用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 有冇人收到播道書院取錄信,請發表?
go

有冇人收到播道書院取錄信,請發表? [複製鏈接]

收左啦!收左啦!啱啱返屋企撞到郵差派緊信,等佢派完即刻睇,好開心呀!

希望大家都快D有好消息!

[ 本文章最後由 bbdou 於 07-9-29 13:39 編輯 ]

cookie99,

唔好灰心,仲有第二輪,我記得有家長話佢兩輪都唔得,但係後來都用誠意感動到學校,最後收左。我都唔係基督徒,我相信宗教唔係一個因素。失敗乃成功之母,你有左第一次的經驗,第二次表現會更好!加油!

原文章由 cookie99 於 07-9-29 14:46 硐表
just receieved lar:
but it's a reject letter
I can't believe it and I even haven't think of it.
But it's true and I need to accept, may be God really already prepared a most suitable school f ...

雖然我個仔被播道取錄,但我也是摸不著頭腦,不明白播道為何收他!

我是9月4日才交表的,所以我認為交表日期不是一個因素。

面試當日我們坐的的士因為唔識路,所以遲左少少,不過沒有影響面試的時間。

面試後個仔話老師有用英文、廣東話同普通話問佢野,佢話老師問佢野佢都有答,都有D唔識,但係佢有話俾老師知佢唔識。我個仔係屋企同幼稚園都係講普通話,每星期兩日會返國際幼稚園下晝班,所以普通話完全沒有問題,但英文只是一般。

家長面試部分,我地答:
1.為何揀播道:因為認同校長同學校的教學理念,上網看過正就讀播道小朋友的家長對播道的評語,認為很適合自己的小朋友,期間老師問是否看BABY-KINGDOM.
2.作為家長,如何處理小朋友爭執:首先向小朋友了解事件經過,再向老師了解,因為小朋友未必可以完全正確說出事件經過,再視乎情況處理。
3.作為老師,如何處理小朋友爭執:了解事件經過,再作處理。
但在回答第2及3時,我強調會顧及小朋友自尊心,即使小朋友有不對的地方,亦不會當眾責備,只會與小朋友講道理,令小朋友明白他的行為有甚麼不對的地方。

值得提的是,我們一見到老師,老師問我地小朋友幾大,我地話係2002年12月,老師即話,咦,細仔喎,希望佢係果邊表現好D啦,不過家長係呢到都可以幫佢攞到D分的。

之後同老公傾返,覺得家長面試時間太短,我地都講唔晒想講的野,所以跟住寫左封信俾校長,詳細咁寫左我地對播道同校長的認同,同埋我地平時教小朋友的方法。

corliss_yu,

校長是會在門口睇小朋友返學的,上次我封信都係老公親自攞去俾校長,學校係8:25上堂,上次老公係門口張望左一輪見唔到校長,等小朋友排隊至見到校長,小朋友上晒課室校長準備上樓時,同門口的security講想俾封信校長,咁老公就沖左入去,俾左封信俾校長,校長仲即時拆左來睇左少少,同埋同老公傾左幾句。希望你小朋友都可以入到EC!

原文章由 corliss_yu 於 07-10-7 15:08 硐表
freddielau :
死火 !! 我阿囡的 Profile 已取回,因為我想親身再交多一次給校長,希望有機會給校長親眼睇 o下,請問校長係咪真是會在學校門口迎接學生,時間大約幾點呢 ??

...

[ 本文章最後由 bbdou 於 07-10-7 15:49 編輯 ]

老實講,申請表上填的資料一定是取錄學生會考慮的因素,但係佔幾多比重,冇人知,我個人認為家庭背景對小朋友也是很重要的,如果家庭成員無法俾到一個與學校教育理念配合的環境,就算個小朋友幾叻,學校都未必會收。但係如果配合得到,即使小朋友面試時表現唔係太出色,學校都可能覺得日後家校配合可以令小朋友有進步同改善的空間,而取錄該位小朋友。我並唔認為學校收生將家庭背景作為其中一個考慮因素有甚麼問題。
呢個世界就係咁,你揀學校,學校揀學生,學校唔揀的學生並唔代表果D學生就係唔得,只係學校覺得佢揀左的會更加適合學校,而且,學校長話,咁多人申請,學位只得咁少,要取捨其實都係好困難的一件事。希望大家的小朋友都可以入到合適的學校。

原文章由 Gennica 於 07-10-7 11:26 硐表
我的小朋友也被EC 拒絕,初初都好失望,但現在反而開心,因我知道他們不是看重當天的面試去取錄學生,而是看家景如家庭的收入,媽媽有否工作等,我覺得他們的收生準則十分有問題,入到也不是一件好事,所以我已為我的小朋友選擇了其 ...

corliss_yu,

我仔仔明年9月至入讀EC小一,你唔好灰心,只要盡左力就無愧。我仔仔性格都係較怕羞內向,仲係12月出世的細仔添,其實我都冇諗過EC會收佢,仲已經預左第二輪再入FORM申請,點知第一輪就收左,我地真係喜出望外,希望你的誠意可以打動學校,我仔仔可以同你囡囡做到同學!

原文章由 corliss_yu 於 07-10-7 16:57 硐表
bbdou :
謝謝你的回覆 !!
想請問你,你的小朋友是否已入讀 EC 呢 ?? 唉 !! 我的小朋友連 waiting list 也沒有份呀 !!
我阿囡是一個好怕羞的小朋友,當日去 in EC ,阿囡細細聲同我講:「媽咪,我好想讀呢間學校呀 !!」我跟她說 ...

你點解會知EC係看重高收入同優先取錄不用上班媽媽的小朋友呢?我仔仔都係第一輪被取錄的,但我係要返工的媽媽喎,仲係工作頗忙的媽媽添,至於收入,我唔敢話自己收入係低,但係都唔係好高收入喎!

原文章由 Gennica 於 07-10-7 22:15 硐表
[quote]原文章由 Snowberry 於 07-10-7 20:38 硐表

我都覺得家庭背景是好重要,因為對孩子成長及學習,如學校看重這點是可以的,但是他們不是,他們是看重高收入的 ...

咁你有冇同佢傾兩句,講出你的誠意呀? Good luck to you!

原文章由 corliss_yu 於 07-10-10 17:29 硐表
昨天早上,我去了 EC,我真的見到校長呀,當時,他手上已有五份 Files ,我立即上前遞上我的 Files,不過,我太緊張了。

corliss_yu,

please check PM.

原文章由 corliss_yu 於 07-10-11 21:01 硐表
bbdou :
有講兩句,不過,我唔係好識講 o野。

我都有咁諗過架,因為咁啱老公轉左份工,可以同校長打完招呼至返工啱啱好。唔知會唔會由聽日開始,每朝都有幾十位家長輪住同校長講早晨呢!

原文章由 Dennisk 於 07-10-11 23:39 硐表

唔緊要架,我係你就日日晨咁早去同校長講早晨(只係講早晨都得架喇),講到校長都認得你為止,日日去風雨不改,你話佢想唔收你個小朋友都唔得喇。 我上年如果apply唔得,都有咁架計劃架。 ...
‹ 上一主題|下一主題