用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 加拿大留學討論區
go

[加拿大] 加拿大留學討論區   [複製鏈接]

回覆 祖兒媽 的帖子

呢個post 咪可以大家一齊討論
7月底會飛, 我想問下各位JM,  SP批左5年, Student Visa 係咪都5年?
你地會比幾多cash 仔女帶去?
飛機wifi 在邊度買? 韓國轉機時是否仍可用wifi 至加拿大落機?

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

我女去讀中學
我今天問Air Canada, 佢地話Wifi 可以由香港. Soul. Vancouver 都可用, CAD25/一程, 在飛機上搜尋到AC wifi 按指示信用咭付費就可接駁wifi .  問題黎喇, 我女一個人去, 14歲又怎會有信用咭? AC CS都答唔到我。

回覆 IH 的帖子

如果香港出的咭只有15/30日數據咭, 到加拿大落地即用, 另一款可打電話, 但係香港號碼以漫遊方式打的, 無加拿大號碼的。 所以在鴨寮街買了30日數據咭 $130, 到加拿大再上台出號碼咭

sa2005: 我都開左one戶口, 好似好方便。
加拿大入境暫時不用做核酸, 但出境前72小時內要上網申報疫苗記錄。

我女早兩日一個人入境溫哥華, 以下小貼士比大家參考
1. 72小時內上ArriveCan app申報疫苗記錄, 然後在機埸櫃面打開已申報的arriveCan比櫃位, 亦需要比疫苗記錄正本職員睇, 不接受安心出行的電子針咭。 當日勁多人, 一定要做電子登機, 帶筆, 最好早3小時到機場
2. 行李限23kgs, 我女28.Xkg, 收左CAD100, 佢話一般25kg內都唔另收費
3. AC wifi 要入到機艙先可以search and buy, 我女用附屬咭visa買唔到, 空姐叫佢比銀行咭用密碼去買, 我叫女唔可以亂給P.W. 所以最後無買
4. 落機有個電子櫃位要 scan passport, 然後出一張入境飛仔再向前行, 有職員在幫忙在輸送帶拎行李上車仔
5. 再之後去chop visa, 問左3個問題: 名? 報邊間? 住邊度? 走得, 行李都無睇過
6. 隨身行李有notebook, i pad, 轉頭, power bank, 無check 過
7. ETA letter 同SP letter 要printed出來交比職員
8. SP批5年, 但Visa 只批一年, 要每年續。 (呢part請教下有經驗的JM, 續 visa 要否睇bank statement? 有咩注意? 申請程序? 提早幾多個月要續?)

1209yoyo    發表於 22-8-2 08:38

沙律 發表於 22-8-3 17:20
請問依家入境會有stamp嗎?我女上年入境時沒有stamp的,那怎續SP (emoji)
有印chop 在visa, 也另有一張A4 study permit 正本。

沙律 發表於 22-8-1 14:34
請問在border office 等了幾耐才出到student visa?
入到去border office 只要5-10分鐘走得, 但前面有好多人等拎行李同排隊入去房仔。 落機到出機埸大約2  hours.

LikLik 發表於 22-8-3 08:05
我女上年係ETA批咗5年,Study Permit 批咗一年。 所以唔知係咪一樣。 續SP 都係上IRCC online填Form交文件 ...
好彩你有經驗, 我都即刻叫阿女比番 SP copy 我先。 thank you LikLik

沙律 發表於 22-8-4 11:29

Chop在visa是怎樣的,阿女用eta入境只有A4的study permit。
更正: 是鵝旦印CHOP 在passport (不是 Visa) + 4A document 1張

Chinnie2005 發表於 22-8-3 10:58
亞仔04/2021申请
批到30/09/2024
剛剛好讀完中學
請問阿仔係選IB? 還是 local 考試制度? 高中選科怎安排? 安興趣? 分數?

想問一問, 入境時給予的eTA及SP letter, 人已經入境, 也在passport chop 左visa, 現要轉機去安省, 咁呢兩張信仍要比安省入境睇嗎? 另eTA及SP letter要保留至下次出入境嗎?

twhkleung 發表於 22-8-9 11:22
1. 每次入境都要出示eTA, or Visa, 2. 如你在Vancouver入境, 檢查完你封 SP Letter後會發出張如下圖的靚靚S ...
清楚, 唔該晒 twhkleung

9月1號開學了, 你地仔女起行未?

洋蔥頭媽咪 發表於 22-8-4 16:47
PM 你
我都想要開戶資料, 唔該晒洋蔥頭媽咪,

祖兒媽 發表於 22-8-25 16:08
請大家幫忙睇下準備的文件啱啱啱

學生入境加拿大帶以下文件:
1. 學生都有eTA letter, 要print出來比入境彤睇2. covid疫苗針紙正本
3. 出世紙, 証明父母關係
4. 出發前做定電子登機
5. 帶定原子筆填行李帶

我女有蓋印在 passport, 也有SP  A4文件兩樣

洋蔥頭媽咪 發表於 22-9-26 15:28
好耐冇入嚟,分享下先,加拿大數據一向都好貴,就算最近 Back to school 優惠,平極幾乎都要$45 10-15GB甚 ...
阿女用FIDO, 頭一個用CAD40有10GM+1000分鐘IDD, 後來發現唔夠用, (因為加拿大地大又唔熟路, 好多時開google map搵路, 又邊行邊聽歌, 碌IG), 所以未夠一個月就改番用CAD45/25GB, 但無IDD。阿女話唔使就住就住, 方便好多。
FIDO 不用簽約, sales係香港人在加拿大, 有問題可以隨時whatsapp問佢, 又可以選手機號, 如果有用家 refer, 即用我女做推薦, 雙邊都再有優惠。 開加拿大電話咭好快, 可以在香港取咭, 一落機即用。

大家如需 refer及sales contact, 可以PM我。

洋蔥頭媽咪 發表於 22-10-1 21:34
畀多少少資料你,我仔過到去發覺其實只係幫佢開咗個 chequing account, 匯款就已經到曬入咗戶口, 當日銀 ...
阿仔真係好乖, 抵讚。 佢過去讀邊科?

小時了了 發表於 22-10-15 12:44
啱啱申請加拿大 嘅agent 通知,其中一間 College 出咗 conditional offer 俾孩子,11月14日前交 deposit,   ...
呢個方向好好, 又趕到尾班車, 太理想了。
我女而家先中學, 2026就趕唔到了, 希望stream A後面會有延長。

dlam141231 發表於 22-10-16 04:54
回覆 siujanjan 的帖子

https://www.youtube.com/c/MissNillisClassroom
Miss Nillis 的資訊真係好有用, 昨日聽佢講歧視個Topic 都好中肯。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊