用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 08年9月準小一
樓主: 心心
go

08年9月準小一 [複製鏈接]

我都來報到,我個係仔,琴日已經寄左學費支票俾學校,家長日嗰果日撞正我搬屋日,到時實踢晒腳,如果嗰果日你地見到個披頭散髮,成身臭汗的女人,嗰個就係我啦!

Hi bignose,

將軍澳實在冇乜盤啱我地,因為我有兩隻狗,所以我地揀左搬去清水灣上洋村,等遲d我搞掂間屋見得人時,請大家過來燒野食或者大食會,等我地家長同埋d小朋友都可以認識下,結交多個朋友!

原文章由 bignose 於 08-6-18 11:18 發表
hi 各位
我仔仔叫Ansel
唔知有冇機會同大家同班

bbdou
你搬去邊? 係咪tko內呢?

我地租嗰度交通都ok,行兩分鐘就出到清水灣道,有小巴出將軍澳、坑口、寶琳同藍田地鐵站,有一架巴士出彩虹。

我地問過校車公司,佢地話西貢的校車路線係會就返小朋友屋企最方便停車的地方上落車,所以我諗校車應該冇問題。我同老公就會搭小巴出將軍澳。

不過買餸就麻煩d,我地諗住一個星期買一次,一次過買一個星期的餸,不過唔知可唔可行。

原文章由 bignose 於 08-6-18 13:11 發表
bbdou
我都覺得係tko搵屋好難
曾經都諗過搵村屋
但又怕交通唔方便
上洋村有冇校車到?
平時你地點出入?

梗係歡迎啦,人多d熱鬧d嘛,不過夏天BBQ好熱喎,一係搞個大食會先,等冬天至搞BBQ!

原文章由 Dennisk 於 08-6-18 16:30 發表

這所學校真係有唔少家長,都是因為為了子女返學而搬進TKO,我自己都是其中一個。 這裡又真係幾好住!

好似有人話攪掂佐新居會攪BBQ,唔知受唔受出年升P2架小朋友玩呢? 我個囝最愛BBQ(不過佢只係仲意玩...)

...

我去瞓啦,早抖!

我地舊年12月去日本旅行時,老公因為計錯數而買左個日本小學生書俾阿仔,希望佢好好愛惜,唔好咁快爛,唔係就赤死我啦!

另外我想問下EC課外活動有冇中國武術?有的話係搵咩人教?麻煩知道的家長講來聽下,因為阿仔想學中國功夫,如果學校有就唔駛去出面搵。謝謝!

原文章由 Dennisk 於 08-6-19 14:35 發表

囝囝用緊的書包,好似係一隻C字頭澳洲牌子的護脊書包。不過買書包最緊要還是配合小朋友的身型,要小朋友背上身,之後再內放一定重量的東西讓他試清楚才購買。家長如果身材跟子女差不多,也可以自己也試試背上後的感覺。最 ...

我宜家係新屋啦,等陣沖個涼就去家長會啦,D野慢慢再執,仲有冇人join大食會呀?

今次大鑊,家長會當晚問左校車公司,竟然話校車唔會經我新居,激死我!請問有冇人知道有冇行清水灣的媬姆車呀,有的唔該PM個電話俾我問問呀,好耐都唔該!

唔該晒,我會打去問下,希望盡快搞掂!

原文章由 peterpanmama 於 08-6-29 23:45 發表
bbdou,
Pls check PM.
Hope this one can help you.
(Pls forgive me that I can't type Chinese now)

今朝返工見到有架媬姆車係屋企出面開車,吉車來喎,唔知又去唔去播道呢,老公話聽日早d係門口等司機問下佢。

我地本來琴日去買校服,但係落大雨,阿仔又瞓左覺,所以冇去,搵日放工趕過買至得。

我有個好朋友都住係怡心園架,我6月14日收鎖匙,佢地一行大約20人當晚已經過左來燒野食,佢個仔生日會,跟住啱啱過左的星期六,即係我搬屋之後嗰日,又過左來燒野食。

原文章由 bignose 於 08-6-29 22:11 發表
bbdou
真係登你煩啦
希望快d搵到車.

我會7月中搬去怡心園
今日仲買左校服tim

仲未問到呀,聽朝問下門口嗰架先,再唔得就早D去EC門口睇下有冇媬姆車,逐架問下咁,真頭痕!

啱啱今晚又BBQ,已經係第三次啦!

原文章由 bignose 於 08-7-1 16:32 發表
bbdou
你問到保姆車未?
o華, 你咁快可以bbq?  真係happy.

yuiyuima, chinfung, mum2kids
歡迎
多d入來傾,
唔知有冇機會同班呢?

thanks for your information. 我地而家都係搭103M出地鐵站,都好好彩好快上到車,但係我擔心返風落雨個仔返學好論盡,如果有媬姆車直到學校,就唔駛行嗰大段路,同埋唔駛揹咁長途書包呀嘛,我會再努力搵下。

原文章由 beebreadma 於 08-7-1 23:50 發表
如果你屋企近大路, 有架綠van 103M 可以在 TKO MTR 落車.  你可以找幾日試下早上約 8:00am 到巴士站睇下多數有冇位上車.  

囝囝
yuiyuima - Edward = 1A
pc_choi - Carson = 1A
kongsou  = 1B
Melissa = 1B
wwgic = 1C
kaheiboy = 1C
corliss_yu = 1C
bignose - Ansel =1C
Weng = 1C
心心 - Naoki =1D
chinfung - Gordon = 1D
ccaa1 - Cavis = 1D
mum2kids - Felix = ?
kellyaugust2004 =?
bbdou = 1B
yinbb = 1B

囡囡

katyma = 1A
萬樂珠 = 1B
charlie2002 - Charlie = 1B
terrylvpool = 1B
koho - Cynthia = 1D
perrynmom - 1D
kakamum - 1D
TATACAT - 1D

點解無E班?

阿仔都冇問我要錢喎,我都係買D現成無益零食俾佢咋,好似心心話齋,起碼我知道佢食乜野同食幾多呀嘛!
‹ 上一主題|下一主題