做醫生如果唔係真心鍾意的話真係會好難頂,雖然收入及地位會好好。

rubycourt 發表於 17-10-10 09:24
其實有d咩科讀係邊度可睇?我問過d升學中心話大學學費加生活費一年30萬,如牛、劍就4X萬,是嗎?你孩子是 ...

倫敦的大學唔會比牛、劍平,因為倫敦住宿生活費超貴。

PenguinQQ 發表於 17-10-10 10:58
牛劍學費連生活費是要每年4x 萬的。如果成績好的話,可以申請獎學金如香港政府提供的卓越獎學金等。
...

香港政府的卓越獎學金唯一唔好既就係一定要返香港做野,唔返就要還錢。

另外仲有少數獎學金可以申請,例如陳廷驊基金會、或者郭氏家族都好似有,不過每個都只有極少位。
詳情係牛、劍網站都應該可以搵得到。

PenguinQQ 發表於 17-10-10 17:34
補充一下,Swire 太古也有奬學金供申請去英國大學的

係呀,Swire 牛津果個獎學金好似一定要報某間 college 的。

PenguinQQ 發表於 17-10-10 17:43
完全正確

不過一月出 conditional offer,二、三月要申請呢的獎學金,有的又要寫文又要 interview,同一時間又要準備四月 DSE,孩子都幾辛苦。

孩子如果花唔少時間係獎學金申請,搞掂晒獎學金,但係最後因此係 DSE 失手 meet 唔到 offer 的話就真係好慘。

Ruby1219 發表於 17-10-10 18:25
想問呢啲獎學金係咪都要喺響港讀中學考入英國top U?

如果小朋友已經響英國就無資格?

記憶所及應該全部都係要係香港讀中學,包括香港政府卓越獎學金既 undergraduate program 都一樣,係去到 postgraduate program 就可以唔駛。
‹ 上一主題|下一主題