用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學四年級握筆姿勢唔正確, 是否要強迫改正呢? ...
樓主: Terry280905
go

小學四年級握筆姿勢唔正確, 是否要強迫改正呢? [複製鏈接]

原帖由 Terry280905 於 10-3-2 21:51 發表

Thanks!

有無website ?

我細仔學校之前有個講座係講正確執筆手勢,發覺大囡(小三)握錯筆,所以寫字又慢又肉酸,之後跟住佢既方法幫阿囡改手,用0左2星期就完全改好,依家寫字真係快0左同靚0左好多,比個website你參考下啦~

http://www.luichiuwing.com/service.html

小朋友查錯筆既元凶就係細時長期依賴三角筆,三角筆只適合初學寫字既幼稚園生,頭半年用粗身個隻,之後要轉用幼既三角筆,去到高班就要轉用普通既HB鉛筆.原因係佢0地用懶粗身筆,去到小學先用幼筆,兩隻手指就自然會重疊,就形成查錯筆.希望大家聽得明~

原帖由 3b 於 10-3-7 17:14 發表

他們的收費不便宜, 可否說說他們用什麼方法? 是否一堂已經有效.

如果你搵佢改手,真係要收$1500一堂,不過就一堂過,佢話未遇過有人唔成功,佢話收0甘貴係有原因,係要等家長肉痛,就會下定決心幫小朋友改手,因為我當時係聽講座,佢比張工作紙我,教埋我點樣改手,我係自己幫個女改,一分錢都唔駛,但父母一定要有決心,每日睇住佢做改手工作紙.

各位唔駛問我囉工作紙,因為比你都冇用,工作紙係冇講解或教點查筆,只係一D好簡單既部首,你要配合口訣同正確姿勢,每寫一劃就背一次口訣.....我真係唔識點樣用文字講解,或者可以買佢既補充來練字,多數封面會有正確查筆姿態.
‹ 上一主題|下一主題