用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 一線LS定係”二線”IS?
樓主: twoh
go

一線LS定係”二線”IS?   [複製鏈接]

twoh 發表於 17-11-18 09:17
回覆 shadeslayer 的帖子

唔好意思,冇講清楚。簡單黎講,因爲我地都系tier 1大學畢業,所以都會希望小朋 ...
Tier 1大學係指Oxbridge, MIT, Standford呢D? 如果你們能成功入讀這些大學, 而你又希望小朋友將來都一樣, 咁跟番你地既成功經驗行可能已得.
不過呢, 讀IS最好(個人覺得)係由小學至高中大多數係一條龍, 唔使為左考local神校而每天忙過不停, 追逐成績及其他戰績(比賽, 學藝等)以增加入讀心儀學校既勝算. 在小朋友最黃金的13年人生, 給予他們空間去尋找興趣, 玩樂, 學習, 發展個性. 這是我希望能給小朋友的禮物.

當然, 我都見到有很多由傳統名校轉至國際的朋友, 其實轉接都好成功, 因為國際學校包容性好高, 只係你要考慮呢個選擇的代價, 在傳統名校中付出的努力與回報是否你真正想要或小朋友想要的東西.

小寶貝兒    發表於 17-11-22 13:27

回覆 twoh 的帖子

其實而家CAIS 都唔易入, 好多人爭. 好多名人既子女都讀 :)

回覆 twoh 的帖子

其實全部都難入架...... 因為好多連interview既機會都冇.

xiubak 發表於 17-11-18 10:57
其實我明白你老婆嘅諗法。好似我咁,貴嗰幾間我讀唔起。2缐嗰啲 (eg CAIS), 我交左報名表都叫佢cancel。雖 ...
其實Stamford 學費都16萬+ 38000 levy, 都拍得住Harrow

樓主在國際版及本地版都好大機會被插. 但不得不說樓主EQ 很好, 一直下來也能保持心平氣和, 繼續請教. 相信樓主必能帶領你小朋友走出最適合的路.
其實本地又好, 國際又好, 真係讀過先知箇中優劣. 所以在國際學校路上走過很多年的家長的意見好值得參考.

回覆 Jane1983 的帖子

不過老實, 讀國際既小朋友課外學既野都絕對唔少.....普通話, 幾樣運動, 音樂藝術舞蹈, lego, coding, robotics,......... 其實都真係好講父母能提供既資源....

回覆 siden 的帖子

不過想入有名氣的國際學校係人之常情.... 好正常....
只是國際學校不乏沒名氣但又細心又能啟發小朋友學習興趣的學校吧...... 事實上很多"小"校的學生在考到"有名氣"既IS後都會轉校..... 實際確是如此.

FattyDaddy 發表於 17-11-20 11:12
Interesting point...

Murray MacLehose - University of Oxford (Balliol College)
咁唔係反面引證了不一定要讀一流大學才能有出頭嗎? 都唔係話好差姐... 政治既野不嬲都唔係邊個叻邊個有道德就邊個上架啦.

shadeslayer 發表於 17-11-29 15:35
看看别國科技巨人做甚麽,大概念上照板煮碗做一個中國版本,不是甚麽非常了不起的事。
...
所言差矣.............

shadeslayer 發表於 17-12-1 13:13
If someone judge another person by virtue of their birthplace it is textbook discrimination.
Just curious, many IS explicitly state that they only take <30% hong kong passport holders and foreign passport holders have priority on admission, does it constitute race discrimination?

lui 發表於 18-5-12 09:46
系喎year 8-12也有
中學都好多位喎
‹ 上一主題|下一主題