用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 08-09年SFA小一家長情報站
樓主: 小B維維
go

08-09年SFA小一家長情報站 [複製鏈接]

1D班有旅行D相睇啦! 快D去睇啦!

use Mandarin teach Chinese? ---> YES
How many homework everyday? ---> 同其他學校差不多
Is it Ok for your kid? 小朋友幼稚園已有功課,默書, 一段時間後已適應

原帖由 christyltl888 於 08-12-2 11:14 PM 發表
想幫小囡轉讀SFA小一,現讀中文小學英文程度太淺,功課太多(工人幫唔到我),日日好遲瞓. Is SFA teaching all in English (except Chinese)? use Mandarin teach Chinese? How many homework everyday? Is it Ok for yo ...

我都見到維維背影...
維維話...幾...悶...但好開心...

講樣好笑野俾你聽...   
我買了2大包糖俾維維, 叫佢旅行時請小朋友食, 驚佢派幾粒俾小朋友就留比自己(有排都食唔晒...食到爛牙...), 就叫佢請晒小朋友食...點知...
...問佢d糖好唔好食...維維話...我請晒小朋友食, 自己冇食...佢話係我叫佢請晒小朋友食, 冇叫佢食喎...

原帖由 nicki 於 08-12-3 08:40 PM 發表

阿老師做咩成日影人背脊??
阿女話去旅行o個 日好悶wow
維維有無話好無玩??

我聽完後都唔知好嬲定好笑

維維話…(1D)…
用紙剪成唔同形狀(e.g.圓形), 放於畫紙上, 再用粉彩油圓形的邊, 取走圓形

維維未做架唔知係唔係咁做

原帖由 mabelclarice 於 08-12-3 11:09 PM 發表
維維好可愛喎!!

請問1a手冊寫12月8日要交印出來的藝術, 畫紙就有一張,請問你們知唔知道是做甚麼呢???

Classroom Area à Classroom Tools (Photo Album)

原帖由 mabelclarice 於 08-12-3 11:27 PM 發表
請問哪裡有旅行相看?

瞓左12個鐘 ...佢真係好倦喎   

原帖由 Orange 於 08-12-4 11:32 AM 發表
小B,維維請了一粒糖給我仔食,亞仔話好食,多謝!您就好啦,維維咁聽您話.
我問亞仔旅行好唔好玩,佢話果度沒野好玩,叫我唔使去(因之前我話比佢知我都未去過),不過又係話好開心.
平時亞仔每日放學回家都好似餓鬼咁,比mud ...

5張咁小
1D41

原帖由 Woon-Woon 於 08-12-4 03:16 PM 發表
我都睇左相喇, 1A 班得5張相咋, 好小, 以前幼稚園果陣就真係每個活動都多好多

好彩有你提我地, 維維都唔記得講
恭喜你 你囡囡考第1, 真係好好好好叻囡呀!

原帖由 kmylau 於 08-12-13 10:41 AM 發表
1D 班班主任話Christmas Party小朋友交換禮物價值20 - 30元, 無帶就無得交換架啦!

係sfa網頁話我知架

原帖由 kmylau 於 08-12-15 10:28 PM 發表
小B維維:

Sorry, 我並不是每天BK. 遲左覆你, 其實我個囡都系選擇性地話比我知, 唔同以前幼稚園, 而家好多野問佢都唔肯講!

至於考試成績...... 你點知架???
其實大家都同我一樣同埋小朋友付出左好大好大既努力讀書 ...

多謝
維維唔係拿到conduct第1呀...應該係根據姓名排次序架

原帖由 Central 於 08-12-16 04:21 PM 發表
小B維維
恭喜你呀 維維好叻好乖,佢攞到conduct全班第一名呀 恭喜恭喜

唔好咁客氣啦 大家同學仔要互相幫忙嘛...下次到我麻煩你啦

原帖由 nicki 於 08-12-16 09:22 PM 發表
維維媽
唔該哂
我囡有功課交啦
nicki

我都想知係咪放1點

原帖由 nicki 於 08-12-17 07:34 PM 發表

Handbook寫 數測至圖形(一)中文

另外, 有無人知 19/12 OUTING 著校服定體育衫? 係咪一點放學?

會唔會...

cb = copy book

...1D要做copy book...

原帖由 christyltl888 於 09-1-2 06:18 PM 發表
小囡是插班的.請教1A班家長:
今日功課 Eng cb (P.1-2) [cb]是什麼?
可以pm 電話 以便查詢嗎?

1A - Miss Leung
1) Gordon - Gordon
2) wendyyy - Jasmine
3) woon-woon  - Sharon
4) Central - Enoch
5) mabelcl ...

我都去呀! 到時相認呀!!!

有冇1D同學仔去呀?

原帖由 Woon-Woon 於 09-1-6 07:02 PM 發表
我都去呀, 仲一家四口, 如果可以你地都去啦, 到時我地可以相認, 無咁生外呀, 而家响學校就算撞到你地都唔知, 我咁到時唔會話要分班玩掛, 4班撈埋一齊我地就可以一齊玩, 一齊傾

...

維維都冇...

原帖由 fatguy 於 09-1-6 09:00 PM 發表
各位的 1 D 家長,

請問今天有沒有收到 Eng. Dict 10 的簿. Handbook 有寫 "Sign and Corr Dict 10". 但小女書包內沒有﹐她說沒有派.

擔心她唔見咗

me 2

3版

原帖由 nicki 於 09-1-8 07:06 PM 發表

我尋晚已經scan哂LM 入面D revison 入電腦, 再print出來阿女做, 尋日無咩功課就有時間做, 今日要做3版copybook, 實無時間做啦

維維話...著校服 / 便服都得

明天見

原帖由 OtwoKids 於 09-2-14 08:14 PM 發表
有無人知道明天要穿校服嗎

咩原因呀

原帖由 nicki 於 09-2-14 05:17 PM 發表

Oh SORRY!!
原來更新左
CENTRAL o岩
考少幾個chapter 真係好

otwokids
我send左去 pan 媽媽個a/c 度...
原來咁的原因我地班d英文默書特別深又特別多功課啦 ...

Woon-Woon      #76
Wendyyy           #77 & 82
Gordon              #72
Twinsbb             #75
christyltl888       #81
維維                   #117

同你地相佢好遠...

於2月6日...網上手冊...

更新 : GS Assessment 2 (20-2-2009) Book 1B Ch.3-8, Book 1C Ch.1-4

冇派任何紙架

原帖由 christyltl888 於 09-2-14 01:01 PM 發表
係喎,唔記得派咗tim.但nicki同central有啲唔同,係咪更新咗? 但阿囡尋日冇收到更新版喎,有冇媽咪收到? email比我呀唔該, [email protected]

‹ 上一主題|下一主題